VALIKKO

Bogowie / Gods – Jumalat

Bogowie on puolalaisen ohjaajan Mr. Łukasz Palkowskin taidonnäyte. Elokuvan jälkeen on helppo ymmärtää sen menestyminen Puolan elokuvamarkkinoilla, missä se palkittiinkin kahdella erillisellä palkinnolla. Bogowie nappasi muun muassa Puolan kansallisen elokuvapalkinnon ja parhaan elokuvan palkinnon Gdynian elokuvajuhlilla. Ja tässä kohtaa voin myös todeta, voi-voi, jos et ollut tätä katsomassa elokuvakeskus Niagarassa, kun se esitti puolalaisen elokuvan viikkoa niin nyt et voi asialle enää mitään. Leffaa voi tämän jälkeen metsästää muualta, mutta se tuskin enää palaa Tampereelle. Asiaa harmittelevat voivat hamassa tulevaisuudessa pitää tarkemmin silmällä Niagaran elokuvatarjontaa, josta löytyy eri maiden elokuvaviikkojen aikaan todellisia helmiä.

Bogowie perustuu puolalaisen sydänkirurgin Mr. Zbigniew Religa elämään ajalta, jolloin hän teki ensimmäisiä sydämensiirtoja Puolassa 1980-luvulla. Elokuvallinen ajatus sydämensiirrosta ja sydänkirurgiasta ei välttämättä saa aikaan ylimääräisiä cinefiilisiä tykytyksiä rinnassa, mutta leffakäynti oli todella vakuuttava. Leffa etenee nopeaan Religan tahtiin keskittyen hänen intohimoonsa sydämen siirtoon sekä enemmän tai vähemmän epäonnistuneisiin yrityksiin siinä. Aihetta ei kannata pelätä suotta. Dialogissa toki viljellään asiaan kuuluvaa sanastoa, mutta maallikko pysyy kyllä hyvin myös kärryillä. Ohjaaja Mr. Palkowski on mielestäni onnistunut hyvin tavoitteessaan tehdä universaali elokuva, joka sopii mahdollisimman monelle menettämättä silti autenttisuuden ja omaleimaisuuden tuntua.

https://flixchatter.files.wordpress.com/2015/04/gods_bogowie_stills.jpg?w=660

Sydämensiirron tekemisen lisäksi elokuva antaa mielenkiintoisen esityksen rautaesiripun toisella puolella toimimisesta ja miten se vaikutti yksittäisten ihmisten elämään ja haluun toteuttaa omia toiveitaan. Lähes kaikki toiminta oli valvottua, mutta oikeita naruja kiskomalla ja paperilla virallisia keinoja käyttämällä sai paljon aikaan. Ihmiset elivät jo tuolloin hyötytaloudessa – mitä minä saan tästä, jos teen niin ja näin – ja se saa oman osuutensa valkokankaan ajasta. Tämän hyötytalouden ja oman klinikan pystyyn laittamisen kuvauksessa on toki varmasti käytetty taiteellista vapautta, mutta siitä huolimatta olisi kiva tietää, miten paljon siinä on todellista pohjaa. Täältä rautaesiripun toiselta puolelta tulee myös elokuvan nimi ”Bogowie – Gods” viitaten niihin kirurgeihin, jotka halusivat pelastaa ihmishenkiä sydänsiirtojen avulla ja siten maksoivat tästä omistautumisestaan myös kovan hinnan.

Pääosassa pyörivä tupakkaa ketjussa polttava ja vodkaan välillä itsensä upottava Mr. Tomasz Kot on vakuutava sydänkirurgi Religan roolissa. Siinä missä Religa oikeassa elämässä oli omanlaisensa itsepäinen pioneeri, niin Mr. Kot on kyllä onnistunut tuomaan tämän uhon ja potilaan parhaan ajattelun valkokankaalle tavalla, joka ei jätä ketään kylmäksi (paitsi ne leikkauspöydälle kuolleet). Viileämmälle ja vähemmällä valkokangasajalle jäävät kuitenkin muut näyttelijät. Heidän olemassaolonsa  tekee Religan toiminnan mahdolliseksi, mutta heillä olisi ollut varmasti myös enemmän annettavaa ja siten tarinallisesti vielä elokuvaa parantavaa. Mutta tällä kertaa näin. Elokuva ei muutu siitä huonoksi eikä tee Religasta reliikkiä, vaan edelleen keskittyy hyvin asian keskipisteeseen – sydämen siirtoon.

Hyvin kerrottu tarina lääketieteen historiastawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Joka ainakin toistaiseksi on vuoden paras ulkomaalainen elokuva hollywoodlandian ulkopuolelta ja soisin sen jatkavan menestyksellistä matkaansa Oscareihin asti. Asialleen omistautuneesta sydänkirurgista ja sydämensiirrosta kertova elokuva nappaa katsojan jo alkumetreillä mukaansa eikä päästä häntä otteestaan missään vaiheessa. Elokuva keskittyy Religan intohimon ympärille, mutta onnistuu pitämään hänet tavallisena kuolevaisena. Elokuva kuvaa hyvin millaisissa olosuhteissa ja tahtotiloissa historiaa tehtiin ja miten se vaikuttaa meidän elämäämme nyt. Suosittelen elokuvan käsiin hankkimista kaikille. Siinä on toki muutamia raadollisia kohtauksia rintakehän availussa, mutta verellä ja lihaksissa ei jäädä mässäilemään.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Tomasz Kot, Piotr Glowacki, Szymon Piotr Warszawski

Oikeassa elämässä puolalainen Mr. Eugene Zbigniew Religa (1938 – 2009) oli ennen kaikkea sydänkirurgi. Hän suoritti ensimmäisen sydämensiirtonsa elokuussa 1985. Potilas kuitenkin kuoli pian sen jälkeen. Religa ei kuitenkaan antanut periksi, vaan teki toisen sydämensiirtonsa saman vuoden marraskuussa. Tämäkään ei onnistunut toivotulla tavalla. Mutta vuonna 1986 Religa teki lääketieteellistä historiaa sydämensiirrossa. Aiheesta on Mr. James Stanfieldin ottama kuva, joka kuuluu National Geographic 100 parhaan kuvan joukkoon. Kuva kertoo kaiken. Sen ulkopuolelta voidaan kertoa, että uuden sydämen saanut mies eli Religaa pitempään.

http://cdn.zmescience.com/wp-content/uploads/2015/01/humans-of-world-powerful-portrait-photography-17__880.jpg

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa