VALIKKO

Captain Marvel – Kapteeni Ihme

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/fi/2/2b/Captain_Marvel_2019.jpg

Intergalaksinen sota vie tehokkaan kree-soturin Versin yhdessä esimiehensä Yon-Roggin johtaman ryhmän kanssa vapauttamaan yhtä omistaan muotoaanmuuttavien Skrullien tukikohdasta. Kaikki ei kuitenkaan mene suunnitelmien mukaan vaan Vers päätyy Maa-planeetalle ja ajatuu S.H.I.E.L.D.-agenttien Furyn ja Coulsonin kanssa yhteentörmäykseen. Versin etsiessä itseään ylimmän tajunnan kautta ja taustaa omille mielikuvilleen hän oppii maassa yhtä ja toista menneisyydestään ja historian kulusta.

Captain Marvel on Marvel Cinematic Universen (MCU) 21. elokuva – wau. Ja loppua ei vielä näy. Mutta tässä kohtaa on lienee pakko sanoa, että oli jo aika esitellä valkokankaalla yksi MCU:n voimakkaimmista supersankareista. Ja näissä merkeissä tämä leffa olisi voinut olla niiiiiiiin paljon parempi kuin nyt nähty keskinkertainen puristus. Toivottavasti daami pääsee paremmin oikeuksiinsa tulevissa Avenger-elokuvissa. Sillä tätä naisvetoista supersankarirainaa oli odotettu kuin kuuta nousevaa ja matkaa marsiin. Omat haasteensa MCU:n naisvetoiselle supersankarirainalle anto tietenkin DC:n Wonder Woman, joka veti taaloja kotiin kuin villavaate koiperhosia. Mikäli Captain Marvel ei onnistu tekemään samaan, MCU joutuu miettimään varmaankin pari kertaa seuraavaa naisvetoista rainaansa – Black Widow -elokuvaansa.

Kree-soturi Vers omaa supervoimansa heti elokuvan alusta. Tosin leffan aikana sitten kyllä selviää, mistä ne ovat tulleet ja miten niitä voi hallita. Vers alias Carol Danvers käy saman läpi kuin Thor menetettyään vasaransa. Se todellinen voima tulee sisältäpäin (ja näissä merkeissä voi myös vain ihmetellä sitä, mihin ihmeeseen Thor tarvitsee kättä pidempää uusimmassa Avengerin Endgame trailerissa). Mutta muuten daami todellakin ansaitsee paikkansa supersankarina, jota eivät enää suuremmat asiatkaan hetkauta.

Ensiesiintymisensä Carol Danvers sai vuonna 1968 herrojen Stan Lee ja Gene Colanin ansiosta lehdessä Marvel Super Heroes. Vuonna 1977 häneståä tehtiin sankari nimeltä Ms. Marvel ja vuonna 2012 titteliksi tuli Captain Marvel. Mutta itse elokuvan kohdalla ansio jääkin vain tähän. Raina perustuu enemmän Ms. Kelly Sue DeConnickin kynäilemään sarjakuvaan vuodelta 2012. Ja tämä saikin sitten kaikki knallihattu-sarjakuvasedät pohtimaan, onko kyse feministisestä kannanotosta. Näin siis voi vain tapahtua naisvetoisen supersankarin kohdalla. Aaaaargh!!!! Kun leffa perustuu sarjakuvaan, jonka teki NAINEN, elokuvan käsikirjoituksesta on vastannut kaksi NAISTA ja supersankarina valkokankaalla pyörivä NAINEN ei vikise ja kitise apua miesten suuntaan, niin pakkohan silloin kyse on olla FEMINISTISESTÄ lähestysmistavasta. Aaaargh!!! Nyt tämä piilofemakko menee ja potkaisee jotain jalkaan tämän suppean ajattelun vuoksi. Tekeekö se todellakin naisesta feministisen, että ei nouse pöydälle hämähäkkiä karkuun, odota vahvistusta ajatuksilleen miehiltä, ei hempeile tai hömpöile, vaan tuntee oman arvonsa ja omat kykynsä??? Eikö tässä kaikessa ole oikeammin kyse siitä, että ihminen (sukupuolesta riippumatta) on tyytyväinen itseensä juuri sellaisena kuin hän on.

Ohjauksesta ja osin käsikirjoituksesta ovat tosiaan vastanneet Ms. Anna Boden ja Mr. Ryan Fleck. Käsikirjoituksen kokoonsaamisessa heitä auttoi myös Ms. Geneva Robertson-Dworet. (Tämä ei siis todellakaan tee elokuvasta feminististä). Sen sijaan tätä ryhmää on kiitettävä hyvästä ja hauskasta ajankuvauksesta 1990-luvun kulta-aikaan. Sitä kaikkea melkein katselee kaihon kiilto silmissään. Samaan katseluerään kyllä olisi myös mahtunut enemmän humoristinen pläjäyskin. Ja tässä kohtaa on pohdittava sitä, johtuiko huumorin poissaolo naisten vakuuttavuuden lisäämisestä (ovathan myös Thor ja Loki hauskoja, mutta silti oman arvonsa tuntevia), joten miten se olisi voinut vähentää uskottavuutta Carol Denverin kohdalla. En tiedä, mutta arvonsa tietävä daami voi olla myös hauska.

Pääosassa pyörii Ms. Brie Larson, joka osaa yleensä heittäytyä hyvin rooliin kuin rooliin. Nyt vaikuttaa kuitenkin siltä, että daami on astunut liian suuriin saappaisiin. Ehkäpä seuraava Avengers-elokuva rentouttaa häntä ja valkokankaalla nähdään myös tätä vapautuneempi esitys sekä laajempaa tunneskaalaa. Olisi mielenkiintoista tietää, keitä muita oli ehdokkaana tähän rooliin. Mutta näillä nyt mennään joka tapauksessa…. Joka tapauksessa odotin enemmän roolissa olemista, varsinkin kun MCU on onnistunut tähän asti valitsemaan juuri sen oikean näyttelijän päärooliinsa. Toisaalta kukaan ei aikoinaan uskonut Mr. Tony Starkiin IronManin kohdalla ja nyt roolia on vaikea kuvitella kenenkään muun harteilla kannettavaksi. Mahdotonta vakuuttavuuden ja huumorin yhdistäminen samassa roolissa ei kuitenkaan pitäisi olla, kuten Iron Man, Thor, Loki ja Hulk muun muuassa todistavat.

Visuaalisesti Captain Marvel on kuitenkin ihan asiallinen elokuva. Se sukkuloi maan ja muiden universiumien välillä kiitettävästi ja saa ansionsa sci-fi:stä. Ja oman sci-fi annoksensa saa myös mukana roikkuva Goose-kissa, kun katsot niin ymmärrät. Kissan roolissa vaihteli neljä eri kissaa: Reggie, Archie, Gonzo ja Rizzo. Mutta juonellisesti elokuva kaatuu omaan yksinkertaisuuteensa. Toki leffan pääidea oli esitellä uusi supersankari, mutta loppua kohden olisi kaivattu lisää lihaa luiden päälle. Ehkäpä siinä seuraavassa elokuvassa…………

Uuden supersankarin syntytarinawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka ei ikävä kyllä onnistu saamaan katsojaa välittämään hänestä samalla tavalla kuin muista Avengers-hahmoista. Captain Marvel on kivaa katsottavaa, juonessa pysyy yllättävän hyvin perillä ja se yllättää joillakin käänteillään. Visuaalisesti se on mielenkiintoista katsottavaa, vaikka dialogisella tasolla se jää edeltäjiensä jalkoihin. Huumoria olisi saanut olla niin reippaasti lisää, mutta tällä hetkellä Carol Denvers ottaa itsensä liian vakavasti. Suosittelen rainaa kuitenkin kaikille Avengers elokuvien ystäville. Ehkäpä tästä rainasta saa lisää ehdotuksia siihen, mitä Endgama -elokuvassa voisi tapahtua. Leffa kuitenkin kannattaa istua ihan loppuun asti mahdollisia Endgame paljastuksia odotellen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Brie Larson , Samuel L. Jackson, Ben Mendelsohn, Djimon Hounsou, Lee Pace, Lashana Lynch, Gemma Chan, Annette Bening, Clark Gregg, Jude Law

Kesto: 2 tuntia 4 minuuttia

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa