VALIKKO

Captain America: Civil War – Kapteeni Amerikka: Sisällissota

Age of Ultronin tapahtumien jälkeen viranomaiset haluavat tehdä maailmasta turvallisemman paikan rekisteröimällä Kostajat toimimaan valvonnan alla. Tony Stark kannattaa tätä ajatusta, siinä missä Kapteeni Amerikka puolestaan on sitä vastaan. Kummallakin on pätevät syynsä, jonka johdosta he joutuvat tukkanuottasille keskenään. Tämän kovaäänisen nokittelun aikana Kapteeni Amerikka alias Steve Rogers yrittää omin päin suojella hyvää ystäväänsä Bucky Barnesia alias Talvisotilasta hallituksien joukoilta. Edessä on kuitenkin ruotuun palaaminen itse kullakin, kun Kostajia uhkaa uusi vaara.

Tämä psykologinen toimintatrilleri ja supersankarielokuva ovat jatkoa elokuville Captain America: The First Avenger (2011) ja Captain America: The Return of the First Avenger (2014). Joten paljon uusia tuttavuuksia ei valkokankaalla tavata. Elokuva jatkaa myös omalta osaltaan Marvel Cinematic Universen maailmanvalloitusta ollen sen 13sta raina. Mutta niihin tuttavuuksiin palatakseni. Valkokankaalla yleisöä valloittavat toki edelleen alkuperäisestä Kostajien-joukosta Tony Starkin (IronMan) ja Steve Rogersin lisäksi Natasha Romanoff (Musta Leski), Clint Barton (Haukansilmä) ja edellisistä Avengereista tutuksi tulleet Wanda Maximoff (Purppuranoita), Vision, James ”Rhodey” Rhodes (Sotakone) ja Sam Wilson (Haukka). Mukaan lennähtää myös omassa elokuvassa debyytin tehnyt Scott Lang /Muurahaismies (Ant-Man). Omasta elokuvastaan Kostajien joukkoon singahtaa myös Peter Parker (Hämähäkkimies) jsa tietenkin se pakollinen uusi tuttavuus, jota tällä kertaa edustaa T’Challa (Musta Pantteri). Sen sijaan yllätyksenä tulee, että Nick Fury loistaa elokuvasta poissaolollaan. En ymmärrä lainkaan miksi. Hulk (Bruce Banner) puolestaan haluttiin pitää poissa, koska hän kuulemma jossakin päin maailmaa ärisemässä ja harjoittamassa vihanhallintaa. Joka tapauksessa jonkin logiikan mukaan seitsemäs apina jakaa ryhmän ja se todellakin olisi tarpeen, että elokuvassa kaikki saisivat itselleen riittävästi valkokangasaikaa. Nyt singahdellaan vähäisten vuorosanojen turvin paikasta toiseen ja katsotaan kellä on parhaimmat iskuvoimat.

Ohjauksesta ovat vastanneet herrat Anthony ja Joe Russo. Marvelin pomot olivat vakuuttunut elokuvan Captain America: The Return of the First Avenger saamasta myönteisestä palautteesta niin paljon, että kaksikko jatkaa heidän palvelukseen vielä tämänkin jäleen. Miekkosille on suunniteltu ohjattavaksi myös uusimmat Avengers-elokuvat: Infinity War – Part 1 ja 2. Ja kaikesta narista huolimatta hemmoille on kyllä nostettava hattua. Leffa jaksaa kiinnostaa ja pitää suhteellisen hyvin otteessaan. Se varmasti tulee kunniakkaasti kisaamaan yhdestä kesän (jep, tästä toukokuusta se alkaa) kassamagneetti-supersankari-erikoistehoste-elokuvista ja ihan syyllä. Toivonkin sille vähintäänkin tasoistaan seuraa tulevien kuukausien aikana.

Vaikka raina on välillä sitä perinteistä erikoistehostelua ja mutkien suoraksi vetämistä elokuvaa on kiitettävä siitä, että se nostaa hyvin esille ystävyyden merkityksen ja vastuun ottamisen velvollisuuden. Perinteinen kosto elää ja voi hyvin saa toki myös oman paikkansa, mutta sen lisäksi elokuva antaa tilaa anteeksi antamiselle. Elokuvasta nauttimista myös auttaa se, että on nähnyt Steve Rogersin seikkailevan aiemminkin valkokankaalla, vaikka leffa muuten kyllä toimii hyvin ihan omana yksikkönään ja tuo siten omana elokuvanaan loppuun Kapteeni Amerikan trilogia-elokuvapaketin valkokankaaalla.Onneksi Kapteeni Amerikka on kuitenkin valmis tarvittaessa olemaan käytettävissä uusissa Avengers-elokuvissa.

Valinnan vapaus ja ystävyyswww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
nousevat Sisällissodassa keskeisiin teemoihin. Niiden käsittely jää jollakin asteella pinnalliselle tasolle, mutta ainakin leffa tekee hyvin selväksi eri tahojen toimintojen syyt. Ja lopussa katsojakin joutuu miettimään, että kuka se pahis oikeastaan oli ja oliko hän sittenkään lainkaan pahis. Captain America: Civilwar on toiminnallinen, erikoistehosteinen ja hyvin miehistä ärinää täynnä oleva raina. Kyllä tätä daaminakin katselee muutenkin kuin maisemien vuoksi. Mukana valkokankaalla roikkuvien hahmojen puolesta harmittaa vain valkokangasajan epätasainen jakautuminen. Mutta ehkäpä sitten seuraavassa tarinassa muut saavat taas enemmän sananvaltaa. Suosittelen elokuvaa kaikille Marvelin rainojen ystäville, tiedät mitä on tulossa ja et taatusti pety näkemääsi.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Chris Evans, Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Sebastian Stan, Anthony Mackie, Emily VanCamp, Don Cheadle, Jeremy Renner, Chadwick Boseman, Paul Bettany, Elizabeth Olsen, Paul Rudd, Tom Holland, Daniel Brühl

Ps. Ja leffa sitten muuten kannattaa istua ihan tappiin asti, jos haluaa nauttia muutamista makupaloista.

Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , , , , , , , , ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Captain America: Civil War – Kapteeni Amerikka: Sisällissota”

  1. Siru sanoo:

    Kiitti vinkistä!

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa