VALIKKO

Deadpool

Wade Wilson on oma-aloitteinen katujen sankari, joka rakastaa kaunista Vanessaa. Ikävä kyllä kohtalo puuttuu kyyhkyläisten elämään Waden massiivisten syöpäkasvainten muodossa. Kokeellista apua on kuitenkin tarjolla Ajaxin ja Angel Dustin taholta, kun he tarjovat Wadelle parantumista mystisen Weapon X -ohjelman muodossa. Syöpä toki häviää, mutta samalla Wadesta tulee oman ulkonäkönsä menettänyt mutantti, joka ottaa uuden nimen, Deadpool ja muuttaa vanhan mummon luokse. Mukaan on tungettu myös pari muutakin mutanttia, Kolossi ja Negasonic Warhead, jotka yrittävät estää kostonhimoisen Deadpoolin toimia ja rekrytoida hänet kunnialliseksi mutantiksi X-miehiin.

Valkokankaalla Mr. Ryan Reynoldsin näyttelemä Deadpool teki ensiesityksensä vuonna 2009 X-Men Origins: Wolverine – elokuvassa. Deadpoolin hahmo aiheutti lopulta runsaasti rutinoita fanien keskuudessa, joten oli mielenkiintoista nähdä tekikö nimikkoleffa miehelle enemmän oikeutta. Ainakin tällä kertaa entisen erikoisjoukkojen jäsenen Wade Wilson muuntuminen Deadpooliksi saa hyvin erilaisen lähtökohdan. Uuden alter egonsa turvin Deadpool / Wilson metsästää miestä, joka teki hänestä kummajaisen tasoittaaksen tilit hänen kanssaan. Mutta tämä ei ole kuitenkaan vähentänyt (onneksi) tämän rääväsuisen moottoriturvan karismaa. Ja tästä jatkuvasta papupadasta elokuva ottaakin sitten kaiken mahdollisen irti. Sanoopa Deadpool mitä tahansa, niin se vaikuttaa saavan katsojissa hauskan reaktion aikaiseksi. Ja tällä ei sitten vaikuta olevan merkitystä, laukoo Deadpool vitsejä, faktaa tai kommentteja asioista. Ne tulevat hemmon suusta ulos sellaisella vauhdilla, että loppua ei näy eikä kuulu sekä leffa muuttuu niiden mukana huumorinpläjäykseksi ja aivojen nollaamiseksi. Puheripuli ei ehkä tee Deadpoolista parasta supersankaria, mutta ainakin se tekee hänestä verbaalisimman ja eniten kirosanoja viljelevän.

Deadpoolin maailman valoon saattelivat sen käsikirjoittaja Mr. Fabian Nicieza ja sarjakuvapiirtäjä Mr. Rob Liefeld Marvel-kustantamon suojissa. Antisankarin ensimmäinen esiintyminen tapahtui vuoden 1991helmikussa New Mutants -lehden. Hemmo on tunnettu siitä, että hän liikkuu normaalia nopeammin (mutta jää ilmeisesti kuitenkin kakkoseksi Wolverinelle) ja hän omaa myös normaalia nopeamman parantumiskyvyn sekä tietenkin ikuisen elämän. Tästä kaikesta Deadpool saa kiittää kokeellista tutkimusta, jossa hänestä on tehty Ase XI. Miehen olisi siis oikeasti paras tehdä tuttavuutta Wolverinen kanssa, että olisi joku jonka kanssa jutella vuosisadasta toiseen.

Deadpoolia voi omalla tavallaan pitää myös yhtenä uutena Mr. Ryan Reynoldsin yrityksenä iskeä koukkua Marvelin (super)sankarien joukkoon edellisen yrityksen (Wolverine) jälkeen. Rooli sopii Mr. Reynoldsille kuin nenä naamaan. Hemmolla on hyvin hallussa verbaalisen komiikan esittämisen kyky vakavalla naamalla eikä hän myöskään pelkää heittäytyä tarvittaessa totaaliseksi pelleksi punaisissa trikoissa. Tosin on myönnettävä, että liika on liikaa. Joten käsikirjoitusta olisi voinut hienoa vielä lisää, tehdä siihen uusia vitsejä eikä vain toistaa sitä samaa kohtauksesta toiseen ja toiseen ja toiseen.

Yllättävästi elokuva on sekä äärettömän hauska että hyvin väkivaltainen. Väkivaltaa en kannata muodossa tai toisessa, mutta tässä sen katselun aikana ei voinut kertakaikkiaan olla nauramatta. Samanlaista hirnumista sain viimeksi aikaan Mr. Arnold Schwarzeneggerin elokuvassa The Last Stand (2013). Silloinkaan humoristinen väkivalta ei uponnut kaikkiin, eikä se sitä varmasti tee nytkään. Mutta Deadpoolin faniryhmä ei varmastikaan tule pettymään, sen verran lähellä elokuvan anti vaikuttaa olevan sarjakuvallista esikuvaa. Toisaalta tästä johtuen leffa ei tarjoa oikeastaan mitään uutta supersankarien valloittamaan valkokangaselämään. Mutta sitäkin enemmän se varmasti kosiskelee potentiaalista katsojakuntaa: nuorisolaisia. Leffa pullistelee alapään vitsejä, alastomuutta ja suoraa toimintaa. On totaalinen ihme, jos teini-ikäiset nuoret miehet eivät tätä jonota katsomaan. Ihmeenä en sen sijaan pidä sitä, että leffasalit myös täyttyvät aikuisista ihmisistä, joille on jo kehittynyt fanisuhde Deadpooliin.

X-Men saagan kahdeksannen elokuvan ohjauksesta on vastannut Mr. Tim Miller. Ohjaaja vaikuttaa pysyneen turvallisella polulla ja uskollisena lähdemateriaalille. Lisäuskallus olisi ehkä tuonut elokuvaan enemmän syvyyttä ja antanut myös muille hahmoille enemmän tilaa. Vaikka elokuviin toki mennään katsomaan Deadpoolia, niin luulen katsojien haluavan muutakin kuin yhden miehen stand-up-komediaa parin tunnin ajan. Valkokankaalla toki nähdään hetkiä, jolloin Deadpoolista voisi saada enemmänkin irti, mutta ohjaaja vaikuttaa päättäneen pysyä kevyellä puolella hinnalla millä hyvänsä ja muuttaa nämä pian vitseiksi. Ehkäpä tämän vuoksi Deadpool laskee leikkiä sujuvasti itsensä, studion, näyttelijöiden, Ryan Reynoldsin ja X-men formaatin kustannuksella.

Neuroottinen ja naurattava punapukuinen mieswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
eikä kyse ole joulupukista. Tämä punaisiin kalsareihin ja sääntöjä vastustava mies saa oman osuutensa valkokangasajasta. Leffa ei ehkä ihan tee kunniaan ja oikeutta alkuperäiselle hahmolle, mutta Mr. Reynolds ainakin yrittää parhaansa ja lataa valkokankaalle aikamoisen energiapläjäyksen. Tämä auttaa elokuvan heikkojen hetkien selvittämisessä. On vain sääli, että muut hahmot eivät samaan pysty. Se tuleeko Deadpoolista sitten kuolematon valkokankaan supersankari jää kassakoneiden kilinän päätettäväksi. Rainalle ainakin on suunniteltu jo jatkoa, joten toivoa on. Mutta seuraava elokuva saa sitten olla reippaasti syvemmillä vesillä uiva versio Deadpoolin toiminnasta. Mutta on toki tunnustettava, että Deadpool on aivan erilainen kuin kukaan muu Marvelin supersankareista ja tällä kertaa se on ihan virkistävää. Tämän lisäksi katsojalla on hauskaa pongaillessa popkulttuurin viitteitä, joita kyllä tulee siihen tahtiin, että heikompia voi hirvittää. Suosittelen Deadpool-elokuvaa kaikille ikäraja huomioiden. Leffa tarjoilee erilaisen ja viihdyttävän supersankarin, joka varmasti jää elämään moottoriturpansa ja hyvän huumorinsa ansiosta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.s. Leffa sitten kannattaa istua ihan tappiin. Mitään esimakua tulevasta Deadpool 2:sta siellä ei anneta, mutta moottoriturpa pääsee kuitenkin sanomaan kaikesta viimeisen sanan.

Näyttelijät: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Ed Skrein, T.J. Miller, Gina Carano, Leslie Uggams, Brianna Hildebrand, Karan Soni, Jed Rees, Stefan Kapicic, Randal Reeder, Isaac C. Singleton Jr.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Väkivalta
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa