VALIKKO

Bleed for This – Vuoda tämän vuoksi

Kuvahaun tulos haulle bleed for this poster

En edelleenkään ole mikään nyrkkeilyfani, en pieni sellainen, suuri sellainen tai ymmärtävä sellainen. Ja siitä huolimatta yllätin itseni taas katsomasta nyrkkeilystä kertovaa elokuvaa. Järjellisesti tässä ei ole mitään mieltä, mutta ehkäpä näissä elokuvissa kiinnostaakin enemmän se ehdoton omistautuminen treenaamiselle ja sitä kautta itsensä voittamiselle. Ainakin tätä vimmaa treenaamiselle ja oman osaamisensa näyttämiselle nähdään taas yli äyräiden. Joten oletettavaa on, että kun Hands of Stone saapuu aikoinaan teattereihin, meikä kipittää sinne perässä katsomaan vuorostaan Roberto Duránin tarinaa.

Vinny Pazienza alias ”Pazmanian tuholainen” haluaa voittaa maailmamestaruuden kevyen sarjan painoluokassa. Tämä ei kuitenkaan ota onnistuakseen, joten hän saa sen viimeisen kuuluisan mahdollisuuden treenata Kevin Rooneyn johdalla. Uusi valmentaja totesikin miehellä olevan sen verran massaa, että siirto ylempiin painoluokkiin on järkevämpää kuin sellofaaniin kietoutuminen ja pyörällä polkeminen painon tiputtamisessa. Kaikki meneekin suunnitelman mukaan, kunnes Vinny joutuu autokolariin, missä hänen niskansa murtuu. Tästä alkaa pohjalle meno, itsensä löytäminen ja uusi nousu ylöspäin.

Näyttelijätyöstä mieleen jäävät herrat Miles Teller Vinnyn roolissa sekä Aaron Eckhart nuoren nyrkkeilijän valmentajana. Nyrkkeilyn vimman lisäksi elokuva on varmasti myös hyvä kuvaus Vinnyn asenteesta. Nuori mies ei ota nyrkkeilyä lajina niin vakavasti kuin pitäisi, mutta tämäkin muuttuu ainakin vähän leffan aikana. Toisaalta samaa voi sanoa myös Mr. Ciarán Hinds esittämästä Vinnyn isästä, joka osaa jossain vaiheessa luopua italialaisen mafiapomon esittämisestä ja ryhtyä ottamaan vastuuta isänä olemisestaan. Mr. Teller on kuitenkin verrattuna muihin näyttelijöiden eri painoluokassa ammatillisen osaamisen kanssa. Minulla oli alkuun vaikeuksia asettaa hänet röyhkeän nyrkkeilijän nahkoihin ja koinkin hemmon olevan enemmän kotonaan kuntoutumisen parissa. Sen sijaan Vinnyn isää näyttelevä Mr. Hinds ja hänen valmentajana toimiva Mr. Eckhart ovat ihan omaa luokkaansa. He eivät loista elokuvan pääosissa, mutta ilman miesten panosta Mr. Teller olisi jäänyt lehdelle soittelemaan ilman juuri minkäänlaista uskottavuutta kehän ulkopuolta lukuunottamatta.

Nyrkkeilyelokuvilla ei varmaankaan ole mitään varsinaista buumia. Niitä nyt vain sataa säännöllisen epäsäännöllisesti valkokankaalle. Ja onkin varmasti haastavaa pyrkiä esittämään tämän teeman sisällä jotain uutta ja omaperäistä. Sillä kaikki vaikuttavat jollakin asteella seuraavan altavastaajan roolista pinnalle noussutta Rockya. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Million Dollar Baby, The Fighter, Creed, Southpaw, Grudge Match ja suomalainen versio Hymyilevä mies. Bleed for This toki mahtuu sinne mukaan omanlaisena kokemuksenaan johtuen varmasti Vinnyn kuntoutumisesta takaisin kehään.

Verrattuna muihin nyrkkeilyelokuvien ohjaajiin tästä rainasta vastuussa ollut käsikirjoittaja-ohjaaja Mr. Ben Younger on lienee ollut hieman onnekkaampi. Vinnyn elämässä riitti draamaa niin treenien kuin varsinaisen nyrkkeilyottelunkin ulkopuolella. Mr. Younger on koittanut muistaa kultaisen säännön, jonka mukaan nyrkkeily-elokuva on juuri niin hyvä kuin elämä kehän ulkopuolella antaa ymmärtää. Joten mies on pääsyt kuvaamaan muutakin kuin uhittelu kehässä tai jatkuvaa treenaamista, vaikka ne kellaritreenit pitäisi varmasti myös laskea tähän. Mutta samalla ohjaaja jatkaa myös tätä tuttua ja turvallista altavastaaja / vaikeuksien kautta voittoon -teemaa, onneksi kuitenkin ilman liian ilmeisiä alleviivauksia. Kiitosta on myös annettava siitä, että ihmisten asenteet loukkaantunutta Vinnyä kohtaan tulevat selville, samoin miehen vimma nousta taas kehään (tai ymmärtämättömyys omaa fyysistä tilaansa kohtaan).

Oikeassa elämässä Vinny Paz nyrkkeili ammattilaisina vuosina 1983 – 2004. Tuona aikana hän voitti mestaruudet kahdessa eri painoluokassa. Mestaruuden voittaminen ei sinänsä ole elokuvan arvoista, mutta sellaista on elokuvan esittämä Vinnyn nousu niskamurtuma-potilaasta nyrkkeilyn maailmanmestariksi. Vuonna 1991 sattuneen autokolarin piti olla pistemerkki Vinnyn nyrkkeilyuralla, mutta nuori mies ei mielestään osannnut mitään muuta, joten edessä oli oma-aloitteinen kuntoutus takaisin nyrkkeilykehää, koska Vinny ei ollut mielestään valmis lopettamaan nyrkkeilyä. Ja tässä hattua on nostettava sillä, että se todellakin lähti lähes nolla-tilanteesta halo päähän ruuvattuna.

Kuvahaun tulos haulle kevin rooney vinny pazLou Duva, Vinny Paz ja Kevin Rooney

Nyrkkeilyä fanittaville mainitsemisen arvoinen on myös entinen ammattinyrkkeilijä ja nykyinen valmentaja Mr. Kevin Rooney (1956 – ). Ennen Vinnyä Rooney valmensi muun muassa Mike Tysonia taidokkaasti. Ikävä kyllä Rooney sai jossain vaiheessa kenkää ja tämän erottamisen myötä Tysonin taso ja voittoprosentit myös laskivat. Toisaalta tässä oli sitten onni onnettomuudessa Vinnylle.

Kellarista takaisin kehäänwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Bleed for This alkaa hyvin seuraamalla perinteisiä nyrkkeilyleffoja, sitten se tekee mutkan jossain muualla ennen kuin palaa kuosiinsa perinteisen nyrkkeilyelokuvan pariin. Tämä harha-askel kuntoutumisen vimman parissa tekee leffasta mielenkiintoisen. Sieltä myös nousee sen keskeisin sanoma: ”se ei ole niin helppoa kuin luulet” -asenteen kanssa eläminen. Mahdottomien asioiden tekeminen mahdolliseksi vain vaatii sitä vimmaa ja omistautumista mitä leffa tarjoaa. Toki Bleed for This on pääasiallisesti ennalta-arvattava, mutta Vinnyn sisäinen vimma ja usko omiin kykyihinsä silloin, kuin muilla ei sitä ole, on mielenkiintoista seurattavaa. Tätä olisin toivonut elokuvalta lisää. Elokuva on yhtä aikaa sekä hyvin perinteinen että ryhmästä poikkeava nyrkkeilyraina. Suosittelenkin sitä kaikille, se koskettaa, vie mukanaan ja saa katsojan toivomaan Vinnyn parasta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Miles Teller, Aaron Eckhart, Katey Sagal, Ciarán Hinds, Ted Levine

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa