VALIKKO

Armi elää!

Armi Ratia (1912 – 1979) on päässyt vihdoinkin (??) valkokankaalle, tai tarkemmin sanottuna Marimekon synty on päässyt valkokankaalle eri kiemuroiden kautta. Valkokankaalla nähdään teatteriseurue, joka valmistelee esitystä Armi Ratiasta. Näytelmä keskittyy vuosiin 1949 – 1968. Tänä aikana Armi Ratia perusti Marimekon ja teki siitä tunnettua ympäri maailmaa. Näyttelijöistä Armin roolissa on Minna Haapkylä ja teatterin lavalla hänen siippaansa Viljoa esittää Hannu-Pekka Björkman. Lavalla saa myös omat suunvuoronsa Armin palkkaama suunnittelija Leena (Laura Birn). Tällaisena juonenkuvaus ei välttämättä kauheasti kiinnosta, mutta oikeasti elokuva oli aika mielenkiintoinen.

Ohjauspuikoissa tahtia on lyönyt Mr. Jörn Donner, joka on viime aikoina keskittynyt enemmän yhteiskunnallisiin aiheisiin ja kirjoittamiseen kuin elokuvien tekoon. Mutta suotakoon ihmiselle monialaisuus, sillä onhan Armi elää! Mr. Donnerin 15:sta pitkä elokuva. Miehen filmografiaa selaillessani muistan nähneeni sieltä elokuvan Miestä ei voi raiskata (1978), joka jätti pienen ihmisen mieleen hyvin sekasortoisen mutta mielenkiintoisen kuvan kotimaisesta elokuvasta. Ja mielestäni Armi elää! -elokuvan tunnistaa Mr. Donnerin kädenjäljeksi.

Mutta sitäkin mielenkiintoisempaa oli tutustua Marimekon historiaan tätä kautta. Omasta kaapistakin löytyy sitä kuuluisaa Tasaraita-maripaitaa tai muuta Marimekkoa, joten Ms. Ratialle on kyllä nostettava hattua. Marimekosta on tullut osa suomalaista elämää ja meidän vaatteitamme / elintapaamme ja kotimme sisustusta (myös omalla kohdallani). Ja hyvä niin. Niin mielelläni kuin olisinkin nähnyt enemmän marimekkoa valkokankaalla, niin on kiitettävä elokuvaa siitä, että se keskittyy Armin tarinaan ja hänen ajatuksiinsa, ei kankaiden tai vaatteiden esittelyyn. Ehkäpä hamassa tulevaisuudessa saamme nähdä kasvutarinaa muista suomalaisista vaatemerkeistä ja ihmisistä niiden takana, kuten Nansosta, Paola Suhosesta tai Minna Parikasta.

Elokuva näytelmästäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
oli mielenkiintoinen kokemus, joka jaksoi pitää katsojan kiinnostuneena leffan alusta loppuun asti. Tämä oikeasti yllätti minut, sillä odottelin pitkäpiimäisempää esitystä. Nyt katsojalla oli kuitenkin mahdollisuus hypätä Armin elämään edes jonkinlaisen sivustaseuraajan roolissa ja pohtia niitä arvoja, joilla hän halusi johtaa Marimekkoa. Niissä on monta hyvää ja kaunista, mutta tuottoa ne eivät kyllä välttämättä tuota. Elokuva keskittyy pääasiallisesti, ilmeisestikin ensi-illan makupaloihin, mutta mukaan mahtuu työn tekoa ennen ensi-iltaa. Kumpikin näistä avaa hyvin Armin tarinaa, vaikka on myönnettävä, että välillä en tiennyt missä kohtaa elämänkertaa oikein mennään. Onneksi asiat alkoivat suortua loppua kohden. Suosittelen elokuvaa kaikille Marimekon tuotteiden ystäville. Valkokankaalla nähtyä värikkäiden kankaiden vallankumousta ja Armin ajatusten juoksua katselee ihan mielellään.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa