VALIKKO

Clownwise – Koomikot

Ohjaaja Mr. Viktor Taus on tarttunut mielenkiintoiseen aiheen, jonka pääroolissa ovat henkilöt joko sytyttävät katsojan tai sitten eivät. Itse en ole koskaan sirkuspelleistä pahemmin pitänyt, eivät ne pelota, mutta eivät myöskään säväytä. Joten elokuvan teemaan oli helppo asennoitua ilman valmiita asenne-asetuksia. Toisaalta pääosan näyttelijöillä olisi voinut olla mikä tahansa ammatti, mutta nyt miesten lavakarisma pääsi takaamaan kunnon nauruja elokuvan aikana.

Clownwise elokuvassa tavataan kolmen pellen Oscarin (Didier Flamand), Maxin (Oldrich Kaiser) ja Viktorin (Jiri Lábus) jälleen tapaaminen lähes 25 vuoden tauon jälkeen. Ennen eroamistaan nämä miehet olivat parhaita ystäviä, kunnes vastaan tuli ylitsepääsemätön riidanpoikanen. Nyt luvassa on yritystä antaa anteeksi ja palata omille luovuuden juurille. Se ei kuitenkaan ole välttämättä kovin helppoa ja syykin tähän selviää aikoinaan. Jokainen heistä on jatkanut elämäänsä omissa uusissa ympyröissään Oscar Pariisissa vaimonsa Fabiennen (Julie Ferrier) kanssa. Prahassa elämäänsä uusiksi puolestaan olivat laittaneet Viktor yhdessä vaimonsa Sylvien (Kati Outinen) ja Max yhdessä Marketan (Eva Jenickova) kanssa. Jokainen pellen roolia aiemmin kantanut mies loi oman uransa eron jälkeen ja koki omat haasteensa arkielämässään, joten paluu yhteen ei ole helppoa Oscarin alkaessa haaveilla siitä tehdessään vierailun uuden ryhmänsä kanssa Prahaan.

Clownwise mainostaa itseään komediana ja näitä piirteitä siitä kyllä myös löytyy, joskaan se ei olisi itse tälle leffalle antamani genre-leima. On tosin myönnettävä, että eniten nautintoa elokuvakokemuksesta sain ammatti-klownien lavaesiintymistä. Sen sijaan luvassa on juonellisesti runsasta leviämistä ja avoimia loppuja, jotka yrittävät löytää toisensa elokuvan aikana. Tämä tekee leffasta viehättävän, sillä se ei anna liian helppoja vastauksia. Leffa ei leviä kuin Jokisen eväät pääosassa olevien miesten arjen kuvauksista huolimatta, vaan jotenkin ne kaikki irrallaan olevat säikeet löytävät toisensa.

Elokuva ystävyydestäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Ohjaaja Mr.Taus on saanut hankalasta ystävyydestä ja sen pysyvyydestä tehtyä hienon elokuvan. Se osoittaa, että vaikka luottamus menee ja aikaa kuluu, niin tosi ystävyys löytää pohjansa uudelleen. Herkkisten on hyvä varautua nessujen kanssa mukaan. Elokuvassa on monta koskettavaa kohtaa, joiden aikana itse kaivelin hihaani esiin kyyneleiden kuivaamiseen siinä samalla kun treenailin vatsalihaksiani nauramisen lomassa. Arki ei anna onnistu suunnitelmien mukaan, mutta elämä yleensä voittaa. Clownwise on ihastuttava elokuva, joka osoittaa, että elämää ei kannata aina ottaa liian vakavasti. Tuota samaa piirrettä toivoisin kaikille. Suosittelenkin leffaa erittäin lämpimästi niille, jotka haluavat nähdä hyvän elokuvan, jossa loppuratkaisua ei ole pureskeltu valmiiksi ja juonenkäänteet pysyvät hyvin katsojan hallussa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mikäli anteeksi antamisen teema innostaa ja itse kokee tarvitsensa jotain omaa sydäntä puhdistavaa, suosittelen lämpimästi seuraavia elokuvia, joiden parissa voi testailla omaa anteeksiantamisen taitoaan. Katselun seuraksi on hyvä varata nessuja mukaan: To the Wonder (2012), Life During Wartime (2009), Dogville (2003) ja Dead Man Walking (1995).

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa