VALIKKO

Beasts of the Southern Wild – Villin etelän pedot

Beasts-of-the-Southern-Wild

Beasts of the southern wild -elokuvassa luonnonmullistusten merkitystä käsitellään 6-vuotiaan Hushpuppyn (Quvenzhané Wallis) näkökulmasta, joka asuu syrjäisellä Bathtubin seudulla yhdessä viinaan menevän isänsä Winkin (Dwight Henry) kanssa. Heidän asuinaluettaan lähestyy myrsky, jonka vaikutus ihmisten elämään vaikuttaakin olevan elokuvan pääasiallinen fyysinen juoni. Esihistoriallisen Auroch-puhvelien olemassaoloa jää katsojalle epäselväksi, vaikka niiden annetaankin ymmärtää laukkaavaan kohti Lousiannaa napajäätiköltä. Mutta ehkä villisikaa muistuttavien puhvelien tarkoitus onkin tärkempi Hushpuppylle kuin katsojalle.

Ohjaaja Mr. Benh Zeitlin on tehnyt aikamoisen yllättävän hyvin menestyneen nyyhkyleffan, jonne herkimpien kannattaa varata nessuja mukaan. Elokuva on taiteellisin vapauksin käyttänyt hyväkseen Ms. Lucy Alibarin kirjallista tuotosta Juicy and Delicious. Ohjaaja itse halusi tehdä taiteellisen elokuva, joka tuntuisi kuitenkin enemmän Die Hard-rainalta. Näiden kahden yhdistäminen kuulostaa jo itsessään mielenkiintoiselta, joten katsoja päättököön miten hyvin tässä on onnistuttu. Lisäksi ohjaaja Mr. Zeitlin kertoo saaneen innoituksensa elokuvaan elämästä Lousiannasta, missä ihmiset saavat koko ajan pelätä mereltä tulevien hurrikaanien vaikutusta normaaliin elämään. Tämä ajatus moisen uhan alla elämisestä on elokuvan toinen esille nouseva teema.

Beasts-of-the-Southern-Wild

Eli valkokankaalta pitäisi löytyä tällä perusteella taiteellinen Die Hard-tyylinen leffa, joka käsittelee luonnonmullitusta 6-vuotiaan näkökulmasta. Hmmm… itse en tuota kaikkea sieltä kyllä pongannut. Mutta sen sijaan ymmärrän hyvin, miksi elokuva on päässyt otsikohin erilaisuutensa vuoksi ja päätynyt myös kisaamaan useassa eri lohkossa tulevissa Oscareissa. Mutta onko kyseessä sitten se viime vuoden paras elokuva, on vaikea sanoa. Luvassa helmikuussa on kovia vastustajia, joilla on selvästi selkeämpi juoni ja joissa elokuva ei tunnu yhdeltä televisiosarjan osalta. Kilpakumppaneita ovat muun muassa Argo, Django Unchained, Life of Pi, Lincoln, Zero Dark Thirty, Les Miserables, Silver Linings Playbook ja Amour.

Beasts-of-the-Sout_2372520b

Paljonko melua tyhjästäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
On toki todettava, että Beasts of the Southern Wild on selvästi erilainen elokuva. Siinä on mukana selviytysmisdraamaa, perhekriisiä ja näkökulmaa pienen ihmisen päästä katsottuna. Mutta kaiken sen hypetyksen jälkeen, mitä elokuvaan oli liitetty aiemmin, olin hieman pettynyt. Vaikuttiko tähän elokuvan arkisuus ja sitä kautta suuremman draamankaaren puuttuminen, on vaikea sanoa, mutta mitään elokuvallista kliimaksia en kyllä leffaa katsoessa kokenut. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Beasts of the Southern Wild kyllä poikkeaa selvästi valtavirran leffoista, tarjoaa sitä kautta tuoretta näkökulmaa valkokankaalla, mutta siihen se jääkin. Suosittelen leffaa kaikille niille, jotka pitävät televisiosarjoista, haluavat nähdä Oscar-kisojen yhden parhaanelokuvan ehdokkaan tai kaipaavat hieman erilaista elokuvakokemusta. Ehkäpä elokuvan toinen katsomiskerta avaisi sitä lisää, tai sitten ei.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

18-Dwight-Henry-as-Wink_Photo-Jess-Pinkham-4C.png.625x392_q100

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa