VALIKKO

Allied – Liittoutuneet

Kuvahaun tulos haulle allied poster

Vuonna 1942 Casablancassa amerikkalainen tiedustelu-upseeri Max Vatan rakastuu ranskaiseen vastarintataistelijaan Marianne Beauséjour työn merkeissä. Parilla on yhteinen intressi saksalaisen suurlähettilään eliminoimiseksi. Pian hääkellot soivatkin Lontoossa ja niiden mukana perhe-elämään hiipii synkkiä sota-aikaisia jännitteitä, jotka uhkaavat heidän onneaan ja elämäänsä. Maxin tehtäväksi jää totuuden selvittäminen hinnalla millä hyvänsä.

Ohjaaja Mr. Robert Zemeckisin draamaelokuva Allied ei pihistele näyttävyydessä. Ohjaajan on todettava hallitsevan paljon muutakin kuin vain vakuuttavia erikoistehosteita. Toki nämä ovat saaneet osuutensa, mutta myös mielenkiintoisen draaman kaaren rakentaminen onnistuu häneltä hyvin. Ja onhan siitä monta aiempaakin esimerkkiä, kuten Forrest Gump, A Christmas Carol, Flight ja The Walk. Näistä poiketen Allied pelaa rohkeammin puhtaan draaman eikä erikoistehoisteiden keinoin. Mr. Zemeckis on kuitenkin pitänyt tavoitteenaan sekoittaa todellista näyttelemistä ja erikoistehosteita suloiseksi sopaksi niin taitavasti, että katsoja ei pysty niitä enää toisistaan erottamaan. Allied on aika lähellä tätä tavoitetta. Matkalla sinne täydellisyyteen on myös elokuvan kulku. Se on klassisella tavalla vanhan oloinen, tiiviisti näytelty ja hyvin ohjattu. Mukana on tiiviitä kohtauksia, jotka toimisivat hyvin myös teatterin lavalla. Mutta matkalla kaiken hollywood-landian kulta-ajan tavoitteluun on unohtunut aito raivo ja syvällisemmän epäilyksen kuvaus.

Kuvahaun tulos haulle allied film

Käsikirjoittaja Mr. Steven Knight ainakin osaa jännityksen rakentamisen. Tästä hyviä esimerkkejä ovat muun muassa elokuvat: Dirty Pretty Things (2002), Locke (2014) ja Pawn Sacrifice (2015). Eri asia on kuitenkin se, miten hyvin perinteinen toiseen maailmansotaan sijoittuva kliseitä täynnä oleva vakoojaelokuva uppoaa katsojiin. Mutta toisaalta onhan siinä vakuuttavat näyttelijät sekä traaginen rakkaustarina. Mikäli sotien aikaiset romanssit valkokankaalla kiinnostavat suosittelen piipahtamaan täällä elokuvallisista inspiraatiota hakemassa. Elokuva on tosiaan saanut innoituksensa tosielämän tapahtumista, joita käsikirjoittaja Mr. King sai kuunnella nuoruusvuosinaan. Koska kirjallisia muistiinpanoja aiheesta ei ollut, taiteellisella vapaudella lienee ollut valkokankaalla suuri rooli. Siinä romanssissa keskeisellä sijalla oli kanadalainen vakooja ja ranskalainen opettaja, joka työskenteli vastarintaliikkeessä. Heidän elämäänsä päätyi kuitenkin sekoittamaan toisen kulissien takainen toiminta.

Kuvahaun tulos haulle allied film

Mr. Brad Pitt tekee jälleen yhden tämän hetken lempityylilajistaan: sota-elokuvan (Inglourious Basterds , Fury) ja siinä samalla vakooja-elokuvan (Mr. ja Mrs. Smith). Tällä kertaa ei huumorinkukkaa kyllä viljellä edellisen vakoojaleffan tyyliin, vaan sitäkin suorasukaisempaa meno on toisen maailman sodan tantereilla. Mutta mukaan on kuitenkin saatu sitä perheen sisäistä kriisiä. Myös Ms. Marion Cotillard jatkaa aina yhtä vakuuttavaa työtään. Kummassakin näyttelijässä on samanlaista kovuuden ja pehmeyden suloista sekametelisoppaa, joka tekee heidän roolityöstään uskottavan oloista. Valkokankaalla Marian toteaa, että ”I keep the emotions real. That’s why it works.” ja tätä keskinäistä kemiaa olisi toivonut näkevänsä pääparin välillä. Valinta on kuitenkin ollut osuva näiden näyttelijöiden kohdalla, sillä leffan loppumetreillä sai pyyhkiä vauhdilla kyyneleitään pois. Nessuja kannattaakin varata mukaan.

Kuvahaun tulos haulle allied film

Jouduin kuitenkin kaiken nyyhkyttämisen keskellä kysymään itseltäni sitä, että saiko kyynelkanavat aukeamaan koskettava roolityö vai koskettava tarina. Ja tällä kertaa on pakko kallistua sinne tarinan puolelle. Pääosassa olevat näyttelijät toki varmasti tekevät parhaansa, mutta jotain tuntuu kuitenkin olevan saavuttamatta. Heidän suoritustaan enemmän itku pitkästä ilosta tuli tosi rakkauden puolesta ja sitä, miten se määritellään ympäristön taholta. Toisaalta kun näyttelijät saavat tämän tunteen aikaiseksi, he ovat varmasti tehneet jotain oikein.

Pinnan alla ja päälläwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
piilee totuus, joka osoittaa, että kukaan ei ole oikeasti sitä, mitä kertoo olevansa. Ja kun tähän soppaan sekoittaa vielä sitä tosi rakkautta, niin sitten ollaan kusi sukassa ja sukat jalassa. Ohjaaja Mr. Zemeckis on tehnyt mielenkiintoisen elokuvan totuuden piilottelusta ja omien etujen ajamisesta pakon edessä. Allied on enemmän psykologisesti päätä kiristävä kuin toiminnalla rämistelevä. Vaikka mäiskintä osuudet saavat kyllä valkokankaalla myös toki oman aikansa. Visuaalisesti Allied kuitenkin tuntuu olevan katsaus hollywoodlandian kulta-aikaan, missä miehet olivat komeita, naiset kauniita ja maisevat henkeä salpaavia. Elokuva puhutti vielä pitkään loppumisensa jälkeen, että olisiko toisen vakoojan pitänyt toimia toisin ja miten silloin. Leffaa voi siis jo siten pitää onnistuneena. Suosittelen sitä kaikille, jotka ovat valmiita katsomaan laadukasta rakkausdraamaan sodan pyörteissä ja sen asettamissa vaateissa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Marion Cotillard, Brad Pitt, Lizzy Caplan, Jared Harris

Osastot: Draama, Leffat
Henkilöt: , , ,
Kommentit

Vastaa