VALIKKO

Buried – Haudattu

Buried-elokuva kertoo Paul Conroy:stä (Ryan Reynolds), joka on haudattu muutaman metrin syvyyteen elävältä. Aihe on herättänyt sinänsä paljon mielenkiintoista keskustelua puolesta ja vastaan siitä, että saako todellakin yhden ihmisen avulla kunnon elokuvaa aikaiseksi. Vastaus on: saa (ahdistusta nostattavan kauhuelokuvan joka on rajoittunut tiukasti määriteltyyn ympäristöön). Elokuva keskittyy yhden miehen elämään arkussa ja vain sen yhden. Muut mukana olevat näyttelijät saavat taipua statistin rooleihin ääninä puhelimessa, joilla on hyvinkin byrokraattisia asioita kysyttävä ennen avun antamista tai sitä, että uskoako miestä lainkaan ensimmäisessä paikassa.

Elokuva alkaa pimeydellä. Olet siis katsojana samassa tilanteessa kuin ääni valkokankaalla. Et tiedä missä olet ja miksi. Elokuvan edetessä sinulle ja Paul Conroylle selviää mitä on tapahtunut ja miksi, jonka jälkeen voit ruveta ahdistumaan ihan rauhassa siitä, että onko pelastusta luvassa vai ei. Miehen mukana arkkuun on laitettu mukaan muutama pakollinen apuväline: kännykkä avun soittamiseen ja sytkäri, että näkee niitä numeroita näppäillä. Minimalismi on siis todella kunniassaan tässä elokuvassa. Myöskään mitään suurempaa äksöniä kuin lähinnä henkistä ”kuolen – jään eloon – kuolen – jään eloon – kuolen…” kamppailua aikaa vastaan ei juurikaan ole luvassa ja jos on, niin se kaikki todellakin tapahtuu siellä arkun antamien raamien sisällä. Siitä huolimatta leffa pitää katsojan pyllyn tiukasti penkissä kiinni filmin loppumetreille saakka.

(Paras laittaa ne äänet päälle tietokoneessa, tai jää se trailerin anti saamatta….)

Kun pohtii sitä, että kannattaako elokuvaa mennä katsomaan (tai kestääkö kantti sen näkemistä), niin tässä on muutama vinkki, joilla voi päätellä sitä potentiaalista loppua. Elokuva on espanjalaisen Rodrigo Cortésin ohjaama (joten loppu ei välttämättä ole aina yhtä onnellinen kuin rapakon takaa tulevissa rainoissa), mutta sitten taas pääosassa on Ryan Reynolds, joka yleensä tehtailee filmejään hollywood-asetusten mukaan (joten loppu voi olla hyvinkin myönteisesti yllättävä). Toisaalta Mr. Reynolds on kotoisin Kanadasta, mikä taas voi sekoittaa pakan kokonaan. Ehkä loppu myös jää Inception-elokuvan tyyliin katsojan harteille. Tai sitten on vain muistettava, että kyseessä on kauhuelokuva, mutta kauhuksi riittää yleensä jo se rajattu ympäristö. Mene ja katso elokuva. Se on todella hyvä.

Myönnän toki, että elokuva miehestä arkussa näin hienosti sanottuna, ei välttämättä nosta innostuneita (jee – tuon leffan haluan nähdä) huudahduksia missään suunnassa esille. Sille olikin vaikea aluksi löytää tekijää, minkä vuoksi Chris Sparlingin käsikirjoitus oli aikansa niin sanotulla mustalla listalla (idea voi olla ok, mutta katsooko sitä oikeasti kukaan ja miten ihmeessä se toteutetaan?) ennen kuin sille löydettiin tekijä. Onneksi löydettiin, vaikka aihe on kyllä vaikea ja voi joidenkin mielestä olla vähän liian likellä 24h TV-sarjan Jack Bauerin kommelluksia nyt vain arkkuun pakattuna versiona, koska Paulin kokemat asiat ovat koko ajan läsnä.

Kun rupeaa varsinaisesti nauttimaan filmistä, voi myös antaa samalla anteeksi sen lapsuksille. Kännykkä, joka toimii maan alla – sananmukaisesti. Kun välillä tuntuu siltä, että matkustaessa junalla Pohjanmaalle, tulee katkoja vastaan, niin ei voi kuin ihmetellä miten ihmeessä Mr. Reynoldsin känny vaikuttaa toimivan ja ääni kulkevan riittävän selvästi ja hyvin suuntaan jos toiseenkin. Toinen asia, joka ottaa välillä pattiin on sytkärin käyttäminen. Suljettu tila + vähän happea = säästä sytkäriä tai happesi kuluu, tekee mieli huutaa neuvoksi. Okei, elokuvassa kaikki on mahdollista ja olihan sitä Mr. Reynoldsin suoritusta kivempi katsella ”valot päällä”. Tässä kohtaa on myös annettava kaikki kunnia elokuvan äänisuunnittelulle ja kuvauksella, joka venyy omaan luokkaansa ahtaan tilan kuvaamisessa.

Elokuvasuorituksesta pitää antaa kaikki kunnia ja menestys Mr. Reynoldsin harteille. Buried kaatuu tai nousee mielestäni ansaittuun loistoonsa vain ja yksinomaan hänen myötä. Ja voin vain toivoa, että tämä suoritus huomioidaan ensi vuoden Oskareissa. Jos näyttelijä suostuu ahtautumaan pieneen lautalaatikkoon 17:sta peräkkäisen päivän ajan, aina 12 tuntia kerrallaan ja siitä huolimatta pitää hermonsa – Wau! Itse en pystyisi samaan, vaan tulin jo elokuvan aikana yhä enemmän ahdistuneemmaksi ja ahtaanpaikankammoiseksi.  Buried – rainan jälkeen ymmärtää hyvin Mr. Reynoldsin kannanoton siitä, että hän ei pahemmin halunnut harjoitella kohtauksia vaan antaa mennä vaan sillä energialla ja spontaaniudella mitä hänellä oli arkussa makaamisen aikana.

Aaaargh!!!www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Buried elokuvan jälkeen oli pakko olla pitkäääään tilavassa ja valoisassa paikassa, missä näki pitkälle ja sai kiskoa happea keuhkoihinsa koko kapasiteetillaan. Leffa todellakin oli oikeastaan OK-kamaa ja en millään suostu ymmärtämään että se on luokiteltu K15-rajaan Suomessa. Mutta pakkohan niitä omia rajojaan oli kokeilla elokuvien suhteen ja nyt ne ovat sitten taas löytyneet. Aaaaargghhhh!!! En suosittele sitä missään nimessä kenellekään, jolla on taipumuksia ahtaanpaikan kammoihin tai muuten pieniin ja ahtaisiin tilojen kammoamiseen. Mutta kun tämän kaiken oman ahdistuksen ja myötäahdistuksen roolihahmoa kohtaan pääsee yli, niin on pakko tunnustaa, että elokuva on hyvä. Tosi hyvä. Mr. Reynolds vetää hyvin yhden miehen shown ja jaksaa pitää elokuvaa yllä koko sen keston ajan. Joten olen todella suuresti yllättynyt, jos Buried ei nouse yllättäväksi suosikiksi niin taloudellisesti kuin kriitikkojen mielessäkin. Lisäksi suosittelen kaikille, että kerrotte niille läheisillenne nyt heti, että rakastatte heitä. Että ei sitten tarvitse katua asiaa, jos tulee hätä käteen ja toista ei saa puhelimella kiinni. Nyt rupean yrittämään toipumaan elokuvasta ja miettimään sitä, että koska Buried hellittää otettaan minusta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ja nyt elokuvan lopuksi jokainen pohtia sitä, että kuinka arvokas se oma elämä on? Ja välittääkö iso yhteiskunta oikeasti yhden pienen ihmisen hengestä? Itse haluaisin uskoa, että välittää. Mutta tulee kyllä sellainen olo, että taidetaan olla vain nappuloita suuremmassa pelissä. Ja miettikä ennen kaikkea sitä, kelle oikein soittaisitte, jos tulisi todella iso ongelma vastaan.

Osastot: Jännitys, Leffat, Rakkautta & Anarkiaa
Henkilöt:
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Buried – Haudattu”

  1. anonyymi sanoo:

    Oma arvioni :

    Buried oli jännittävä ja kiinnostava viime minuuteille saakka, mutta loppuratkaisu ei ollut mieleinen, joten se verottaa melkein kokonaisen tähden verran. 3 tähden leffa.

    • outi sanoo:

      Olen suhteellisen samaa mieltä. Mutta eihän niiden kaikkien loppujen tarvitse olla niin optimaalisia, että aina olisi hyvä mieli leffateatterista pois kävellessä. Itse saan yhä kylmänpuistatuksi ja ahtaan paikan kammon ajatuksia leffaa aatellessani, joten kyllä se sinänsä vaikuttavuutensa ansaitsee.

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa