VALIKKO

Autolla Nepaliin

Autolla Nepaliin -dokumentti perustuu kenttätyöhön ja omaan kuvaukseen sanan siinä merkityksessä. Se seuraa kolmen miehen matkaa Suomesta Nepaliin uskollisella ja vanhalla Volskwagenin postipaku Transporterilla ”Möhköllä”. Matkalla sattuu ja tapahtuu, mutta siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi dokumentti pitää hyvin otteessaan ja toimii asiallisena road-trip-kuvauksena. Autolla Nepaliin –dokumentti kertoo herrojen Juho Leppänen, Mikael Hautala ja Rico Pircklen menomatkasta Nepaliin. Asfalttia (tai ainakin jonkinlaista tien korviketta olevaa maapohjaa) polttivat paluumatkalla näiden lisäksi miehet Misa Jokisalo ja Heikki Lamula. Varmaa on se, että vuosi 2012 on jäänyt näisten nuorten miesten mieleen. Tämä siitäkin huolimatta, että dokumenttia on kritisoitu miesten omien ajatusten ja matkankuvauksen esittämisestä eikä niinkään paikan päällä olevien ongelmien esittämisestä. Mutta tässä kohtaa olisi kriitikkojen hyvä opetella ymmärtämään lukemaansa. Elokuvan nimi ’Autolla Nepaliin’ tarkoittaa matkaa autolla Nepaliin,eikä paikan päällä olevaa sosiaalisten ongelmien raporttia

Matka ei sinänsä saanut alkuaan kansaliikkeestä, mutta se sai taakseen sellaisen 20,000 kilometrin ja usean eri maan ajaksi. Reissun takaa löytyy tamperelainen (hyvä Tampere!) valokuvaaja Mr. Juho Leppänen ja hänen omat kokemuksensa Nepalin reissusta vuonna 2010. Se jätti hyytävän muistikuvan maan lasten kehnoista oloista, kastittomien tilanteesta sekä halun tehdä hyvää. Sitä samaa hyvää jokainen voi vielä tehdä kansaliikkeen kautta maaliskuun 2015 alkuun asti.

Alkuun hyvän tekemisen piti olla matkan pääteema ja näin kävikin. Meidän elokuvissa kävijöiden iloksi siitä saatiin kuitenkin myös dokumentti, joka saatiin valkokankaalle täysin joukkorahoituksen kautta. Jo tämä on yksi hyvä syy käydä katsomassa elokuva. Mutta sitäkin merkittävämpää on lähteä katsomaan valkokankaalta innoituksen lähdettä, inspiraation tuulia ja kokoelmaa rehellisestä roadtripistä, josta ei myöskään niitä epäonnistumisia puutu. Ehkäpä hamassa tulevaisuudessa tämän joukkorahoituksen kautta saadaan nähdä myös toimintaa paikan päällä Nepalissa tai jossakin muualla hyvän tekemisen merkeissä, kun niin monet  katsojat ovat sen puoleen haikailleet. Mielenkiintoista elokuvasalista poistujan mielessä on sen keskustelun kuuntelu, mitä leffa katsojissaan on herättänyt. Kaikki seuraavat kommentit on poimittu siitä näytöksestä, jossa itse olin.

  • Paras elokuva ikinä. En ole ikinä nähnyt mitään näin hyvää elokuvaa.
  • Kyllä siinä olisi saanut olla enemmän siellä paikan päällä kuvausta, elokuva jäi vähän kesken.
  • Aivan mahtava auttamistapa. Haluaisin itsekin tehdä jotain vastaavaa.

Ja kuten olettaa saattaa, kaikki kommentoijat olivat eri ikäisiä. Mielestäni nämä kommentit kertovat paljon dokumentista. Toki se vaikuttaa välillä kotikutoiselta matka-albumilta, mutta auttamisen vimma ja ihmisten herkkyys kohdata toisiaan nousee sitäkin enemmän siitä esille.

Kolme miestä ja Volskwagenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Autolla Nepaliin on mielenkiintoinen dokumentti hyväntekeväisyystyöstä, joka vie katsojan kolmikon ja sinnikkään auton reissulle Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Kiinan, Pakistanin ja Intian kautta Nepaliin. Valkokankaalla on tuntemuksia, sattumuksia ja hyvää mieltä vaikka muille jakaa sekä tietenkin niitä kokemuksia, joita tällaisella matkalla voi tapahtua. Suosittelenkin elokuvaa kaikille dokumenttien ystäville sekä niille, joita kaipaavat innoitusta siihen hyvän tekemiseen suurella tai pienellä mittakaavalla. Dokumentti laittaa ajattelemaan omia mahdollisuuksiaan toisen ihmisen auttamiseen, joten se voi sanoa saavuttaneen tavoitteensa monellakin tavalla. Joten nyt sitten vain menopaluu lippu sinne Nepaliin suomalaisten nuorten miesten seurassa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Ja hyvän tekemisestä kiinnostuneet voivat klikata itsensä tänne: Store of Hope.

 

Osastot: Dokumentti, Kotimainen
Kommentit

Vastaa