VALIKKO

American Hustle (alias American Bullshit) – Amerikkalainen vedätys

The following is a true story based on a whole lotta bullshit…

American Hustle -elokuvassa taitava rikollinen Irving Roosevelt (Christian Bale) joutuu yhdessä lemmenkohteensa ja rikostoverinsa Sydney Prosserin (Amy Adams) tekemään yhteistyötä FBI-agentin Richie DiMasonin (Bradley Cooper) kanssa paljastaakseen korruptuneita liikemiehiä ja senaattoreita. DiMaso työntää heidät New Jerseyssä olevan kieron poliittisen valtapelin joukkoon, jossa naruja vetelevät muun muassa Victor Tellegio (Robert de Niro) ja Camdenin pormestari Carmine Polito (Jeremy Renner). Kaiken tämän keskellä DiMason vaimolla Rosalynillä (Jennifer Lawrence) voi olla koristeroolia suurempi merkitys.

American Hustle -elokuva perustuu löyhästi ja taiteellisin vapauksin 1970- ja 1980-lukujen tapahtuneeseen ABSCAM skandaaliin Yhdysvalloissa, missä FBI päätyi selvittämään varastetun omaisuuden myyntiä ja korruptiota. Tutkimuksen kohteena oli 31 virkamiestä, joista kaikilla ei ollut sitä perinteistä happy end:ä. Tutkimusta tehtiin asiaa varten perustetun yrityksen Abdul Enterprice Ltdn nimissä, jonka päämies ’sheikki Kambir Abdul Rahman’ tarjosi virkamiehille huomattavia lahjuksia oman asiansa edistämisestä. Tämän lisäksi elokuva on saanut oman innoitteensa myös Mr. Robert W. Greenen kirjasta The Sting Man.

Ohjaaja Mr. David O. Russell jatkaa American Hustle -elokuvan myötä hyvin tuotosten tekoa. Ohjaajan aiemmatkin elokuvat ovat olleet draamallisesti yhtä koskettavia sekä kriitikoiden ja yleisön rakastamia. Vai mitä muuta voi sanoa rainoista Three Kings (1999), The Fighter (2010) ja Silver Linings Playbook (2012). Nykyisen elokuvan teossa ohjaajalla oli tavoitteena tehdä sellainen tuotos, joka todella jättää katsojan pohtimaan sitä pitkään. Ohjaaja Mr. Russell pitääkin American Hustle -elokuvaa suurimpana elokuvanaan. Perinteisen emotionaalisen käsitettelyn lisäksi ohjaaja on nostanut pohdittavaksi sen, miten paljon narutamme muita ihmisiä ja miten pitkälle olemme valmiita menemään siinä. Ja tässä ohjaaja onkin mielestäni onnistunut. Sillä Mr. Russell perinteiseen tapaan esittää enemmän tunteita toiminnan takana kuin itse toimintaa. Mutta nyt tämä emotionaalinen sekametelisoppa valuu valkokankaalta katsojien päälle American Hustle -elokuvan näyttelijöiden vaatetuksen, tunne-elämän, sosiaalisen elämän ja tehtyjen valintojen kautta. Suhteellisen rehellinen paluu 1970-luvulle on tapahtunut ja sitä kautta elokuva edustaa hyvin myös periodista ajankuvausta. Ja vaikka elokuva ei palauttanutkaan ohjaajaa tänä vuonna Oscar-kantaan, niin on kuitenkin todettava, että nyt valkokankaalla nähty dream-team on onnistunut keräämään joko ehdokkuuksia tai voittoa riittävässä määrin:  Amy Adams (The Fighter), Bradley Cooper (Silver Linings Playbook), Robert de Niro (Silver Lingings Playbook), Jennifer Lawrence (Silver Linings Playbook) ja Christian Bale (The Fighter).

Huijaa elääksesiwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Elokuva vaikuttaa olevan dream-team, jossa jokainen näyttelijä kuitenkin nousee itse merkittävämpään asemaa kuin itse elokuva. Sen sijaan elokuva on nautittava siitä syytä, että jokainen näistä tähdistä yrittää olla jotain muuta mitä he oikeasti ovat. Tämä tähtien tavoittelu oli kuitenkin nautittavaa katsottavaa. Verrattuna alkuvuoden toiseen ryövää rikkailta – anna itselle -elokuvaan, Wolf of Wall Street, American Hustle osoittaa, että hommassa voi olla myös sydän mukana. Ohjaaja Mr. Russell on siis jälleen onnistunut osoittamaan jotain syvempää pinnan alta kaiken huiputuksen keskellä. Tämä siitäkin huolimatta, että elokuvaan olisi kaivannut enemmän sujuvaa yhteistyötä yhteisen elokuvan tekemiseksi eri valkokankaan valloittaijen välillä kuin vain omaa henkilökohtaista loistoa, mutta minkäs teet jos olet todella taitava näyttelijä(tär). Suosittelenkin elokuvaa kaikille ohjaajan tuotosten ystäville, American Hustle ei petä heitä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa