VALIKKO

Adrift – Tuuliajolla

Kuvahaun tulos haulle adrift film poster

Vuonna 1983 amerikkalainen Tami Oldham etsii itseään tekemällä pätkätöitä ympäri maailmaa. Niissä merkeissä hän päätyy Tahitilille, missä tapaa englantilaisen Richard Sharptin. Ja pakollisen tarinan syntymiseksi sitä ihastutaaan toisiinsa ja lopulta lähdetään tekemään ystävänpalvelusta Richardin tuttavapariskunnalle. Edessä olisi heidän purjeveneensä seilaaminen Tyynen valtanmeren yli San Diegoon. Richard on kokenut merenkävijä ja sää suosii, joten huolta ei pitäisi ollla. Alussa kaikki meneekin hyvin, kunnes pariskunta törmää trooppiseen myrskyyn kohtalokkain seurauksin.

Elokuva perustuu Ms. Tami Oldham Ascraftin kirjoittamaan kirjaan Red Sky in Mourning: The True Story of a Woman’s Courage and Survival at Sea (1998). Sillä mitä avomerellä oikeasti tapahtui ja miten Tami tästä kaikestä selvisi on lopulta tiedossa vain hänellä itsellään. Raina on toki taitavasti tehty, mutta mikään Perfect Storm – täydellinen myrsky se ei, onneksi. Sillä jalat sai pitää lattialla koko ajan. Mitään Cast Awaytä se ei myöskään tavoittele, vaikka Tami joutuukin fyysisesti selvittämään potentiaalisen reitin kotiin yksin. Adrif seilaa Tamin tarinan kanssa enimmäkseen turvallisilla vesillä. Koskettavuutta toki löytyy, mutta itse lähinnä jäin miettimään sitä, miten Mr. Claflinin joutuu jälleen heittämään henkensä (Me before you – Kerro minulle jotain hyvää, 2016). Ehkä mies on riittävän vakuuttava kuolemaan odottavana hemmona.

Toisin kuin Mr. Tom Hanksin tähdittämä elokuva Cast Away (2000) Adrift todellakin kertoo tuuliajolla olemisesta ja sen toivosta, että ruori on sidottu oikeaan kulmaan matkalla mantereelle. Ja jos ei ole, niin edessä on kuihtuminen keskellä avomerta. Ja myös siellä avomerellä vietetään enemmistä elokuvan ajasta. Ja Mr. Robert Redfordin elokuvan All Is Lost (2013) Adrift on hyvä kertomus vasttuun ottamisesta omasta selviytymisestä ilman apuvoimia ja niillä resursseilla mitä näkyvissä on. Luvassa on rikkinäinen vene, jatkuva nälkä ja meren kanssa kamppailu. Ja näissä merkeissä elokuvan ohjaaja Mr. Baltasar Kormákur on varmasti ollut oikea valinta. Mies on vakuutti luonnonvoimien parissa jo Everest (2015) elokuvassaan. Eikä Adrift tee poikkeusta. Valkokankaalla nähdän sujuvaa ja laadukkaan tasaista työtä. Toki niitä kyynelkanavia on säästelty, mutta ehkäpä se onkin ollut leffan tarkoitus. Sitä lienee on turha istua omassa vesiputouksessaan pohtiessaan miten Tamille ja Richardille oikein käy. Ohjaaja puikkelehtii suhteellisen onnistuneesti seilaamisen autuuden ja tuuliajolla selviytymisen välimaastossa. Lähinnä rauhallisesta tuuliajossa olemista huolimatta leffan erikoistehosteista vastanneet ansaitsevat kiitosta ja kunniaan. Trooppinen myrsky on todella vakuuttava. Kiitän ja kumarran kuvaajan Mr. Robert Richardsonin suuntaan. Näin maakrapuna tämän kokemuksen jälkeen mietti pitkään edes ruotsinristeilylle lähtemistä.

Pääosissa esiintyvät hyvät näyttelijät. Ms. Shailene Woodley pystyy kantamaan elokuvaa pitkälle omilla harteillaan. Pakkohan se tavallaan on, kun Mr. Sam Claflin tosiaan näyttelee jälleen kuolevaa tyyppiä. Parilla on havaittavissa jonkinlainen keskinäinen kemia, mutta mihinkään todelliseen rakkausdraamaan Adrift ei kuitenkaan yllä. Ehkäpä se onkin leffan tarkoitus. Tässä kellutaan veden, eikä rakkauden armoilla. Ja näisssä merkeissä annettakoon anteeksi, että raina ei poraudu syvemmin Tamin tai Richardin persooniin, syihin maailmanmatkailuun tai heidän keskinäiseen kemiaansa.

Jos merelle haluat mennä nytwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
niin onnea ja menestystä vaan. Adrify on tasalaatuinen, hyvin kuvattu ja taidokkaasti näytelty selviytymistarina. Se on omalla tavallaan siistiä sisätyötä ja kuivaa kopiohuumoria, joka jättää pureutumatta pääparin keskinäiseen tunnelataukseen. Sitäkin enemmän raina painottaa tehdasmaisen tasaista selviytymistä. Näissä merkeissä keskellä avomerta sitä tunnelatausta ei ehkä tarvitakkaan, mutta itse olisin kaivannut emotioita enemmän kehiin. Tuuliajolla oleminen rikkinäinen aluksen kanssa ei ole uutta valkokankaalla ja siksi on todella sääli, että varsinainen koukku leffan katsomiseen uupuu. Vai pitäisikö tässä katsoa peiliin todeten sen olevan juuri sen yksinkertaisuudessaja elämänmakuisuudessa. Joka tapauksessa hyvistä erikoistehoista nauttivat saavat omat kiksinsä, selviytymistarinoista pitävät omansa ja merenkävijät omansa. Me muut voimme vain sitten ihmetellä sitä kaikkea mitä siellä avomerellä oikein tapahtui. Suosittelen leffaa kaikille seilaajille, tapahtuipa se sitten aluksessa tai itsensä etsimisessä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Shailene Woodley, Sam Claflin

Kesto: 1 tunti 39 minuuttia

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa