VALIKKO

American Sniper – Amerikkalainen tarkka-ampuja

American Sniper kertoo Chris ”Legend” Kylestä (Bradley Cooper), joka palvelee maataan Irakissa toimimalla tarkka-ampujana. Arki ei aina kuitenkaan ole ruusuilla tanssimista, vaan myös moraalisia valintoja. Kotona käydessäkään ei aina mene hyvin, sillä tapot tulevat arkeen, mitä vaimo Taya (Sienna Miller) ei aina ymmärrä, vaikka muuten tekee parhaansa miehensä hyväksi.

Ohjaaja Mr. Clint Eastwood ei sitten ole osannut pysyä poissa ohjauspallilta. Onneksi, vaikka hän on sitä kovasti uhkaillut lähes viimeiset viisi vuotta. Ohjaustyö elokuvassa onkin todella hyvää, mikä on hyvä todiste siitä, että Mr. Eastwood istuu hyvin omanlaisensa tyylin parissa, mikä esittelee väkivaltaa ja sen roolia Yhdysvaltojen historiassa. Elokuva esittelee henkeäsalpaavia kohtauksia, joiden aikana ei voi kuin hämmästellä hyvin tehtyä elokuvaa ja ymmärtää siten hyvin sen paikan vuoden parhaiden elokuvien parissa Oscar-ehdokkuuksissa. Samalla voi jatkaa myös sen hämmästelemistä millaisten valintojen parissa Mr. Kyle eli toimiessaan tarkka-ampujana, kun laukauksen kohteena oli naisia ja lapsia.

Elokuva pohjaa asiallisesti Mr. Kylen matkaa tarkka-ampujaksi ja sitä perintöä, joka hänelle kotona ruokapöydässä syötettiin: “we protect our own”. Hyvä keino tätä toteuttaa oli valinta armeijan erikoisjoukkoihin ja asialle omistautuminen niissä merkeissä. Tätä vastaan elokuvaa onkin kiitettävä siitä, että se ei moralisoi sodan olemassaoloa ja siellä tehtyjä valintoja. Sota vain on olemassa ja sen kanssa pitää selvitä parhaalla mahdollisella tavalla. Ehkä juuri tämä teki elokuvasta todella hyvän sotakuvauksen, jota ei samalla lailla kuvattu sitten Hurt Lockerin. Ja ehkäpä juuri siitä syytä elokuva itketti, pelotti, jännitti ja suututti niin paljon leffan aikana, että sormet hakeutuivat korviin ja silmät kiinni säännöllisen epäsäännöllisesti.

Oikeassa elämässä Mr. Chris Kyle (- 2013) teki todellakin erinomaisen uran tarkka-ampujana Irakin sodassa ja häntä pidettiin yhtenä US Navy SEAL -erikoisjoukkojen parhaimpana ampujana. Sota kuitenkin rasitti miehen päätä siinä määrin, että kotiin paluun jälkeen arki oli hankalaa. Myöhemmin mies kunnostautui järjestämällä ampuvaa kuntoutusta muillekin post-traumaattisesta stressistä kärsiville sotilaille. Ikävä kyllä yksi sellainen, USA:n armeijan entinen sotilas Eddie Ray Routh, vain päästi Chrisin hengiltä Texasissa ampumaradalla. Ennen kuolemaansa Mr. Kyle oli kuitenkin ehtinyt kirjoittaa kaksi kirjaa kokemuksistaan Irakissa neljän eri komennuksen aikana vuosina 1999 – 2009. Nyt nähty elokuva perustuu kirjaan: American Sniper: The Autobiography of the Most Lethal Sniper in US Military History (Amerikkalainen tarkka-ampuja: Yhdysvaltain sotahistorian tappavin tarkka-ampuja). Kirja kiinnostaa varmasti kaikkia niitä, jotka ovat kiinnostuneita SEAL -erikoisjoukkojen toiminnasta ja tarkka-ampujan arjesta.

Väkivallan historiaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja sen kierteen kanssa elämistä. American Sniper osoittaa hyvin, miten eri lailla ihmiset suhtautuvat samaan asiaan ja miten vaikeaa voi olla elää omien valintojensa kanssa. Leffa ei moralisoi, alleviivaa tai idolisoi sotaa. Sen sijaan esittää kiitettävällä tavalla millaista elämä rintamalla on, missä hengestään voi olla vaikea pitää kiinni ja kaikkia ei voi pelastaa. Suosittelen elokuvaa kaikille sotaelokuvien ystäville. American Sniper tekee lähtemättömän vaikutuksen. Ja ymmärrän hyvin, miksi Mr. Bradley Cooper oli Oscar-ehdokkaana parhaasta miespääosasta, sitä en vain ymmärrä miksi hän ei sitä voittanut. American Sniper koskettaa, vie mukanaan ja laittaa katsojan vollottamaan silmät päästään. Siis kaikin puolin todella hyvä elokuva, en vain halua enää ikinä nähdä sitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Mikäli elokuvat tarkka-ampujista kiinnostavat, suosittelen suuntaamaan seuraavien leffojen pariin:

 • The Day of the Jackal (1973)
 • Spy Game (2001)
 • Enemy at the Gates (2001)
 • Phone Boot (2003)
 • Jarhead (2005)
 • Smokin’ Aces (2006)
 • Shooter (2007)
 • Wanted (2008)
 • Hurt Locker (2008)
 • The American (2010)
 • The Bourne Legacy (2012)

Osastot: Draama, Toiminta/äksönpläjäys, Väkivalta
Henkilöt: ,
2 Comments

2 kommenttia artikkeliin “American Sniper – Amerikkalainen tarkka-ampuja”

 1. Mika W sanoo:

  Clint Eastwood jätti kokonaan pois sen, että Chris Kyle tapettiin ampumaradalla, ja ampujana oli irakin sodan veteraani.

  • Outi sanoo:

   Niin jätti, sekä pari muutakin asiaa, mistä on käyty oikeutta ennen Kylen kuolemaa ja hänen kuolemansa jälkeen. Mutta eikö se ollut nyt aika oletettavaa, kun kaveri lähtee ampumaradalle toisen veteraanin kanssa… ja seuraava kuvaus on hautajaissaattuesta, että miten siinä oikein kävi. Joten ne kai pitää sijoittaa taiteellisen vapauden piikkiin. Piditkö muuten leffasta? Itse en ole vieläkään päässyt sitä kunnolla ylitse…

RSS feed for comments on this post. Ja trackBack URL.

Vastaa