VALIKKO

Armoton maa

Kuvahaun tulos haulle armoton maa juliste

Kaukana rajaseudulla pienen pohjoissuomalaisen paikkakunnan pian eläkkeellä jäävä poliisi Lasse Kuntonen on Jaakon ja Erkin isä. Tosin vain Erkki tietää todellisen biologisen isänsä. Jaakon vapautuessa vankilasta hän saa myös selville biologisensä isänsä. Edessä onkin kolmen miehen törmäyskursssi Jaakon vaatiessa vastauksia Lasselta, Jaakon ja Erkin ajatuessa väkivaltaiseen yhteenottoon ja ruotsalaisten palkkamurhaajien ollessa Jaakon perässä. Lassella ei ole aikaa lepäillä laakereillaan yrittäessään pitää kummatkin poikansa elossa Lapin erämaassa, jossa ammutaan ensin ja sitten vasta kysytään.

Elokuva on täynnä nurkkakuntaisuutta ja isien salaisuuksia, joilla on vaikutuksia jälkikasvuunsa. Puhumattomuuden ja salaisuuksien peittelyn kulttuuri synnyttää jännitteitä, joita voi olla vaikea korjata enää vuosien takaa. Leffa jättää näissä merkeissä myös ihan liikaa avoimia kysymyksiä Lassen toimista ennen hänen poliisiksi ryhtymistään ja siitä, mitä hänen poikansa hänestä oikeasti tahtovat. Hyvistystä tunnutaan etsivän taholta jos toiseltakin, mutta ainakin tämä katsoja jäi kaipaamaan siihen järkevämpiä mutkan suoraksi vetoja.

Ohjaaja-käsikirjoittaja Mr. Jussi Hiltunen on tehnyt omalla tavallaan mielenkiintoisen draamatrillerin ja sijoittanut sen Suomen Lappiin. Vaikka menoa ja meininkiä ei talvissa maisemissa juuri olekaan, olisi siellä saanut olla muutakin kuin moottoriajoneuvolla paikasta toiseen siirtymistä. Toisaalta lefffaa on kyllä kiitettävä siitä, että se ei alleviivaa ja ylikorosta liiallisella dialogilla sekä selittelyllä valkokankaan tapahtumia. Sitä nyt vaan ollaan tässä tilanteessa ja sen mukaan pitää sitten elää ja toimia.

Näyttelijät tekevät asiallista työtä. Mr. Ville Virtanen on luonnollisesti ihan omaa luokkaansa jäyhänä risupartana, joka koittaa pitää poikansa erillään ja siten elossa. Toisaalta samaan pöytään koko kolmikon istuttaminen tai nyrkkitappeluun antautuminen olisi voinut tuoda miesten välille sitä perheen sisäistä kemiaa enemmän. Joka tapauksessa Mr. Virtanen vie roolin hyvin kotiinsa. Myönteinen yllätys on myös Mr. Antti Holma, joka on onnistunut välttämään maneereihin ja iloiseen ilmeeseen jämähtämistä. Hän on myös uskottava vastauksia etsivänä nuorena miehenä. Myöskin hänen veljeään näyttelevä Mr. Mikko Neuvonen pärjää hyvin, vaikka jääkin näiden kahden jäyheän miehen taustalle.

Visuaalisesti Armoton maa antaa varmasti eniten Lappia rakastaville ihmisille. Siellä on sitä tunturia, lunta ja loputonta erämaata. Itse tässä kohtaa tyydyn vain kipristelemään varpaita. Paikka ei erityisemmin heitä mitään kutsuhuutoja tänne suuntan, mutta onhan tuo vakuuttavuus myönnettävä. Keskellä ei mitään oleminen sopii varmastikin jollakin asteella suomalaiseen luontoon. Tosin täältä kaupungista katsottuna osaa myös arvostaa sitä, että kaikki eivät tunne kaikkia ja siten saa olla enempi omassa rauhassaan.

Perheen sisäistä välienselvittelyäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
joka laahaa hitaasta alusta sen hitaaseen loppuun. Toisaalta tämä paikoillaan polkeva tempo sopii sen rytmiin ja ajatuksiin hyvin. Paikka, jossa jokaisen on selvittävä omillaan kuvaa hyvin veljesten selvittelyä ja heidän isänsä roolia siinä välissä. Miesten välinen puhumattomuus ja herkkyys tarttua aseeseen tulee erittäin hyvin selville leffan aikana. Samaan aikaan sitä tosin miettii, että perhetyöntekijä voisi moisissa maisemissa repiä hiuksia irti päästään tai juottaa koko konkkaronkan humalaan keskustelun avaamiseksi. Armoton maa keskittyy Lassen ja hänen poikiensa kohtaamiseen tai oikeastaan tämän kohtaamiseen välttämiseen. Muut mukana olevat näyttelijät jäävät sitten vähän takavasemmalle. Omalla jäyhyydellään leffa toki puhutteleen, mutta itse olisin kaivannut vastauksia useampaan eri kysymykseen. Suosittelen leffaa kuitenkin kaikille kotimaisen leffan ystäville. Tässä rainassa rapa roiskuu ja veri lentää, sananmukaisesti. Aseisiin tartttumisen herkkyydestä huolimatta se ei ole mikään väkivaltainen raina, vaikka siltä ei kyllä myöskään vältytä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Ville Virtanen, Antti Holma, Mikko Neuvonen, Outi Mäenpää, Malin Buska, Pernilla August ja Jørgen Langhelle

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa