VALIKKO

Captain Philips – Kapteeni Philips

Captain Philips -elokuvan kylkeen voisi sitten melkein saman tien lyödä postimerkin ja osoitteeksi Oscar-gaalan ainakin pääosissa pyörineiden näyttelijöiden kohdalta. Kyseessä on sen verran hyvin tehty ja varmasti myös Akatemian jäseniin uppoava tuotos, että on ihme ja kumma jos sitä ei siellä huomioida siitäkin huolimatta, että se ei ole mikään perinteinen yleisön miellyttäjä -elokuva. Captain Philips elokuvassa rahtilaivan kapteeni Philips (Tom Hanks) joutuu somalialaisten piraattien ja heidän kapteeninsa Musen (Barkhad Abdi) kidnappaamaksi. Ja kumpikin mies ansaitsee tulla huomioiduksi näyttelijätaitojensa ansiosta. Näyttelijärintamalla elokuva makaakin vahvasti näiden kahden kapteenin harteilla. Herrat Hanks ja Abdi tekevät hyvää työtä hyvinkinkin samanlaisina tyyppeinä. Myös muut somalipiraatit (Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed ja Mahat M. Ali) ovat riittävän uskottavia siinä määrin, että heitä kohtaan alkaa tuntea yllättävää myötätuntoa.

Joidenkin mielestä Captain Philips sisältää joidenkin mielestä kaksi rinnakkaista / päällekkäistä elokuvaa. Ensimmäinen ja alkuperäinen syy mennä leffateatteriin on toimintapainoitteinen draamafilmi. Se sijoittuu merelle missä pieni vene jahtaa aluksi suurempaa alusta, kunnes tilanne kääntyy päinvastaiseksi. Toiminnan rinnalle elokuvan toiseksi aiheeksi nousee kapteeni Philipsen asema ja oleminen pienessä pelastusveneessä somalialaisten merirosvojen vankina. Myös siinä ovat vastakkain kaksi tahoa – kaksi kapteeni ja heidän asenteensa. Ja sitten voisi tietenkin myös puhua tuntitolkulla siitä, että kuka oikein on elokuvan pahis, jos sellainen on olemassa. Ja jos sellainen onnistuu löytämään, niin kenen näkökulmasta oikein sitten puhutaan.

Captain Philips -elokuvassa vietetään pääasiallisesti aikaa merellä eri kokoisissa aluksissa. Maisemat ovat kauniit ja saavat sateisena päivänä haaveilemaan sellaisten näkemisestä. Niitä kaipaavaat voivat suunnata Maltalle, missä kuvauksia tehtiin. Sama maa sai myös kunnian toimia samoissa maisemallisissa elementeissä aiemmallakin meriseikkailulle Kon-Tikille. Koskahan Suomen rannikoilta löytyisi riittävän hehkeitä maisemia vastaaviin kuvauksiin. Ehkäpä johonkin jäänmurtajatarinaan (vaikka onhan meillä aina Oppipoika, jonka parissa voi edes hieman ihailla suomalaista saaristoa ja merenkäyntiä sen ympärillä).

Oikeassa elämässä huhtikuun 8 päivä vuonna 2009 Somalian rannikolla seilannut rahtilaiva Maersk Alabama tuli kaapatuksi. Somalialaiset merirosvot vangitsivat aluksen kapteenin Richard Philipsin lunnaiden toivossa pieleen menneen kaappausyrityksen jälkeen. Tätä seurasi kissa ja hiiri-leikki vesillä, missä somalialaisten hallussa pitämää pelastusvenettä jahtasi kaksi amerikkalaista sotaristeilijää muutaman päivän ajan. Lopputulos lienee kaikille selvä. Hyvä aihe on aina hyvä aihe, joten elokuva on saanut innoituksensa herrojen Richard Philipsin ja Stephan Taltyn kirjasta A Captain Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea. Valkokankaalla asia on esitetty jännitettävästi, joka myös kattaa aika hyvin kirjan otsikon päätekijät. Kummallakin leffaseuralaisellani oli vallan erilainen ennakkokäsitys lopusta ja omani myös erosi tästä totaalisesti. Että vaikka todellisen lopun tietäisi, niin Captain Philips todellakin yllättää hyvin ja pitää jännityksessään ihan loppumetreille asti.

Ohjaajan puikoissa on pyörinyt Mr. Paul Greengrass, joka on tullut tunnetuksi Bourne-trilogiastaan, suhteellisen sujuvasta realistisesta otteestaan ja kriisin keskellä olevien ongelmien kuvaamisesta. Mr Greengrassin eduksi tässä kohtaa on myös laskettava ohjaajan kiinnostus todelliseen elämään ja sitä kautta myös nykyajan merirosvoukseen. Lisäksi ohjaajan tyylin tavoin (muistelepa vaan Bourne-elokuvia) kyseessä ei ole mikään sankarielokuva, vaan pikemminkin esitelmä uhrina olemisen eri muodoista. Perinteiset hollywoodlandian kliseet loistavat poissaolollaan ja niiden tilalla on enemmän dokumentaarinan tyyli. Tämä siitäkin huolimatta, että Yhdysvallat (jälleen kerran) laittaa kampoihin muille  ja pyrkii osoittamaan merten herruuttaan.

Merten rekkamieswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jää somalimerirosvojen panttivangiksi ja kohtaa pelastuksensa muutaman päivän jälkeen. Tämä kuvaa hyvin tiiviisti sitä, mistä Captain Philips kertoo. Elokuvallisesta näkökulmasta kaikki onkin sitten toisin. Leffa ei kikkaile liikaa erikoistehosteilla vaan esittelee suhteellisen realistisesti / rehellisesti millaista elämä Somalian merirosvojen parissa voi oikein olla. Captain Philips on taidokkaasti etenevä tarina, joka pitää hyvin otteessaan. Jännitystä rakennetaan merenkäynnin alusta alkaen hyvällä tavalla, joka saa katsojan hermoilemaan säännöllisesti, että miten tässä Daavid & Goljat -tarinassa oikein käy. Elokuva on varmasti yksi tämän syksyn parhaita ja suosittelen ennakkoasenteista luopumista sekä rainan katsomista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
  • There’s got to be something other than fishing and kidnapping people.
  • Maybe in America, Irish, maybe in America.
Osastot: Draama, Jännitys, Leffat
Henkilöt: ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Captain Philips – Kapteeni Philips”

  1. Sampo Nurmi sanoo:

    Jahas, pitääköhän ruikuttaa siskolta taas korruptiolippu, että pääsee merimatkalle. 🙂

    • Outi sanoo:

      Eiköhän tässä kohtaa pitäisi kääntyä sen veljen suuntaan. Ainakaan Suomi-Ruotsi välillä ei ole noista merirosvoista huolta, että suosittelen vain sitä väliä. Mutta merimatka hyvässä seurassa voisi olla oikeasti hyvä idea – ensi vuonna, yhdessä. Vai mennäänkö pikavisiitille Tallinnaan?

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa