VALIKKO

Captain America: The Winter Soldier – Kapteeni Amerikka: Talvisotilas

Samalla kun Kapteeni Amerikka (Chris Evans) jatkaa nykymaailmaan sopeutumista hän törmää entiseen ystäväänsä James ’Bucky’ Barnesiin (Sebastian Stan). Barnes on nyt vain aivopesty Venäjän armeijan toimesta palkkamurhaajaksi ja tottelee kutsumanimeä Talvisotilas – Winter Soldier. Kapteenin lisäksi valkokankaalla nähdään niin tuttuja kuin tuntemattomiakin naamoja. Mukana Kapteeni Amerikan kanssa asioita selvittämässä ovat Black Widow (Scarlett Johansson) ja lentotaitojaan esittelevä Sam Wison alias Falcon (Anthony Mackie) ja S.H.I.E.L.D.n ylin johtaja Alexander Pierce (Robert Redford). ELokuvan ideana on, että kehenkään ei ole hyvä luottaa, vai onko? Elokuva myös esittelee Sam Wilsonin lisäksi yhden uuden tuttavuuden Sharon Carterin (Emily Van Camp), jolla voi olla tulevaisuudessa suurempi rooli kapteenin elämän kulkuihin kuin ensisilmäykseltä uskoisi.

Fanien valloituksen Kapteeni Amerikka aloitti maaliskuussa 1941 Captain America Comics -lehdessä. Oman aikansa supersankarin kasaan kyhäilleet herrat Joe Simon ja Jack Kirby eivät tainneet tietää millaisen palveluksen tekivät jälkipolvien elokuvissakävijöille. Toisen maailmansodaa aikaa saattoi ihan syyllä pitää Kapteenin kultakautena, joten on ihailtavaa, että hänen toiminnoistaan ollaan edelleen kiinnostuneita. Tästä hyvänä osoituksen on kapteenin pääsy Top 10:n joukkoon IGN:n (Imagine Games Network) listauksessa kaikkien aikojen parhaasta supersankarista. Kapteenin kanssa samassa joukossa ovat Daredevil, Hulk, Wally West, Green Lantern (Hal Jordan), Kapteeni Amerikka (Steve Rogers), Wonder Woman ja Wolverine. Kolmen kärkeä hallussa pitävät ehdottomat sarjakuvasankareiden supersankarit: Spider-Man, Batman ja ykköspallilla Superman.

Valkokankaalla Kapteeni Amerikka on esiintynyt vuodesta 1944 lähtien. Varsinaisen maailmanvalloituksen voi varmaan kuitenkin laskea tapahtuneen vasta 2010-luvulla. Captain America: The First Avenger (2011) esitteli meille hintelän Steven muodonmuutoksen lihaskimpuksi. The Avengers (2012) elokuvassa hän pääsi pelastamaan maailmaa yhdessä muiden sankareiden kanssa, joten Kapteenin on nyt aika siirtyä taas toisiin hommiin. Nykyisessä elokuvassa The Winter Soldier keskitytään aivopesun vaikutuksiin, kunnes jälleen on aika kutsua Kostajat uudelleen kokoon elokuvassa The Avangers 2. Tosin jatkoa Kapteenin omille seikkailuille varmasti myös tulee, sillä nyt nähdyn leffan loppu petaa sitä kauniisti.

Ohjaajapuikoissa heiluneet veljekset Anthony ja Joe Russo eivät sinänsä ole oikein vakuuttaneet minua toiminnan tasosaan. Heidän edellinen rainansa You, Me and Dupree (2006) oli enemmän koominen kuin toiminnallinen tuotos, joten nyt valkokankaalla nähty leffa ei asettanut suuria ennakko-odotuksia. Ja nyt kyllä joudun myöntämään, että sitä toimintaa on vaikka muille jakaa. Leffassa edetetään kuin teini-ikäisen pojan päiväkuvitelmissa taistelukohtauksista toiseen, luvassa on niin lähitasolla olevaa mätkimistä kuin itämaisien kamppailulajien esityksiä sen perinteisen pyssyn paukuttelemisen ja kilven heittelyn lisäksi. Kaikella on kuitenkin rajansa ja pienempikin määrä olisi riittänyt.

Sata lasissa eteenpäinwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
luottamuspulan selvittämiseksi. Uusin Kapteeni Amerikan seikkailu on ihan asiallinen teinipoikapläjäys, joka varmasti onnistuu houkuttelemaan myös niitä vanhempiakin katsojia, mutta mitään Iron Manin tasoista kaiken kansan suosikkia elokuvassa ei vielä nähty. Ehkä Kapteeni nousee sinne uusien elokuviensa myötä. Nyt nähdyssä rainassa on tiivis juoni, joka kasaa lihaa ympärilleen lähinnä luottamuspulasta, sen vaikutuksesta ja HYDRA:n olemassaolosta. Valkokangasaikaa ei juurikaan jaella rauhallisempiin hetkiin, vaan sitä tykitystä on luvassa lähes koko leffan ajan. Pienempikin määrä olisi riittänyt ja siten vapautuvaa aikaa olisi voinut suosiolla antaa lisää uusien hahmojen syvemmälle kehittämiselle. Mutta nyt näin. Ehkä se on kuten useita Razzie-ehdokkuuksia kerännyt ohjaaja Mr. Michael Bay aikoinaan totesi. Hän tekee elokuvia teinipojille, eikä näe siinä mitään pahaa. Kapteeni Amerikan ohjaajat ovat varmaankin ajatelleet samoin. Suosittelenkin leffaa kaikille toiminnan ystäville, joita myös kiinnostaa toinen maailmansota, salaliitot ja hyvät maisemat. Toki on myös myönnettävä, että kaiken toiminnan keskellä leffa on myös äärettömän hauska, ainakin minä päädyin nauramaan enemmän kuin pitkään aikaan missään elokuvassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa