VALIKKO

Before Midnight – Rakkautta ennen keskiyötä

Before Sunrise -elokuvassa (1995) nuori amerikkalainen poika Jesse (Ethan Hawke) tapaa junassa ranskalaisen Celinen (Julie Delpy). He viettävät valioaikaa maagisen yön aikana  keskustellen elämää suuremmista kysymyksistä, rakastellen ja kävelemällä katuja edestakaisin Viennassa, kunnes aamu koittaa ja tiet erkaantuvat tapaamislupauksista huolimatta. Before Sunset -elokuvassa (2004) Celine ja Jesse kohtaavat yhdeksän vuoden jälkeen Pariisissa. Kumpikin heistä on tahollaan varattu heikossa hapessa olevassa parisuhteessa ja tavatessaan he toteavat yhä rakasvansa toisiaan. Perinteitä ylläpitäen Jesse ja Celine jatkavat keskustelua siitä, mihin viimeksi jäivät kunnes jälleen päätyvät jahkaamaan sitä missä heidän pitäisi olla tässä sielujen sympatia suhteessaan.

Before Midnight -elokuvassa edellisestä tapaamisesta on jälleen kulunut yhdeksän vuotta ja nyt Celine ja Jesse ovat pariisilaistuneet yhdessä. Heidän uusioperheensä on lomalla Peloponnesessa, missä jälleen käydään syviä keskusteluja parisuhteesta ja yhteisestä tulevaisuudesta. Mielenkiintoinen linkki aiempiin Before-elokuviin on Jessen ja Celinen käymä välillä kiivaskin keskustelu heidän suhteestaan. Sillä samanlaista papatusta oli  valkokankaalla ensimmäisessä Before Sunrise (1995) -elokuvassa, missä Jesse käytti junassa kiivasta keskustelua käyneen saksalaispariskunnan riitelyä syynä aloittaa keskustelu Celinen kanssa.  Celine kommentoi, että ei puhu saksaa ja lausuu ikimuistoisen kommentin parisuhteesta: “Have you heard that as couples get older, they lose their ability to hear each other? Well, supposedly, men lose the ability to hear higher-pitched sounds, and women eventually lose hearing in the low end.” Tällä miesten heikosti kuulevalla kimityksen tahdittamalla kitinällä on myös oma osuutensa Before Midnight -elokuvassa ja se jättää katsojan pohtimaan sitä, miten paljon Jesse ja Celine oikeasti kuulevat toistensa viestejä, vai onko kaikesta sittenkin tullut toisen ihmisen itsestään selvyytenä ottamista.

Kuten aiemmissakin Before-sarjan elokuvissa rakkaus ja sen kestävyys on keskeisellä sijalla tässäkin osassa. Nyt sitä käsitellään hyvin eri ikäisten ja eri tilanteessa olevien ihmisten taholta. Nämä kaikki nuorisolaisista ikääntyneisiin ja leskeytyneisiin ihmisiin tarjoavat sitä jotain pintaa syvempää Jessen ja Celinen suhteeseen / tulevaisuuteen omassa parisuhteessaan. Ja tietenkin myös meille katsojille, jos vain kotisoffapsykologian vastaanotolta sitä osaamme hakea. Elokuva jättää pohdinnan myös siitä parisuhteen merkityksestä, takaako avioliitto paremman työskentelyn arjessa kestävän rakkauden eteen, vai onko parisuhteet todellakin kuin auringonlasku – rakkauden hävitessä nekin poistuvat takavasemmalle.

Before Midnight on keskusteluelokuva. Sitä on tarjolla tarpeeksi ja yli oman tarpeen, mutta dialogin ollessa näinkin viihdyttävää ja spontaanin oloista, sitä kuuntelee ihan mielellään. Tämä siitäkin huolimatta, että elokuva ei tarjoile dialogissaan enää samanlaista pullamössö romantiikkaa kuin aiempien osien kohdalla. Vaan keskustelua käydään kahden pitkään liitossa olleen aikuisen kesken. Siitä ovat kaukana tulevaisuuden haaveet ja romantiikan nälkä, arki on astunut peliin raadollisella tavalla. Ehkä juuri tämä ja parin välinen kemia vastavuoroisen keskustelun tasolla tekee elokuvasta äärettömän hauskan, mielenkiintoisen ja helposti seurattavan. Aina ei tarvita sitä toimintaa ja monimutkaisia juonenkäänteitä, vaan pelkkä keskustelu keskeisistä asioista voi osoittautua niitäkin mielenkiintoisimmiksi.

Romanttisen tarinan aikuinen loppuyritelmäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Siinä missä Before -sarjan aiemmat elokuvat ovat jättäneet katsojalle hattaran pehmeän olon, Before Midnight tekee kaikkea muuta. Se jättää katsojan pohtimaan valkokankaalla esitettyjä konflikteja ja aikuisten asennetta niihin. Tämä ei kuitenkaan vähennä elokuvan tehoa ja hyvää näyttelijätyötä. Ilman upeita maisemia voisi melkein kuvitella seuraavansa tosi-tv-esitystä pitkään naimisissa olevan parin elämästä. Tosin vaikka elokuvan loppu jättää monta kysymystä avoimeksi se ei toivottavasti petaa seuraavaa Before Jotakin -elokuvaa. Suosittelen rainaa kaikille edelliset osat nähneille ja niille, jotka haluavat seurata aikuisten keskusteluja valkokankaalta. Meidän jokaisen varmaankin pitäisi katsoa peiliin ja pohtia omassa parisuhteessamme, että missä kohtaa sitä oikein mennään ja minne päin sitä pitäisi oikein suunnata.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa