VALIKKO

Cowboys & Aliens – Karjapaimenet ja Muukalaiset

Joskus vuonna naru ja nappi, eli mitä todennäköisemmin 1870-1890-luvun maissa (noin vaatetuksesta ja asiaan kuuluvista postivaunuista päätellen) yksinäinen muistinsa menettänyt cowboy Jake Lonegan (Daniel Graig) löytää itsensä ei keskeltä mitään Arizonan kalliomaisemia ihmeellinen metallinen kilkutin ranteessaan. Päätyessään paikalliseen Absolutionin pikkukaupunkiin, hän törmää siellä isottelevaan, paikallisen maita, mantuja ja ihmisiä vallassaan pitävään kenraali Woodrow Dolarhyden (Harrison Ford), poikaan Percyyn (Paul Dano) sekä Mr. Loneganin ilmeisestikin tuntevaan Ella Swansoniin (Olivia Wilde). Tämän jälken elokuva Cowboys & Aliens käytännössä polkaisee itsensä vauhtiin siitä, kun kenraali miehineen ei pärjää perinteisen Coltin avulla avaruuden muukalaisille, jotka lassovat ihmisiä kylästä, vaan Mr. Loneganin uusi käsikoru osoittautuu perinteistä pyssyn paukuttelua tehokkaammaksi keinoksi muukalaisia vastaan. Loppuleffa sitten yritetäänkin saada Mr. Loneganin muisti takaisin sekä pelastaa siepattuja kyläläisiä enemmän tai vähemmän hyvässä yhteistyössä Mr. Loneganin ja Mr. Dollarhyde seniorin välilä.

Jos teemana länkkärit ja avaruusoliot voi tuntua hieman sulatusta vaativat, et ole ainoa. Myös Mr. Ford kertoo, että ensimmäisen kerran käsikirjoitusta lukiessani hänkin oli hieman pihalla, mutta asia alkoi sivujen edetessä hieman avautuakin. Ohjaaja Mr. Jon Favreau on kuitenkin tehnyt parhaansa tuodakseen selkoa ja muuttaakseen Mr. Scott Mitchell Rosenbergin alkuperäistä kirjallista tuotosta ja se kyllä tulee osin esille siinä, että elokuvan nimi kertoo jo kaiken mitä valkokankaalla on nähtävissä: cowboys & aliens – saat siis totaalisesti rahalle vastinetta, kumpaakin esitetään riittävässä määrin (se, miten paljon se tekee oikeutta alkuperäisellä tarinalle jätettäköön omaansa rauhaansa ja tyydyttäköön puhumaan – taiteellisesta vapaudesta).

Ohjaaja Mr. Favreuta saa kyllä myös kiittää siitä, että hän on oikeasti yrittänyt pitää länkkäritunnelmaa elokuvassa yllä, se on varmasti ollut haastavaa, koska avaruuden muukalaiset, laajempi teknologia ja lentäminen eivät vielä oikein ottaneet tulta alleen 1800-luvun lopulla. Asian ymmärrettäväksi tekemistä, myös katsojalle, voi tietenkin auttaa se, että Mr. Favreu on tehnyt yhteistyötä graafisten tuotosten kanssa aiemminkin Iron Man (2008, 2010) elokuvissa. Toisaalta juuri Iron Man-elokuvien jälkeen olisi toivonut, että mies olisi tuonut jotain uutta ja mielenkiintoista länkkäreitä ja avaruusoliota yhdistävään elokuvaan. Nyt ollaan ratsailla ja örkkipörkkimaailmassa vanhoissa tutuissa piireissä. Lisää mielikuvitusta ja yllätyksellisyyttä kehiiin, kiitos.

Elokuvassa on kuitenkin useat hyvät puolensa, muun muassa maisemallisesti. Niitä on tarjolla maantieteellisesti (Uusi Meksiko ja Kalifornia tekevä parhaansa) ja sukupuolikiintiöt täyttävästi. Silmäniloa ikämiesten kaartista tarjoaa, edelleen hieman vanhojen kiukkuisten miesten rooleissa viihtyvä Mr. Ford. Hän vieraili edellisen kerran tässä blogissa Mike Pomeroyn roolissa elokuvassa Morning Glory (2010). Nuorempaa sukupolvea puolestaan edustivat mm. Mr. Graig, jonka pitäisi seuraavan kerran purjehtia valkokankaalle animoidussa elokuvassa Tintin seikkailut (The Adventures of Tintin: Secrer of the Unicorn) ja ennen kaikkea uusimmassa Bondissa (Bond 23), jota on lupailtu vuodelle 2012. Ja kyllä se mies sitten voikin näyttää järkyttävän hyvännäköiseltä hevosen selässä – wau. Tässä melkein voisi harkita sitä, että lähtee notkumaan jonnekin tallille. Mutta ei se Mr. Graig taida näissä Tampereen lähitalleissa notkua. Siis se siitä.. nautitaan valkokankaalla siitä, mitä saadaan. Elokuvan alun pohdin sitä, mistä ihmeestä Mr. Dano on niiiiin tuttu. Kunnes oivallus iski takaraivoon ja sijoitin hänet myös elokuvaan The Good Heart (2009) sydäntä särkevään Lucaksen rooliin. Rooleissa on kuitenkin samaa, siinä missä Mr. Ford näyttelee vanhoja äreitä miehiä, Mr. Danon hennoille harteille tuntuu kasautuvan altavastaajan rooleihin kaatuminen. Täytyy vain toivoa, että mies ei päädy valkokankaan ikuiseksi nössöksi.

Tässä kohtaa on myös pakko tunnustaa, että on ollut mielenkiintoista seurata Ms. Wilden (tunnetuin varmaankin suorituksistaan lääkärin ’Thirteen’ roolissa Md. House sarjassa) hivuttautumista valkokankaalla. Esimerkiksi Ms. Wilde on aloittanut pienemmistä rooleissa elokuvissa The Next Three Days (2010), Tron: Legacy (2010) ja nyt pääsi viettämään enemmän aikaa valkokankaalla elokuvassa Cowboys & Aliens. On mielenkiintoista nähdä, mikä tilanne on The Change-Up (2011) elokuvassa. Lyhyistä dialogeista kasvaa iso puro ja kunnon monologia – ehkäpä. Itse kuitenkin kaipaan vielä vakuuttelua siitä, että kauniin naaman lisäksi nainen saa suollettua ulos laadukkaampaa tunnekirjoa – eikä Change-Up elokuva välttämättä sitä vakuutusta kyllä tarjoa.

Perinteistä länkkäriäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja perinteistä avaruudesta tullutta valloittajakamaa ilman mitään syvällisempää sisäänajoa. Aihe kyllä upposi yllättävän hyvin ja osoitti, että mielenkiintoisia yhdistelmiä voi oikeasti tehdä. Ja jopa lähes uskottavalla tasolla. Uskottavuus kohtaa kuitenkin mielikuvituksettomuuden muukalaisten ja heidän motiiviensa kohdalla. Alien vaikuttaa olevan jollakin asteella niiden kaikkien kantaäiti, ehkä olisi aika löytää joku muu, että se geeniperimä saataisiin kunnolla sekaisin. Ainakin tämä edistyminen näkyi jonkin verran avaruusolioiden kulkuvälineissä. Jihuu, jotain uutta. Mutta takaisin elokuvaan Cowboys & Aliens. Leffa on oikeasti jännittävä, pitää otteessaan ja loppuratkaisu ei ole kyllä ihan kokonaan pedattu alkumetreistä lähtien. Very perinteiseen amerikkalaiseen tapaan, siellä on kuitenkin oltava ne omat ominaisuutensa happy-end-vaateista. Se ei kuitenkaan estänyt jännittämästä niin, että leffan aikana pitkät kynnet olivat riskissä lyhentyä useaan kertaan. Verrattaessa muihin alkuvuoden (lue ja ymmärrä kesän) erikoistehostelämäyksiin, Cowboys & Aliens, ei niitä samassa määrin tarjoa, mutta pystyy kuitenkin tarjoileman viihdettä (ja sitä silmäniloa) jollakin tasolla. Jos ei siis odota enempää, mitä leffan nimi 'cowboys & aliens' tarjoaa, ei myöskään hurjasti pety. Ja leffa on ihan oivallinen tapa viettää aikaa sateisena päivänä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Sci-fi, Seikkailu
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa