VALIKKO

Adventures in Zambezia – / Seikkailuja Zambeziassa – Lintukodon siipiveikot (dub)

adventures_in_zambezia_poster_orange_email_small_2

Etelä-Afrikkalaisessa Zambezia-animaatiossa yksinhuoltajahaukka-isän ainoa poikanen, Kia, elelee keskellä kuivan nuivaa ympäristöä isänsä tiukan kasvatuksen alaisuudessa. Kaikki kuitenkin muuttuu eräänä päivänä, kun samoille nurkille osuu afrikansatulahaikara arvokkainen lasteineen. Haikara kertoo Kialle Zambesiasta, missä on mahtavaa musiikkia, hyvää ruokaa ja upeat näköalat. Kia innostuu matkalle lähtemisestä heti, toisin kuin isänsä ja päättääkin lähteä yksin kokeilemaan siipiensä kantavuutta tähän lintukodon paratiisiin.  Matka kohti Victorian putouksia ja Zambesiaa sujuu hyvin, perillä Kia kuitenkin huomaa, että suuressa kaupungissa asuminen asettaa hänelle haasteita, joita ei kotopuolessa ollut. Niitä ei aseta vain innokkuus liittyä Zambeziaa vartioivaan lintuvartiostoon, Hurrikaaneihin, vaan myös Zambezian puolustaminen hairahtuneita afrikanmarabuja  vastaan.

Lähes 1½ tuntinen animaatio jaksaa pitää katsojan hyvin paikoillaan, ellei satunnaista rytmin mukana jalan rummuttamista lasketa mukaan (tai sitä, että lopputekstien aikana on melkein pakko heittäytyä musiikin vietäväksi). Zambezia-animaation suunnattu pääasiallisesti lapsille, 5 – 11-vuotiaille, ikäraja Suomessa on 7, mutta uskoisin tarinan uppovan kevyesti myös nuorempiin katsojiin. Koko perheen animaatioksi aikuisten annin kautta siitä ei kuitenkaan ole. Elokuvan vitsit ja tarinankulku pyörii lapsille tutuissa asioissa, mutta kyllä ne aikuistakin jaksavat naurattaa – jos vain uskaltaa päästää lapsenmielisyytensä itsessään irti. Itse ainakin yllätin itseni nauramasta yllättävän monesta kohdasta.

zambezia

Tutun ja turvallisen kasvutarinan lisäksi Zambezia pyrkii opettamaan, ilman suurempaa alleviivaamista, hyvän tiimityön ja yhteisöllisen jakamisen merkitystä. Animaation ohjaaja Mr. Thornley toteaakin pyrkineensä ohjaamaan elokuvaa perinteisen afrikkalaisen ajatuksen voimin, jonka mukaan ihminen on ihminen vain muiden ihmisten ansiosta (a person is a person only because of other people). Mr. Thornley toivookin Zambezian seikkailujen tarjoavat katsojille hyvää oloa ja mahtavia Afrikan maisemia. Elokuvan jälkeen on hyvä todeta näin tapahtuneen ja samalla olen onnesta pyöreä, että animaatio malttoi pysyä poissa ihmisten ilmoita. Tarinan keskittyminen eläinten pariin, keskelle villiä luontoa on myönteinen poikkeus kaikkien niiden eläinanimaation parissa, joissa seikkailaan ihmisten joukossa. Esimerkkinä voisi mainita Rion, joka vei meidät Braziliaan, eläintarhaan ja muutenkin mukavaan ihmisten maahan. Vaikka animaation taso ei nyt ihan Disney-Pixar tasolle yllä, Etelä-Afrikka kyllä lennähtää maailman animaatiokartalle tämän elokuvan myötä. Suhteellisen pienellä budjetilla toteuttu Zambezia saa toivottavasti jatkoa hamassa tulevaisuudessa animaation tehneen TriggerFish Animation studiolta. Zambezialle voisi odottaa vaikka jatkoa, sillä sinne on linnun hyvä lennellä rauhassa.

zambezia_2012-1-1000x551

Etelä-Afrikan myötä Zambeziassa valkokankaalle on lentänyt joukko erilaisia lintuja, joiden ominaispiirteitä on onnistuttu saamaan hyvin osaksi tarinan kulkua. Merkittävän roolin tässä ’viikon luontoääni’-animaatiossa saa erityisesti muuttohaukka Kia, afrikan marabut sekä australia liitohaukka. Mukana näiden siipien havinaa ovat tukemassa myös muun muassa partakorppikotka, kiljumerikotka, afrikansatulahaikara, sambesinkaijanen, kehrääjä ja kutoja, vain muutamia mainitakseni. Animaatiota voikin tätä kautta pitää myös pienen lintuharrastajan toiveunena. Itse taidan suunnata sen uudelleen katsomaan pelkästään höyhenpukujen vuoksi. Ne toki eivät ihan samanlaiseen ilotteluun yllä kuin aikoinaan Riossa, mutta linnuilla on sitten sitäkin enemmän luonnetta pelissä – mistä marabut ovat loppupeleissä oiva esimerkki.

Zambezia_800d

Tuttu ja turvallinen animaatiowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jossa on tiivis, tiukkalinjainen juoni muutamine päälintuineen. Mitään suurempia mutkia tarinan kerronnassa ei tehdä, taivaalla kylläkin, joten leffaa on perheen pienempienkin helppo seurata. Elokuva arvioinnin näkökulmasta on todettava, että Zambezia on viehättävä tapa viettää aikaa, voisin hyvin kuvitella houkuttelevani kummityttöni tätä katsomaan, jos virallinen ikäraja antaisi myöten. Animaation tarina ja sen tarjoamat opetukset ovat lapsille tuttuja, niitä ei nyt ihan suoraan alleviivata, mutta vanhemman ja lapsen välisen suhteen merkitys ei kyllä jää kenelläkään epäselväksi. Zuosittelen Zambeziaa zerittain zämbimästi, sillä sen verran mukavaa ajanviettotapaa se on kaikesta tutusta formaatista huolimatta, tai ehkä juuri sen vuoksi. Jään vaan perinteiseen tapaan hieman harmittelemaan, että elokuvasta ei ole olemassa dubbaamatonta versiota meille, jotka nauttisimme myös niiden alkuperäisäänien kuulemisesta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Birds-of-Zambezia

 

Osastot: Animaatio, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa