VALIKKO

By the Sea – Meren äärellä

Ohjaaja Ms. Angelina Jolie Pitt on lyöttäytynyt yhteen kameran edessä toisen kerran aviomiehensä Brad Pittin kanssa (ensimmäinen oli ihana ja vauhdikas Mr & Mrs Smith). Tällä kertaa elokuva on kuulemma kuvattu heidän häämatkansa aikana. Hmmm… ajan tehokas käyttäminen on tietenkin kivaa, mutta näinkin synkkämielisen sekä surusta ja tuskasta kertovan elokuvan tekeminen häälomalla. No, meitä on moneen lähtöön ja jokainen viettäköön häämatkaansa haluamallaan tavallaan.

Ms. Jolie-Pittin kolmas ohjaustyö (Land of Blood and Honey; Unbroken) on yleensä visuaalisesti kaunista katseltavaa, mutta samalla se sisältää maskarat poskilla itkemistä sekä väkivaltaa. Tällä kertaa daami on kuulemma saanut pitää päänsä paremmin ja pyrkinyt kohti intiimimpää kuvausta. Aiemmat elokuvat käsittelivät toki tämänkin rainan tavoin kipeitä asioita, mutta nyt mennään melkein parodian porteilla melankolisuuden kuvaamisessa. Visuaalisuuden puolesta elokuvaa pitää hehkuttaa hyvien maisemien puolesta. Se on kuvattu Maltalla ja maassa käyneet voivat pongailla siitä tuttuja paikkoja. Näissä merkeissä toivotan Ms. R.:lle hurjasti mämmin makuisia terveisiä. Ikävä kyllä kauniit maisemat eivät pelasta paperin ohutta juonta. Mutta jos katsoja kyllästyy tiirailemaan vakuuttavia huokauksia ja itsesäälissä rypemistä, niin aina voi nauttia niistä maisemista ja ruveta varailemaan Maltan matkaa.

By the Sea sijoittuu 1970-luvulle Ranskan maisemiin. 14-vuotta naimisissa ollut pariskunta Vanessa ja Roland matkustavat Ranskassa ja joutuvat ottamaan lähempää tuttavuutta omaan kriisiinsä. Roland on luomistuskaa kokeva kirjailija, joka puhuu enemmän kirjoittamisesta kuin itse kirjoittaa. Ja Vanessa puolestaan on pulloon ja pillereihin piiloutuva entinen tanssija. Katsojana on vaikea ymmärtää, mikä ihme on pitänyt pariskuntaa niitattuna yhteen näinkin kauan. Piristystä arkee tulee kuitenkin nuoren pariskunnan Lean ja Michelin kautta, joiden makuuhuonepuuhia Roland ja Vanessa päätyvät tiirailemaan seinässä olevan reiän kautta. Yksi asia johtaa kuitenkin toiseen eikä onnettomuuksilta voi välttyä, mutta ainakin siihen on tungettu tunnetta mukaan roppakaupalla.

Ohjaaja itse kuvaa elokuvaansa sellaiseksi, jonka haluaisi nähdä, mutta johon häntä tuskin pyydettäisiin näyttelemään. Mutta kun aikaa viettää kameran kummallakin puolella, saa ilmeisesti tehdä sitä mitä haluaa. Ikävä kyllä se syvä kiinnostus aihetta kohtaan, joka Ms. Jolie Pittillä varmasti on asiasta ollut ei ole välittynyt valkokankaalle. Daami pitää By the Sea -elokuvaa eräänlaisena taide-elokuvana, mutta älä anna sen pelästyttää itseäsi vaan yritä ammentaa jotain surusta tästä seuraavasta pätkästä:

Juoni on hyvin kevyt ja leffa helposti seurattava. Symboliikkaa toki voi olla tarjolla, mutta kyllä jokaisen katsojan pitäisi tästä silti selvitä ilman harmaita hiuksia. Tarina raiteilta suistuneesta parisuhteesta, jota omalta osaltaan määrittää menetys, sinnittelevä rakkaus ja matka hyväksyntään, on kuitenkin hyvin tehty ja varmasti antoisa leffakokemus, jos pitää todella hitaasta temmosta.

Perheprojektiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka on kaunista katsottavaa, mutta ei anna katsojalle sitten yhtään mitään syvällisemmällä tasolla. Toki visuaalinen puoli vakuuttaa, mutta Mr. Aki Kaurismäenkin hiljaisissakin elokuvissa tapahtuu enemmän kuin tässä meren rannalle sijoittuvassa melankolisessa itsesäälin saavissa. Valkokankaalla nähdään pääasiassa kauniita, mutta surullisia ihmisiä tuijottamasa toisiaan, kattoon, horisonttiin, jne. ja siinä samalla huokailemassa syvään. Ehkäpä tästä minulta jää jokin idea oivaltamatta, mutta leffa ei tällaisena oikein sytyttänyt. Se päätyy toistamaan itseään ja laittaa katsojan odottamaan sitä loppua, koska se oikein tulee, että tämä kärsimysnäytelmä voisi oikein loppua. Ohjaaja ei vaikuta osanneen päättää tätä oikein itsekään, vaikka jonkinlaista loppuratkaisua esitteleekin. Suosittelen elokuvaa kaikille Maltan ja visuaalisesti kauniiden asioiden ystäville. Me muut voimme harjoittaa taukojumppaa rauhallisen musiikin tahdissa odotellessa elokuvan loppumista.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Brad Pitt, Angelina Jolie Pitt, Mélanie Laurent, Niels Arestrup, Melvil Poupaud, Richard Bohringer

Osastot: ???, Draama, Leffat, Taide-elokuva
Henkilöt: ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “By the Sea – Meren äärellä”

  1. Cilo sanoo:

    Hah – hyvä arvostelu.

    • Outi sanoo:

      Kiitos, ainakin se oli hyvin rehellinen sen taukojumpan suhteen. Ajan sai kulumaan kaikkien huokailujen keskellä venyttelemällä itseään uusiin asentoihin 🙂

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa