VALIKKO

Arbitrage – Arbitraasi / Keinottelua

Arbitrage on elokuva rakkaudesta, uskollisuudesta ja korkeista panoksista talousmarkkinoilla – eikä välttämättä tässä prioriteettijärjestyksessä. Robert Miller (Richard Gere) yrittää saada omaisuutensa kaupaksi ennenkuin luurangot kolisevat kaapista esiin. Asiaa ei paljon auta se, että hänen pitää tasapainoilla samaan aikaan kahdessa eri suhteessa: uskollisen puolisonsa Ellenin (Susan Sarandonin) ja taideasiantuntijansa Julie Côten (Laetitia Casta) kanssa. Millerin ongelma ei ole kaksinaamaisuus vain parisuhteissa, vaan myös monessa muussakin asiassa. Yksi kohtalokas virhe tuo hänen eteensä vanhan tuttavuuden, Jimmy Grantin (Nate Parker) hänen menneisyydestään ja maantiejyrän lailla eteenpäin menevän NYPD:n tutkijan Michael Bryerin (Tim Roth). Elokuvassa onkin loppujen lopuksi kysymys siitä, että kuka on aikaa nopeampi liikkeissään? Ja mikä on oikeasti oikea toimintatapa? Ja voiko vallan kahvassa oleva / rahan hallitsema ihminen todellakin toimia näin?

Vaikuttaa siltä, että debyyttiohjaajan Mr. Nicolas Jareckin elokuvan sisällä on kaksi erillistä elokuvaa, jotka molemmat käsittelevät rikkaan miehen käsitystä oman käden oikeudesta ja siitä yleisestä oikeudesta. Elokuvan päätekijöitä lain kummallakin puolella ei pysäytä mikään heidän pyrkimyksissään itsekkäisiin päämääriinsä. Toinen tarina, joka voi useammalle katsojalla olla tuttu, on kuin suora lainaus Law & Order-televisiosarjan oikeussali-tarinoista, joissa tosin toivottavasti ei samassa määrin ajeta epämääräisin keinoin omia etuja. Mutta onhan se mielenkiintoista nähdä, mitä kaikkea tietokoneella saa aikaan.

Kun elokuva osuu hyvään kohtaan, se todellakin palkitsee katsojan. Muussa tapauksessa on vaikea ymmärtää toisen pääjuonen olemassaoloa. Eikö NYPD:n yli-innokas etsivä tutki oikeasti väärää asiaa? Ja näin on vähällä päästää koiran veräjästään? Ehkä ohjaaja Mr. Jareckin ei ole osannut päättää kumpi pääjuonista olisi kiinnostavampia ja siksi hän koittaa tekohengittää molempia. Itse olisin suosittanut panostamista siihen taloudelliseen puoleen. Tällaisia aikoina se tuntuu ajankohtaisemmalta kuin uutisista esille tuleva muu peruskaura. Näitä rahan maailmaan sijoittuvia elokuvia ei ole viime vuosina valkokankaalle siunaantunut ylenpalttisesti Wall Streetin jälkeen. Ainoa ehdokas taitaa olla Cosmopolis, joten kyllä markkinataloutta ja rahalla pelaamista esittelevä Arbitrage – Keinottelua sopii sinne sekaan hyvin.

Rahalla saa ja hevosella pääseewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
minkä Mr. Geren roolihahmo todistaa varsin vakuuttavasti ja itse asiassa en oikein edes tiedä, oliko loppu kenen kannalta onnellinen. Rahan vaikutusvalta näkyi selvästi elokuvassa, mutta samalla se esitteli mahdollisia loppuratkaisuja, joista jokainen oli toistaan vakuuttavampi. Saako paha palkkansa, vai oliko sellaista edes olemassa. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että pitkään aikaan en ole nähnyt näin paljon avoimia kysymyksiä jättävää leffaa, mikä sinänsä on mielenkiintoista. Mutta loppuratkaisu on aina loppuratkaisu, eikä sitä silloin tarvitse jahkata pitkään vielä illalla.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa