VALIKKO

Äkkilähtö

http://www.solarfilms.com/etusivu/fi_FI/etusivu/_files/95293301493990677/default/Akkilahto_JULISTE_RGB_3000x4286px.jpg

Helsingissä asuvalle Katrille selviää miehensä Mikon kaksoiselämä juuri ennen pariskunnan muuttoa Ranskaan. Tästä suivaantuneenä hän päättää kerätä ukkonsa epämääräisesti hankkimat rahat ja suunnata autolla kohti lentokenttää ja unelmiensa täyttymystä. Auton takapenkillä kuitenkin sattuu olemaan pieni karkumatkalla naapurin 8-vuotias tyttö Anna, joka haluaa mummolaansa Vuokattiin. Vastoin tahtoaan Katri kääntää auton nokan kohti Kainuuta perässään Annan rikollinen isäpuoli Tero sekä rahojaan kaipaava Mikko. Pakomatkalla soppaa sekoittaa entisestään myös pienen putiikin pitäjä Johannes.

Tällä road-tripillä urakeskeinen Katri kohtaa vertaisensa laiminlyödystä lapsesta. Matka opettaa heille, niin kuin heitä seuraaville miehillekin itsestään ja elämän prioriteeteistä. Elokuva käsittelee myös kolmen sukupolven naisia ja heidän vaikutusta toisiinsa Kainuun korpimaisemissa. Ehkä tätä kolmen sukupolven välistä tasapainoilua enemmän Äkkilähdössä kuitenkin painottuu lapsen ja vanhemman välinen suhde. Katri ja Anna ovat siitä oppikirjaesimerkkejä, mutta myös Mikko yrittää esittää asiasta mielipiteensä. Pakomatkaa /matkaa mummolaan / romanssirintamaa enemmän elokuva toimii hyvin tätä suhdetta kuvatessa. Kotisoffapsykologin näkökulmasta leffa menee kuitenkin tyttöhömpän-opetusfilmin puolelle jossain vaiheessa ja se vie siltä sekä äiti-lapsi-suhteen kuvaamiselta särmää.

Mikko, mummo ja Tero (Antti Holma, Marja Packalén, Ville Tiihonen) © Solar Films / Alvi Pakarinen

Elokuva on hyvin naispainoitteinen. Sen on ohjannut näyttelijä Ms. Tiina Lymi, käsikirjoituksesta ovat vastanneet daamit Nina Laurio ja Johanna Hartikainen sekä päärooleissa valkokankaalla on naisnäyttelijät. Joidenkin mielestä elokuvaa voisi tällä perusteella pitää hyvinkin feministisenä, mutta ehkäpä sitäkin enemmän se on tarina rakkauteen pettyneistä naisista – kerrottuna hauskalla tavalla. Ms. Lymi tekee hyvää työtä ohjaajana, vaikka ei ihan vielä lunastakaan kaikkia katsojan odotuksia  kolmen sukupolven välisestä tarinasta. Jälki valkokankaalla on kuitenkin sujuvaa, mutta jonkinlaisia aasinsiltoja olisi kaivattu enemmän.

Valkokankaalla parhaansa tekee tämän hetken tunnettuja näyttelijöitä (Putouksesta). Siinä vaiheessa kun näiden herrojen nimeen perään ei enää liitetä TV:stä tuttu -leimaa, voidaan kai sanoa heidän siirtyneen elokuvanäyttelijöiksi. Eipä silti, kyllä herroja Vatanen, Holma ja Tiihonen on ihan kiva seurata. Heille kaikille on annettu hyvin erilaiset roolit, joskin Mr. Vatanen on jälleen rehti ja hieman yksinkertainen, siinä missä Mr. Holma taas puolestaan on muotitietoinen keikari ja Mr. Tiihonen mutkia suoriksi iskevä kova luu. Hemmojen erilaisuus olisi antanut elokuvan kohtauksille paljon nyt käyttämättä jäänyttä materiaalia ilman, että Äkkilähtö olisi kaatunut tyttö-hömppä-lainalaisuuksien kekoon. Sen sijaan valkokankaalla on nyt paljon sitä pakollista maalaisjunnuun rakastumista oman elämän selvittämisessä.

Rakkaus raatelee ratin takanawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Äkkilähtö-elokuva kertoo, mitä tapahtuu kun maailma romahtaa ympäriltä ja sitä haluaisi vain paeta ulkomaille. Edessä on pitkä automatka Helsingistä Kainuuseen, jonka aikana matkustajat oppivat yhtä sun toista itsestään ja elämän tärkeistä asioista. Leffassa on toimintaa, mustaa huumoria ja riittävää koskettavuutta. Sen päähenkilöistä alkaa oikeasti välittämään ja heille toivoo parasta. Leffasalista poistuu myös suhteellisen hyväntuulisena sekä tietenkin huokaillen Mr. Jussi Vatasen perään. Suosittelen Äkkilähtö rainaa kaikille perinteisen tyttöhömppä-elokuvien ystäville. Se on taattua kotimaista keskilaatua, joka ei oikein kunnolla pääse vauhtiin, lopun arvaa liian nopeasti, mutta silti matkasta sinne asti jaksaa nauttia suhteellisen hyvin.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Lotta Kaihua, Eedit Patrakka, Antti Holma, Jussi Vatanen, Ville Tiihonen, Marja Packalén

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , , ,
Kommentit

Vastaa