VALIKKO

Book Club -Lukupiiri

Kuvahaun tulos haulle book club film poster

Valkokankaalla tavataan neljän hyvin erilaisen naisen muodostama lukuipiiri. Naiset ovat kokoontuneet hyvän kirjan pariin vuosia ja nyt luvassa olisi 50 Shades of Grey -eepos. Ei tässä mitään, mutta kun joidenkin osallistujien mielestä kirjakerhon naisilla ei pitäisi olla enää miksi seksielämää elämän ehtoo puolella (kamala sanahirviö). Joka tapauksessa Christian Grey seikkailuineen herättelee naisia elämään omaa elämäänsä, joka ei sitten aina ole muiden odotusten mukaista.

Elokuvassa seurataan leskeksi jäänyttä Dianaa, jonka ylihuolehtivaiset tyttäret haluavat asumaan omiin nurkkiinsa. Carolin mies puolestaan ei ole osoittanut pitkään aikaan mielenkiintoa vaimoaan kohtaan, sen sijaan intohimoja herättelee autotallista löytynyt moottoripyörä. Sharon on pitänyt itsensä kiireisenä miehensä lähtemisen jälkeen, eikä oikein tiedä onko hän päässyt hemmosta yli vai ei. Vain Vivianilla heistä on seksielämää, mutta yöksi hän ei jää kenenkään viereen. Kunnon elokuvan tavoin sinkkuna viihtyvien naisten elämään astuu tietenkin se pelastava ritari tai luuranko kaapista ja jopa Carolkin saa vipinää mieheensä.

Book Club on varmasti niitä kesän helpoimpia elokuvia. Omalla tavallaan tässä ei pitäsi olla mitään nokan koputtamista, kesäleffan kuuluukin olla hyvin toiminnantäyteinen, helppoa katsottavaa ja hyvää mieltä tuova. Tuon toimintapuolen voi tässä kohtaa jättää pois ja sen sijaan todeta, että leffa oli todellakin hyvin helppoa katsottavaa. Ja se hieman harmittaa. Leffa on meinaan buukattu täyteen taidokkaita näyttelijöitä, että olisin suonut heille hieman enemmän lihaa luiden päälle.

Onmalla tavallaan leffa kai yrittää herätellä meitä katsojia tunnustamaan sen, että yli 60-vuotiaillakin voi olla seksielämää. Eikä läheisyyden tai seksin tarve poistu ihmisen ikääntyessä. Ja näissä merkeissä asian esille nostaminen Christian Greyn mukana onnistuukin ihan hyvin. Mutta koska leffa on hollywoodlandian tuotos, se painottaa siinä samalla niitä perinteisiä perhearvoja. Ei sillä, että kaipasin revittelevää tai seksipalveluja ostavaa daamia valkokankaalla, mutta aihetta olisi voinut syventää ihan hyvin ilman liiallista alleviivaamisen pelkoa. Nyt mennään yli siitä, missä aita on matalin ja tuossa jalan nostossa jää paljon käyttämättä hyväksi. Tämä on sääli, sillä hyviä leffoja aiheesta kuitenkin on, kuten Pientä säätöä – It’s Complicated (2009) ja Lemmenlomalla – Hope Springs (2012) osoittavat.

Jos leffan tekijät pelkäsivät syvällisempää ikääntyneiden seksistä puhumista, niin olisi otettu kantaa edes rohkeammin ikääntyneiden ihmisten oikeudesta tunteisiin ja ihmissuhteisiin. Ikävä kyllä maasta riippumatta jälkikasvun voi olla edelleen vaikea hyväksyä vanhempiensa viriiliä luonnetta ja tarvetta muuhunkin kuin lastenlasten kanssa seurustelemiseen. Mutta yrityksestä on joka tapauksessa kiitettävä. Sääli vain, että se todellakin menee rimaa hipoen esteiden yli ja esittelee liikaa valmiita vastauksia malliin ”oho, leffan loppu on tehtävä kahdessa minuutissa – tehdään näin….”. Jossain vaiheessa tuntuu siltä, että ohjaaja Bill Holderman on yrittänyt yhdessä käsikirjoittaja Erin Simmsin kanssa tehdä tästä Sinkkuelämää-elokuvaa yli 60-vuotiaille. Tässä tosin mennään metsään tanner tömisten.

Kevyttä katsottavaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
kirjan parissa, jonka tarkoituksena oli herätellä lukupiirin naisia aktiivisempaan otteeseen omassa seksi- ja seurusteluelämässään. Jossain kohdin tässä jopa onnistutaan asiallisesti, mutta muuten homma on enimmäkseen pullamössön tuntuista haahuilua. Paljon yritetään esittää, mutta asiaan ei päästä kunnolla. Tämä on todella sääli, sillä leffa on miehitetty hyvillä näyttelijöillä. Kaikesta tästä marinasta huolimatta Book Club toimii kuitenkin asiallisena kesäleffana. Se on valmiiksi pureskeltu, helppoa juonta vie eteenpäin joukko taidokkaita näyttelijöitä ja katsoja voi keskityä seuraamaan lempeällä tahdilla etenevää ihmissuhdekomediaa tai näppäilemään puhelintaan takarivissä. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka kaipaavat kevyttä kesäleffaa ja ilmastoitua leffasalia.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Diane Keaton, Candice Bergen, Jane Fonda, Mary Steenburgen, Craig T. Nelson, Don Johnson, Andy Garcia, Alicia Silverstone, Katie Aselton, Mircea Monroe, Ed Begley Jr., Richard Dreyfussia, Wallace Shawnia.

Kesto: 1 tunti 44 minuuttia

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa