VALIKKO

Begin Again / Can A Song Save Your Life? – Uusia alkuja

begin-again-poster

Rakastuneet Gretta (Keira Knightley) ja Dave (Adam Levine) muuttavat New Yorkiin tarkoituksenaan lyödä läpi musiikkibisneksessä. Alan valloistus onnistuukin Davelta Grettaa paremmin, joka jää pian lehdelle ja päätyy pikkukuppiloihin purkamaan tunteitaan avoin lava -illoissa. Siellä hänen musiikkinsa ihastuu kuitenkin entinen levytuottaja Dan (Mark Ruffalo), joka päättää tehdä myös Grettasta musiikkimailmaan uusimman tähden. Daven ja Grettan parisuhteen puntaroininin ja oman henkilökohtaisen kasvun lisäksi valkokankaalle on lisätty Danin ja hänen vaimonsa Miriamin (Catherine Keener) ja heidän tyttärensä Violetin (Hailee Steinfeld) aiheuttamia kahnauksia.

Yksi elokuvan merkittävistä valkokankaan valloittajista on myös New York itse, jonka kesämaisemia katsellessa alkaa haaveilla matkasta sinne – sitten joskus. Maisemien lisäksi tapahtumien sijoittaminen New Yorkiin on jotenkin hyvin hollywoodmaista elokuvan indie-piirteestä huolimatta. Perinteinen ja  lienee  tunnetuin fraasi menestyksen tavoittelusta New Yorkissa on elokuvasta New York, New York (1977): ”If I can make it there, I’ll make it anywhere, It’s up to you, New York, New York”. Tästä tyrkytyksestä huolimatta kaupungin kaduille on annettava oma ansionsa elokuvan onnistumisesta. Eri paikoissa soittaminen tuo musiikkiin omat piirteensä, mitä ei studiossa saavutettaisi hyvistä taustoista huolimatta. Ja elokuvan juoneenkin on saatu mukaan hieman tunteellisempi menestyminen musiikkimaailmassa kuin Ms. Liza Minellin aikoinaan lurittamat tunteenpurkaukset antavat ymmärtää. Musiikkia ja sen luomista olisikin kuunnellut vielä enemmän ja tässä kohtaa onkin syytä osoittaa kiitoksensa tekijätiimin suuntaan siitä, että he jaksoivat antaa kappaleiden soida alusta loppuun (ainakin suurimman osan), että katsojalla jäi näistä suhteellisen selvä kuva.

Ohjaaja Mr. John Carney on tässä elokuvassa pysynyt uskollisena tyylilleen niin elokuvan teeman kuin kuvaustavan suhteen. Miehen aiempi elokuva Once (2007) oli yllättävä menestys, joka niitti positiivista huomiota maailmalla. Once-elokuvan tavoin Begin Again on hyvänmakuinen ja -tuntuinen elokuva kamppailevista muusikoista ja on varmasti aikoinaan hyvissä asemissa koskien parhaan elokuvakappaleen esitystä (ellei sitten oteta jotain Fading Gigolo -elokuvan kappaleista huomioon). Mutta se iskeekö salama kaksi kertaa samaan kohteeseen jää nyt nähtäväksi. Verrattuna Once-elokuvaan Begin Again jää lehdelle soittelemaan hyvästä yrityksestä ja hollywoodlandian tyylisestä stilisoinnista huolimatta. Se ei saavuta samanlaista autenttisuuden tuntua päähenkilöiden välillä, mitä Oncen muusikoiden Glen Hansardin ja Markéta Irglován välillä oli. Toki Oncen tavoin Begin Again korostaa myös musiikin merkitystä ihmisiä yhdistävänä tekijänä ja se on kevyttä katseltavaa, mutta se ei oikeastaan tarjoa mitään uutta hyvien kappaleiden rinnalle.

Turvallista tehtailuawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
elokuvan suorittamisessa, joka kuitenkin osoittaa ihan hyvällä tavalla, että jokaisella on se oma ja ainutkertainen äänensä. Fraasin mukaan ihmisestä voidaan kertoa paljon hänen musiikkimakunsa tai kirjahyllyn sisällön mukaan. Kirjoja ei elokuvassa paljon näy, mutta musiikkia kuuluu sitäkin enemmän, joten tästä elokuvasta voi myös paljon päätellä siinä soivan musiikin mukaan. Begin Again on tähtää turvalliseen kaikkia miellyttävään lopputulokseen ja jää siten jälkeen omalaatuisesta vision esittämisestä. Mutta kassakoneiden kilinään tämä turvallisuus sopii paremmin. Suosittelenkin elokuvaa ihan kaikille, jotka pitävät musiikista ja sen luomisesta. Sen lisäksi Begin again osoittaa, että ihmissuhteissa ei kannata antaa periksi ja eteenpäin auttaneita ihmisiä kannattaa muistaa silloin myös silloin, kun heillä itsellään ei mene kovin hyvin. Elokuva täyttää hyvin kevyen kesäleffan ainekset ja tarjoaa sitä omanlaistaan happy endiä kaikille niitä tarvitseville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: , , , ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “Begin Again / Can A Song Save Your Life? – Uusia alkuja”

  1. Seregi sanoo:

    Moikka, oletko huomannut, ettei ensimmäinen kuva toimi?

    • Outi sanoo:

      Kiitos kun huomautit asiasta. Itse en sitä ollut bongannut, kun uusia leffoja tulee aina lisää ja lisää… Hyviä elokuvanautintoja sinne päin. – Outi

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa