VALIKKO

Creed

Donnie ”Adonis” Creed haluaa tehdä uran ammattinyrkkeilijänä ilman isänsä Apollo Creedin leimaa ja pyytää siihen apua isänsä vanhalta vastustajalta ja vastahankaiselta Rocky Balboalta. Kuten arvata saattaa Balboa antaa jossain vaiheessa periksi ja edessä onkin uusi sparraus uuden tulokkaan kanssa. Tähtäimessä on nyrkkeilyottelu ”Pretty” Ricky Conlania vastaan, joka tekisi Adoniksesta tähden. Lopun voivatkin kaikki jo arvata.

Ohjaaja Mr. Ryan Coogler vie katsojansa vuoden 1976 Rocky-elokuvan tunnelmiin, jossa meille esiteltiin Rocky Balboa ensimmäisen kerran. Vanha konkari on jo lähes uusissa hommissa, mutta sisua riittää kuitenkin uuden tulokkaan Creedin paimentamiseen. Ohjaaja on tehnyt taidokkaan esityksen Rocky Balboan viimeisestä erästä, mutta samalla se antaa tukevaa pohjaa uusien tulokkaiden uusille nyrkkeilyelokuville vaikka Creedissä viittauksia aiempiin Rocky-elokuvien teemoihin on kliseisiin asti. Kaikesta ennakoitavuudestaan huolimatta Creed jaksaa yllättää myönteisesti. Leffa nuoleskelee yleisöä kohtuuden rajoissa ja antaa sille aikaa rakastua pääosien näyttelijöihin.

Creediä pystyy seuraamaan ilman, että olisi katsonut yhtään ainotta Rocky-rainaa, mutta on toki myönnettävä, että niistä on apua. Valkokankaalla on nyt sarjan seitsemäs elokuva eikä aika ainakaan ole sitä pahentanut. Leffa toimii itsenäisenä, mutta sopii myös hyvin philadelphialaisen nyrkkeilijän Rocky Balboa -elokuvien jatkoksi. Ohjaaja Mr. Ryan Coogler on jotenkin onnistunut tuomaan samaan tarinaan sitä tuttua ja vanhaa sekä uutta verta. Rockyn ja Creedin tarinoissa on samanlaista sykettä ja saman lopputuloksen tavoittelua. Matka vain sinne on kummallakin suhteellisen erilainen.

Parhaimmillaan elokuva on pienissä kohtauksissa, jossa valkokankaan vallottavat korkeintaan kaksi tai kolme ihmistä. Ohjaaja antaa näyttelijöiden tehdä työnsä. Se on oivallinen esimerkki siitä, että Mr. Sylvester Stallone osaa näytellä ja oikea ohjaaja saa hänestä mielenkiintoisia ulottuvuuksia irti. Kukaan tuskin voi ikinä riistää Rockyn viittaa hänen harteiltaan, mutta sen sijaan miehelle voisi kyllä antaa Oscar-pystin tämän elokuvan roolityöstä. Asiaan voi tietenkin vaikuttaa se, että Mr. Stallonen ei ole tällä kertaa tarvinnut huolehtia rainan käsikirjoittamisesta tai ohjaamisesta vaan hän on saanut täysin heittäytyä tulkitsemaan Rockyn mielialoja toisen ohjaajan alaisuudessa. Mr. Stallone esittää taidokkaasti sen, mistä Rockyssä oikein on kyse. Kun yrittää parhaansa, ei voi lopettaa.

Build your own legacy”

Mr. Jordan tekee myös vakuuttavaa työtä ja hänen roolisuorituksensa juurettomuuden tunteesta löytää varmasti vastakaikua katsojien joukosta. “Pretty” Ricky Conlan alias Mr. Tony Bellaw antaa sitten katsojille nyrkkeilyvastinetta koko rahan edestä. Mies on ammattinyrkkeilijä oikeassa elämässä. Valkokankaalla nähdäänkin taidokasta treenaamista (ne omat suosikkiosuuteni), nyrkkeilyä ja siihen liittyvää uhittelua. ”Pretty” on muutakin kuin kovaa puhetta ja tiukkaa ottelemisesta, mutta silti hän ei ole mikään geenimanipuloitu Ivan Drago.

Loppujen lopuksi Creed muistuttaa meitä, että Rocky-elokuvissa on aina ollut kyse jonkinasteisesta menetyksestä. Rockyn kohdalla se on ollut tittelin, puolison, perheen, ystävän ja niin edelleen menettämistä. Creed puolestaan on menettänyt lapsuutensa ja isänsä. Ehkäpä tämän itsesäälissä lillumisen sijasta, mihin tällainen menetysten sarja voi johtaa Rocky on aina onnistunut korostamaan myös sitä, mitä näistä menetyksistä opitaan ja miten ne muokkaavat ihmisiä. Eikä tämä elokuva tee poikkeusta, nessuja on syytä kaivella esiin viimeistään loppukohtausten aikana, että ei tarvitse kyyneleitään pyyhkiä vieruskaverin hihaan. Sen verran sentimentaaliseksi homma meinaa karata.

I already had my time.”

Viimeinen eräköwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Creed on lämminhenkinen ja humoristinen nyrkkeilyelokuva ja se on mielestäni aika hyvin samasta paketista. Toki se hakee kliseitä aiemmista Rocky-rainoista, mutta onnistuu kuitenkin samalla luomaan jotain ja mielenkiintoista. Tämä on ihastuttavaa, sillä samaan aikaan se on myös uskollinen Rocky-leffojen menetyksien kuvaamiselle ja itseensä uskomisen merkitykselle. Se ei ole mikään Rockyn uusi syntymä Creedissä, vaikka samoja piirteitä 1976 vuoden elokuvasta leffasta voikin bongailla. Sen sijaan se jatkaa Rockyn tarinaa viimeiseen kongin soittoon asti. Suosittelen rainaa kaikille Rocky-elokuvien ystäville ja muillekin, jotka nauttivat kotisoffapsykologiasta nyrkkeilykehässä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Sylvester Stallone, Michael B. Jordan, Phylicia Rashad, Tony Bellew, Tessa Thompson

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa