VALIKKO

Big Game – Suurriista / Suuri peli

Big Game -elokuvassa Yhdysvaltojen presidentin (Samuel L. Jackson) yksityiskone Air Force One tippuu Lapin metsikköön terrori-iskun vuoksi. Lapissa presidenttiä auttaa ihmisten ilmoille 13-vuotias suomalaispoika Oskari (Onni Tommila), joka on metsäreissulla suorittamassa omaa pojasta mieheksi kasvuaan. Tavoitteena olisi viettää yö metsässä omia selviytymiskeinoja käyttäen ja tulla sieltä takaisin jonkin riistaeläimen kanssa. Oskarin kohdalla tämä ei sitten jänis, kettu tai hirvi, vaan Yhdysvaltojen presidentti.

Elokuvaa voi pitää road-moviena Suomen oloissa, jossa nuoresta pojasta kasvaa mies ja presidentistä kuoriutuu perusasioita arvostava mies. Metsällisistä olosuhteista huolimatta elokuvaan on saatu mukaan terroristeja, räjähdyksiä ja muita toiminnassa tarvittavia elementtejä aina kunnon vehkeilyineen. Presidentin näkökulmasta ainoa luotettava henkilö on Oskari, joka toteaa hyvin kyynisesti: My forest – my rules. Visuaalisesti Suomi-kuva jää kuitenkin heikoille, sillä elokuva on kuvattu pääosin Saksassa. Mutta se ei haittaa, sillä nuoren kohdeyleisönsä elokuva saavuttaa helposti. Räjähdyksien lisäksi valkokankaalla nähdään huumoria ja typeröisiä aikuisia. Tämä tulee erityisen hyvin esille siinä, että presidentti on todellinen rähmäkäpylä, jonka pelastamiseksi Oskari joutuu todellakin tekemään töitä, vaikka ei ihan vielä kaikkia metsästämisen saloja hallitsekaan.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Jalmari Helanderilta voi odottaa ihan mitä vaan. Hänen edellinen elokuvansa Rare Export esitteli erilaisen Joulupukki-tarinan, joten tältä toivoi samanlaista vinoon mennyttä sarkasmia. Sitä en vain ymmärrä, mitähän ohjaaja on oikein ajanut takaa kuvatessaan elokuvaa Rambon ja Yksin Kotona -elokuvien sekoitukseksi. Kun valkokankaalla kohtaavat periaatteessa yksi maailman vaikutusvaltaisimmista miehistä Yhdysvaltojen presidentti ja maailman vähiten vaikutusvaltainen poika lopputulos on oikeasti aika mielenkiintoinen. Ja Rare Export -elokuvan tavoin naisilla ei tässä elokuvassa ole juuri lainkaan mitään sanomista tai esitettävää. Mutta mihin se 13-vuotias tyttöystävää tarvitsee, kun aikaansa voi viettää presidentin kanssa metsässä pahiksia pakoillen ja helikopterissa roikkuen?

Jos metsään haluat mennä nytwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva poikkeaa valtavirran vastaavista selvällä tavalla, jonka vuoksi sillä voi olla vaikeutensa löytää omat katsojansa. Ne, jotka kokivat Rare Export -elokuvan omakseen saavat varmasti Big Game -elokuvasta enemmän irti kuin muut. Perinteisempään malliin tottuneille Mr. Helanderin hullun hauska lähestymistapa voi olla haastava ymmärtää. Toisaalta ymmärrän kyllä elokuvan kliseitä täynnä olevan koostumuksen olevan joillekin liikaa ja itsekin jäin kaipaamaan enemmän edellisestä elokuvasta tuttua yllätyksellisyyttä. Big Game ei kuitenkaan jätä pettyneeksi, toiminta muistuttaa parhaimmillaan die-hardismia ja Oskarin lausahdukset Mr. Schwarzeneggerin tokaisuja. Leffa ei taatusti jätä ketään mielipidettä vaille. Big Game on hyvin viihdyttävä ja mukaansa tempaava raina, jota suosittelen mielelläni ihan kaikille ikärajan puitteissa. Se nousee varmasti katsotuimpien kotimaisten joukkoon Luokkakokouksen ja Risto Räppääjän kanssa. Tämä on sinänsä myös mielenkiintoista, sillä elokuva vaikuttaa olevan suunnattu erityisesti nuorisolaisille, niin siitä huolimatta sitä katsomaan ovat myös valuneet aikuiset ihmiset, jotka saavat kyllä nauraa leffan tapahtumille koko rahan edestä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa