VALIKKO

CHiPS – Kalifornian moottoripyöräpoliisit

Kuvahaun tulos haulle chips film poster

FBI:n agentti saa uuden tehtävän Kaliforniassa. Hänen tulisi löytää poliisien joukosta kasa mädäntyneitä lainvalvojia, jotka ryöstelevät rahalähetyksiä. Tämä onnistuu vain muuttamassa työnkuvaa maatiepoliiksi Frank ”Ponch” Poncherelloksi, joka saa parikseen aikamoisen uuden tulokkaan, hyvin virkaintoisen Jon Bakerin.

Elokuvan kynäili kasaan ja ohjasi myös toisessa pääosassa loistava Mr. Dax Shepard. Kai tämä on yksi tapa taata itselleen mieluisa rooli valkokankaalla. Leffa sai innoituksensa 1977-1983 samannimisestä televisiosarjasta, joka otti itsensä enemmän tosissaan kuin nyt nähty elokuva. Mukana kummassakin oli niitä pakollisia ihmissuhteita, rikoksia, onnettomuuksia ja (ainakin tässä leffassa todella) kevyttä läppää. Mutta vakavaa esitystä kuitenkin. Se innoittajana toiminut eräänlainen vakavuus on kuitenkin jäänyt pois tästä elokuvasta.

Näissä merkeissä CHiPS seuraa suhteellisen uskollisesti kaikkia poliisi-komedia-leffojen kriteereitä niin se onnistuu olemaan yllättävän hauska. Tähän voi tietenkin vaikuttaa se, että leffaa katsoo nousukuumeessa. Jolloin kaikki on hauskempaa, hämärämpää ja ainakaan mistään ei oikein jaksa välittää mitään. Ja täytyy kai tunnustaa jälleen kerran olleen se ainoa salissa nauranut ihminen. Mikä teitä muita oikein vaivaa, ei leffassa vakavana tarvitse istuskella. Mutta asiaan palatakseni. Perinteiseen tapaan pääpari on lähes totaalisen toistaitoinen, toinen on idiootti ja toisella on ne omat ongelmansa. Niin myös tässä rainassa. Elokuvakokemuksen kannalta oli vain sääli, että ohjaaja junnutti joissakin näissä piirteissä hieman liian pitkään ja sitten toisaalta ne esiteltyään ei osannut hyödyntää niitä läpi elokuvan kunnolla. Ja kuten kunnon kaveri-leffoihin kuuluu, lopussa ollaan sitten kuin paita ja peppu.

Leffan huumori on sitten ihan omaa luokkaansa. CHiPS-rainaa ei hyvällä tahdollakaan voi kutsua aikuisten leffaksi, jossa viljeltäisiin satiiria tai edes jonkinlaista mustaa huumoria. Sen sijaan sitä revitään irti tiukkojen trikoiden katselusta, seksiriippuvuudesta, homofobiasta ja liiallisesta kiinnittymisestä tulevaan ex-vaimoon. Samaan aikaan leffan väkivalta on aika graavia. Irtoavia päitä ja maahan murskautuneita ihmisiä en muista pitkään aikaan nähneeni missään. Toisaalta leffan väkivalta on niin yliampuvaa, että se sopii kyllä hyvin tuohon keskenkasvuiseen humoristiseen yritelmään. CHiPs on myös todella äijä-komedia, sillä lähes kaikki naisrooli ovat pimennossa panostuksensa suhteen. Pitkään aikaan myöskään ole nähnyt leffaa, missä naisen asema on näin paljon seksualisoitu ja daameille ei ole juurikaan annettu mitään liikkumatilaa rooleissaan.

Leffan käännös tökkii oikeasti, sillä liikkuva poliisi tekee tärkeää työtä. Ja koska rakkaalla lapsella on useita eri lempinimiä, niin olisi niiden paskalakkien tilalle luullut löytyvän jotain mielekkäämpää seuraavasta luettelosta. Ainakin tästä voi poimia oman suosikkinsa: koppalakki, sinivuokko, nappikalle, merkkimaija, jepari, kyttä, pollari, sinisetä, miliisi, smurffi, skoude, lainvalvoja, sheriffi, lentävät, konsta. Nimenä ”sinivuokot pyörillä” olisi ollut kivempi, mutta nyt mennään tai näin. Tai sitten olisi voitu mennä ihan suoralla käännökselle: Kalifornian maatiepoliisit.

Pöljää meninikiäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ei oikein ota tulta alleen. Ohjaaja on onnistunut esittelemään muutamia hyviä kohtia leffan aikana, mutta ei sitten muista hyödyntää niitä enemmän. Vaikka toisesta päähahmonta on tehty aika typeröinen, niin hänen omat erikoistaitonsa jäävät melkein kokonaan käyttämättä. Tämä on sääli, sillä se olisi tuonut leffaan lisää syvällisyyttä ja ennen kaikkea lihaa luiden päälle. Nyt CHiPS yrittää kovasti jotain, mitä se ei oikein itsekään tiedä. Onko hakusessa kevyttä versiota, vakavasti otettavaa huumoria vai mitä? En oikein itsekään tiedä leffan jälkeen. Sain vain voin sanoa, että silloin kuin CHiPS suuntaan yhtään pintaraapaisua syvemmälle, se ottaa äkkikäännön kohti alapään huumoria tai päätöntä toimintaa. Kaikenlainen vakavuus loistakoon poissaolollaan, Joten suosittelen leffaa kaikille, jotka haluavat heittää aivonsa narikkaan jo ennen leffaan menoa. Tätä leffaa ei tarvitse muistella salista poistumisen jälkeen. Eikä siitä oikeasti mitään merkittävää muistakkaan paitsi hienot moottoripyörät. Raina on todellakin ansainnut oman pojonsa niiden ansiosta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Dax Shepard, Michael Peña, Rosa Salazar, Adam Brody, Vincent D’Onofrio

Osastot: ???, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa