VALIKKO

Captain Fantastic – Kapteeni Fantastinen

Kuvahaun tulos haulle captain fantastic film poster

Ben Cash ja hänen kuusi lastaan (Bodevan, Rellian, Nai, Zaja, Kielyr, Vespyr) asuvat yhteiskunnan ulkopuolella. Hänen vaimonsa Leslie on hoidattamassa maanisdepressiivisyyttää huonoin tuloksin ja tappaa itsensä. Edessä onkin Benin ja hänen lastensa roadtrip rakkaan äidin hautajaisiin, jonka aikana lapsille käy hyvin selväksi kahden hyvin erilaisen elintavat erot. Pelkistetystä ja eristäytyneestä elämästä ei välttämättä ole kovin helppo oppia uusia tapoja. Matkalla hautajaisiin he pysähtyvät Harperin, Daven sekä heidän kahden lapsensa luokse. Kahden erilaisen kulttuurin kohtaaminen ruokapöydässä kertoo paljon maailmojen eroista. Lisää ongelmia on luvassa varsinkin kun Leslien isä Jack hakee lasten huoltajuutta, Benin vanhin poika Bodevan haluaa lähteä opiskelemaan, Rellian kapinoi isäänsä vastaan ja yksi tyttäristä asettuu isoisän puolelle. Kaiken tämän keskellä Ben joutuu pohtimaan omia arvojaan, elintapojaan ja sitä, mikä on hänen lapsilleen parhaaksi.

Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut Mr. Matt Ross. Hän on tehnyt mielenkiintoisen teoksen kaikenlaisen verkoston ulkopuolella olevista ihmisistä, jotka seuraavat isäänsä kuin kulttihahmoa vailla tietämystä muusta. Tämä on sinänsä mielenkiintoista, sillä Ben on kasvattanut lapsensa kyseenalaistamaan kaikkea, mutta ei anna siihen ihan kaikkia mahdollisuuksia eristäytyneisyyden keskellä. Myöskään roussealainen ideologia luontoon palaamisesta ja sitä kautta kaiken hyvän saavuttamisesta kärsii uskottavuudesta. Mikäli näin olisi, ongelmia ei olisi muun muassa kehitysmaissa tai köyhyydessä elävien ihmisten keskuudessa. Luonnonhan pitäisi tuolloin olla se autuaaksi tekevä asia, jonka parissa eläminen ratkaisee kaiken. Kaikesta eristäytymisen ideologia on omalla tavallaan haasteellista. Toki luonnon kanssa yhteistyön tekeminen sujuu suhteellisen hyvin muun muassa amisheilta ja mennoniteilta, mutta tästä eristäytymisestä on myös aika ikäviä esimerkkejä kuten Jonestownin tapaus. Yhteisö tai yhteiskunta ei loppupeleissä vaikuta olevan se ongelma, vaan siellä toimiva yksittäinen ihminen.

Välillä tuntuu, että Mr. Ross ei ole osannut päättää kenen puolella hän oikein seisoo. Elokuva kuvaa toki hyvin tiivistä ydinperhettä Benin ja hänen lastensa välillä. Tätä yhteyttä sorkkiva isoisä nähdään ilkimyksenä, mutta onko hän todella sitä vai sittenkin järjen ääni kaiken kaaoksen keskellä? Lapsilauma (Hamilton, MacKay, Shotwell, Crooks, Isler, Basso) ja Mr. Viggo Mortensen muodostavat uskottavan, joskin hyvin erilaisen perheen. Haaste nouseekin enemmän Mr. Mortensenin näyttelijätyön ilmaisun vahvuudesta, mille tasolle muut eivät pääse.

Ihastuttavan surumielinen tarina kahden eri kulttuurin kohtaamisestawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Captain Fantastic on sydämellinen roadtrip niin hautajaisiinkin kuin omaan itseensä. Elämän ihmeiden ihmettelyn keskellä on hyvä varata nessuja muutama kappale mukaan. Erilaisten kasvatustapojen keskellä Ben joutuu miettimään sitä, mitä tarkoittaa olla isä ja millaisen perinnön hän haluaa lapsilleen jättää. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka kasvattavat lapsiaan mielestään juuri-sillä-oikealla-tavalla. Leffa osoittaa meitä olevan moneen lähtöön ja siinä samalla myös nätisti korostaa sitä, millainen vaikutusvalta meillä on lähellä oleviin lapsiin ja nuoriin. Melankolisuudestaan huolimatta elokuva on mieltä hellivää katsottavaa, joten kyllä me lapsettomatkin saamme siitä osamme irti.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Viggo Mortensen, George MacKay, Samantha Isler, Annalise Basso, Nicholas Hamilton, Shree Crooks, Charlie Shotwell, Kathryn Hahn, Trin Miller, Steve Zahn, Elijah Stevenson, Teddy Van Ee, Erin Moriarty, Missi Pyle, Frank Langella, Ann Dowd

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa