VALIKKO

Alice Through the Looking-Glass – Liisan seikkailut Peilimaailmassa

Ne, jotka luulivat, että Mr. Lewis Carrolin (1832 – 1898) tarinat loppuivat edelliseen elokuvaan ovat varmasti nyt tyytyväisiä, että jatkoa on vihdoinkin seurannut kirjailijan toisen kirjan ’Through The Looking Class’ (1871) – elokuvallisessa muodossa. Valkokankaalla Liisa jatkaa seikkailujaan pelastaakseen Hullun Hatuntekijän muuttumasta täysin möröksi. Tämä edellyttää aikamatkailua, jolloin tavataan niin vanhoja tuttuja uusissa kuvioissa kuin uusiakin tuttavuuksia. Elokuva onkin yhtä aikaa jatko- ja esiosa, mutta mukana on myös varmasti niin paljon taiteellista vapautta, että Mr. Carrollia voisi hirvittää. On vaikea kuvitella, että tätä rainaa seuraisi taas uusi Liisan seikkailut Ihmemaassa, sillä hyvästien jättö tuntuu niin lopulliselta. Toisaalta eipä tämä olisi oikein mahdollistakaan, sillä kirjallinen innoitus loppuu tähän elokuvaan. Mutta hollywoodlandiassa kaikkihan on mahdollista…..

Valkokankaalla Alice (Liisa) on seurannut isänsä jalanjälkiä ja toimii laivansa kipparina. Sattumanoikusta hän kuitenkin tulee vedetyksi takaisin Ihmemaahan peilin kautta, missä murehditaan Hullun hatuntekijän mielentilaa. Hatuntekijä on masentunut perheensä kohtalosta johtuen ja Liisa joutuukin varastamaan Ajalta aikamittarin, jonka avulla hän pystyy kulkemaan ajassa edestakaisin järjestelemässä asioita yrittäen korjata menneisyyttä Ajan varoituksista huolimatta.

Ohjaajan puikoista takavasemmalle on astunut Mr. Tim Burton, hänet on korvannut lähinnä Muppettien parista tutuksi tullut Mr. James Bobin. Tämä näkyy valkokankaalla ehkä siinä, että elokuva on tiivimmän oloinen paketti verrattuna edeltäjäänsä. Se ei välttämättä ole mikään paha asia. Elokuvaa on kritisoitu siitä, että kahden tunnin aikana valkokankaan hahmoissa ei tapahtu minkäänlaista kehitystä, siinä sitä vain rallatellaan ajasta toiseen. Itse uskallan olla eri mieltä, vaikka mitään suurempia oivalluksia ei esille tulekaan, niin pidän tärkeänä sen esittämistä, että valehteleminen tai toisen pilkkaaminen ei kannata. Se johtaa vain ongelmiin, jotka kasaantuvat entisestään lähes korjaamattomiin mittasuhteisiin. Menneisyyttä ei voi kuitenkaan muuttaa, mutta siitä voi aina oppia jotain. Tämän lisäksi Liisan seikkailut peilimaassa korostaa perheen / läheisten merkitystä kauniilla tavalla. Se on kuitenkin ydinyksikkö, joka pitää meidät järjissään. Ja ennen kaikkea tarjoaahan Liisa taas jälleen mallikuvan siitä, että myös pienille naisenaluille maailma on avoinna omien toiveiden täyttämiseen.

Visuaalisesti Liisan seikkailut peilimaailmassa ovat edellisen elokuvan veroisia. Ne saavat aikaiseksi edelleen aikamoisia wau-efektejä ja vievät katsojan kokonaan toiseen maailmaan huolimatta siitä, että itse olisin joitakin kohtia tiivistänyt reippaasti. Erikoistehoisteista vastanneet ovat tehneet todellakin hyvää ja vakuuttavaa työtä. Saman kiitoksen voi kyllä antaa koko työntekijälauman suuntaan. En ole koskaan ollut mikään Liisa ihmemaassa -fani ja ensimmäinen elokuva saattoi jopa tökkiä jossain määrin, mutta nämä seikkailut Peilimaailmassa veivät sitten kokonaan mukanaan. Vieläkään en varmasti suuntaa kirjastoon alkuperäisteosta lukemaan, mutta ainakin ymmärrän paremmin, mistä se ihmisten vouhotus asiassa johtuu. Toisaalta taiteellisen vapauden merkeissä yritän ymmärtää myös niitä, joiden mielestä tällä elokuvalla ei ole mitään tekemistä kirjan varsinaisen juonen kanssa.

Menneisyyttä ei voi muuttaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
mutta nykyisyydessä voi aina pyytää anteeksi ja ottaa oppia menneisyydestä. Liisan tämän kertaiset seikkailut Peilimaailmassa on juonellisesti selkeämpi ja yksinkertaisempi kuin hänen edellinen esiintymisensä. Mutta Ihmemaa on tästä huolimatta säilyttänyt visuaalisen vaikuttavuutensa jättäen kuitenkin tilaa itse juonen etenemiselle ja hyvälle näyttelijätyölle. Kukaan valkokankaan sankareista ei välttämättä nouse erityiseen asemaan, mutta sitäkin enemmän heistä jokainen tarjoilee vuorotellen hyvän tuulen aiheita ja ihastuneita hymähdyksiä. Näytteleminen tuntuu sujuvan hyvin eteenpäin kaikkine niine maneereineen, mitä edellisessä Liisa Ihmemassa elokuvassa nähtiin. Leffa oli kaikin puolin parempi, mitä odotin. Joten voin suositella sitä lämmöllä kaikille Liisa Ihmemaassa -elokuvien ystäville. Ne, jotka taas fanittavat kirjaa, tuskin tätä tulevat katsomaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Mia Wasikowska, Anne Hathaway, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Sacha Baron Cohen, Rhys Ifans, Matt Lucas, Andrew Scott, Ed Speleers, Alan Rickman

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa