VALIKKO

After Earth – Maan jälkeen

After Earth -elokuvassa Mr. M. Night Shyamalan yrittää jälleen kerran tehdä paluuta valkokankaan herruudesta kamppailevien ohjaajien pariin. Tällä kertaa hän on ottanut teemakseen sukkulan pakkolaskeutumisen maapallolle noin 1000 vuotta sen jälkeen, kun sieltä oli evakoitu viimeinenkin ihminen. Selviytysmistarinaa on tarjolla isän Cypher (Will Smith) ja pojan Kitai (Jaden Smith) parivaljakon kautta. Luvassa on kaikkea mielenkiintoista tuhoutuneesta maasta alkaen purkautuvista tulivuorista, lentoliskoista, raivotautisista apinoista ja karanneesta alienista, joka tappaa ihmisiä sekä tietenkin se elokuvan keskeinen teema isä-poika-suhteen uudelleen rakentuminen ja siinä samalla kummankin henkinen kasvu omaan rooliinsa.

Aihe isä-poika-elokuvaan tuli alun perin Mr. Will Smithiltä, joka aikansa selviytymistarinoita televisiosta tuijotettuaan päätti, että aiheesta olisi kiva tehdä elokuva. Suunnitelmissa oli pieni siisti road-trip jossakin päin vuoristoista Amerikkaan, missä kaksikon matka loppuu kolariin ja poika joutuu lähtemään avun etsintään. Tästä kallioisesta Amerikasta ja autoretkestä on edetty aika pitkä matka nyt valkokankaalla nähtävään elokuvaan. Leffan jälkeen on kuitenkin pakko pohtia sitä, että miten erilainen tästä olisi saatu sillä matkalla esimerkiksi Alaskaan ja olisiko tarina ollut sittenkin toimivampi niissä maisemissa ilman massiivisia erikoistehosteita. Ja mitä muuta vastuksia apua hakemaan lähteneelle pojalle olisi tullut vastaaan kuin lunta ja karhuja. Tätä vastaan on kyllä myönnettävä, että ne erikoistehosteiden luomat maapallon uudet asukkaat ovat paljon mielenkiintoisempia ja siten suon kauniin kiitoksen Mr. Will Smithin suuntaan.

Erikoistehosteita on paljon ja niiden ansiosta elokuvaa voi hyvällä syyllä kutsua kunnon karvapallo-elokuvaksi. Ikävä kyllä ne eivät yksinään riitä kantamaan leffaa eteenpäin ja kun Mr. Will Smith lähinnä istuu jalka murtuneena rikkoutuneen aluksen sisällä valkokankaan valloitus jää hänen pojalleen Jadenille. Nuoressa miehessä voi olla toivoa, mutta nyt lähinnä pelon tai raivon esittäminen ei riitä kantamaan yksin elokuvaa eteenpäin. Tämä siitäkin huolimatta, että Mr. Jaden Smith tekee kyllä varmasti parhaansa sen mallin osoittamisessa, että isää on hyvä kuunnella sekä omasta toiminnasta pitää ottaa vastuuta. Joten takaisin niiden erikoistehosteiden pariin tästä isältä pojalle siirretyssä valkokankaan valloittamisen vastuussa.

After Earth -elokuvan myötä toivoisin Mr. Night Shyamalanin saavan jälleen kiinni omasta kauhun nostatustasostaan, joista oivia esimerkkejä ovat The Sixt Sense (1999), Unbreakable (2000) ja Signs (2002). Sinne väliin ja niiden jälkeen on toki mahtunut sitten niitä ei niin mahtavia tuotoksia (mm. Lady in the Water, The Last Airbender), joista alan pikku hiljaa lämpenemään elokuvalle The Happening (2008). Niille, jotka leimaavat After Earth -elokuvan ’taas uudeksi Shaymalanin elokuvaksi’ soisin ottavan askeleen taaksepäin ja tunnustavan sen, että mies on vain ohjannut rainan, ei juurikaan muuta. Tällä kertaa ohjaajan niskaan ei voi kaataa käsikirjoitusta tai muuta. Sen voi myös hyvin ymmärtää miksi Mr. Will Smith halusi erityisesti Mr. Night Shaymalenin ohjaavan rainan, sen verran utopisissa ympyröissä valkokankaalla liikutaan. Joskin on myös myönnettävä, että ymmärrän miksi Mr. Night Shaymalenia ei mitenkään hehkutettu elokuvan markkinoinnin yhteydessä. Syytä tähän olisi kyllä oikeasti ollut.

Leffa ei ehkä pääse samassa määrin samaan kauhuntasapainon saavuttamiseen kuin ohjaajan aiemmat tuotokset, mutta ohjaus kyllä vie katsojaa sinne kiitettävällä tavalla. Valkokankaalla nähty tuotos, ohjauksen puolesta, rakentaa hyvin jännitystä muutamia lapsuksista lukuunottamatta. Nämä puolestaan voivat mennä sen piikkiin, että leffa on haluttu suunnata koko perheelle. Mr. Night Shaymalan toistaa tuttuja maneerejaan ja kuvakulmiaan jännityksen luomisessa, joten suuria yllätyksiä ei sinänsä ole luvassa. Mutta sitä jännitystä kyllä oli tarjolla koko rahan edestä.

After Earth -elokuvan markkinoinnin näkökulmasta onkin siis jollakin asteella ymmärrettävää, että Sony myy sitä Mr. Will Smithin nimellä. Tämä siitäkin huolimatta, että valkokankaalla on enemmän näkyvissä hänen poikansa ja erikoistehosteet. Toisaalta Mr. Smith seniorin elokuvat ovat olleet taattua kassamenestystä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Elokuviensa (mm. Independence Day, Men in Black, Hancock, I Am Legend) avulla Mr. Smith kuuluu siihen samaan kassamagneettijoukkoon yhdessä herrojen Tom Cruise ja Tom Hanks kanssa, joiden uskotaan tuovan elokuvaan sijoitetut taalat runsasmäärisinä takasin. Mutta kun tässä elokuvassa hän yrittää siirtää tätä kassamagneetti vastuuta pojalleen Jaidenille, niin menestyksestä voidaan olla vielä kaukana.

Mikäli After Earth -leffa nappasi jotain hyvin kohdallaan aivopuoliskoissa, niin suosittelen piipahtamista myös seuraavien elokuvien parissa. Näissä ihmisen rooli on olla yleensä altavastaajana tai sitten ne muuten ovat vaan mielenkiintoisia karvapalloelokuvia.

  • Close Encounter of the Third Kind (1977)
  • Star Wars (1977)
  • E.T. the Extra-Terrestrial (1982)
  • Alien (1986)
  • Godzilla (1998)
  • District 9 (2009)
Kasvutarinaa hyljätyllä maapallollawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
After Earth on mielenkiintoinen elokuva, joka tarjoaa niin isä-poika-road-trip tarinaa kuin nuoren pojan henkistä kasvutarinaa hyvällä tavalla. Karvapalloleffoista pitävät saavat oman osuutensa erikoistehosteista, jotka olivat ainakin riittävän vaikuttavia tehdäkseen minuun vaikutuksen. Ohjauksesta vastannut Mr. Night Shyamalan pääsee nostamaan osakkaiteen ainakin minun silmissäni tämän elokuvan myötä, joskin hyvä ohjaus ei yksin erikoistehosteiden kanssa riitä tekemään leffasta riittävän mielenkiintoista. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että After Earth tarjoaa nuorisolaisille hyvää ja turvallista seikkailua, jossa on hyvin perinteinen hollywoodlandialainen loppu. Kenellekään ei tule kovin paha mieli, valkokankaalta saa riittävästi jännitystä ja henkistä kasvutarinaa, joten leffa täyttää hyvin popcorn-rainan kriteerit. Suosittelen elokuvaa kaikille hieman jännitystä ja karvapalloa omaan elämäänsä haluavielle. Survival-retki hylätyllä maapallolla voi yllättäää mieluisasti.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Jännitys, Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa