VALIKKO

Dance of Outlaws – Laittomien tanssi / Häätanssi

7a23559a11fe037859ddad97bacec9c3

Häätanssi seuraa marokkalaisen Hindin elämää reilun vuoden ajan. Dokumentin keskiö on nuoren naisen vaikeudessa hankkia itselleen viralliset henkilöllisyyspaperit – siis ne, joiden avulla olet virallisen oikeasti olemassa. Papereita Hind ei omaa, koska hänen perheensä heitti tytön pihalle vuosia sitten neitsyyden menettämisen vuoksi. Hindia ei virallisesti ole olemassa ja elämä on yllättävän vaikeaa ilman olemassaoloa. Elokuvan nimi tulee ammatista, joka on vaihtoehtoinen prostituutiolle. Ainakin häissä miesvieraille tanssiessa Hind saa pitää vaatteet päällä, vaikka tanssi ei kyllä pahimmillaan paljonkaan eroa stripparipaikoissa tarjottavasta sylitanssista, sen verran iholle innokkaat katselijat tulevat.

DanceOutlaw21-620x316

En osaa oikein päättää saiko dokumentti onnellisen lopun vai ei? Saiko Hindin kolmas lapsi oman henkilöllisyyspaperinsa? Entä saiko Hind omansa? Varmaa on vain se, että tällä hetkellä Hind onollut  marokkolaisessa vankilassa jo useamman kuukauden. Yhtenä syynä tähän on julkisuudessa esitetty tässä dokumentissa esiintymisestä. Että näin ystävällisesti marokkalainen yhteiskunta suhtautuu sen kipukynnyksiä esiin nostaviin ihmisiin.

DanceOutlaw11-620x316

Marokkalaisohjaaja Mr. Mohamed El Aboudi kiinnostui häätanssijoiden, hyljeksittyjen naisten, tarinoista ja päätti matkustaa paikan päälle Pohjois-Marokkoon perehtymään asiaan. Naisista selvästikin pitävä ohjaaja järkyttyi heidän kohtaloistaan siinä määrin, että tuloksena syntyi Häätanssi, joka pyrkii antamaan äänen näille olemassaolettomille ’huorille’, kuten yhteiskunta heitä ystävällisesti kutsuu. Ohjaajaa voi onnitella ärsykekynnyksen ylittämisestä, sillä Häätanssi päätyi myös marokkalaiselle elokuvafestivaalille, mutta se onkin sitten eria asia, miten siihen paikan päällä oikein suhtaudutaan.

Elämä ilman papereitawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
on yllättävän vaikeaa, koska silloin todellisesti tipahtaa yhteiskunnan ulkopuolelle. Häätanssi on tästä oivallinen esimerkki. Hindin tarina herättää jollakin asteella syyllisyyttä siitä, että nuorta naista ei pysty auttamaan elokuvasalin penkistä käsin. Sitten iskee onnellisuus siitä, että naisen asema on parempi Suomessa kuin Marokossa - ainakin virallisesti ja viimeksi päälle vyöryy vielä feministinen puhina siitä, miten naisen asema voidaan pitää noin heikkona. Joten voi varmaan turvallisesti sanoa, että ohjaaja on onnistunut työssään. Dokumentti varmasti ravistelee useampia katsojia Marokon ulkopuolelle, mutta miten paljon sillä on vaikutusta Marokon sisällä arabikevään jälkeen on vaikea sanoa. On luonnollisesti helpompi parantaa maailmaa täältä Pohjolasta käsin, mutta tyttöjä ja naisia olisi opetettava edelleen lukemaan ja tietämään omat oikeutensa asuinmaastaan huolimatta. Suosittelen elokuvaa erittäin mielelläni kaikille, jotka haluavat nähdä millainen se naisen asema voi myös olla. Häätanssi ei romantisoi, ei dramatisoi tai traagistele aiheen kanssa, vaan esittää nämä naiset arvokkaina yksilöinä, joille jokaiselle soisi paremman tulevaisuuden.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

 

Osastot: Dokumentti, Draama
Kommentit

Vastaa