VALIKKO

A United Kingdom -Yhdistynyt kuningaskunta

Kuvahaun tulos haulle a united kingdom poster

Lontoossa vuonna 1947 Ruth osallistuu siskonsa painostuksesta juhliin, missä hän tapaa elämänsä miehen Seretse Khamanin. Vaikka nuoret tulevat erilaisista lähtökohdista, kipinät lentelevät ja pian he huomaavat olevansa erottamattomia. Edessä on kuitenkin ongelmia nuorten kotomaiden hallitusten vastustaessa liittoa viimeiseen asti. Seretse ja Ruth päätyvät papin eteen ja aloittavat yhteisen elemän Khamanin kotomaassa Bechuanalandiassa (nykyään Botswana). Pian kuitenkin huomataan, että ennakkoluulot ovat universaaleja ja hallituksilla on omat tavoitteensa eri maiden suhteen. Siinä ei paljon yhden pariskunnan onni paina.

Ohjaaja Ms. Amma Asente (mm. Belle) on tehnyt ihan asiallista työtä. Ja vaikka leffa välillä tuntuukin hieman vanhanaikaiselta, niin siinä voi katseensa kääntää ehkä enemmän rainan käsikirjoittajan Mr. Guy Hibbertin (mm. Eye in the Sky) suuntaan. Mr. Hibbertille vaikuttaa olevan tyypillistä asioiden vetäminen suoraksi mahdollisimman hyvin, että katsojalle ei jää sitten mitään pohdittavaa tai pongailtavaa pinnan alta. Sen lisäksi hemmo vaikuttaa suosivan massiivisia puheita, joita leffa ei kuitenkaan ole onneksi ihan pullollaan. Vaikka se saa niistä kyllä myös osuutensa.

Tarina on saanut innoitteensa tositapahtumista (taiteellisin vapauksin, totta-kai) ja sitä pohjaa ajatellen, se on loppupeleissä yllättävän pliisu. Ponnistellessa sen tosi-rakkauden lähellä pitämiseen ja siinä samalla muiden hyväksymisen hankkimiseen omalle toiminnalleen, leffa menee nyt melkein sunnuntaikävelynä ilman suurempaa syvyyttä politiikan, psykologian tai rakkauden suuntaan. Osittain tämä fiilis kyllä tulee aika valmiiksi alleviivatuista, rautalangasta väännetyistä ja yliviivaustussilla korostetuista kohtauksista. Katsojalle ei todellakaan jää epäselväksi mitään. Sen sijaan sitä kuuluisaa tunnelatausta leffaan olisi kaivannut enemmän ja tasaisemmin alun räiskähtelevyyden lisäksi. Tosin on myönnettävä, että tämä tasapaksuus koskee kyllä myös poliittisia ulottuvuuksia koko elokuvassa. Tarina on vähän liian varovainen, kaikkia miellyttävä ja oikeusjuttuja varoja. Ja todelliseen vaikeuksien kautta voittoon rakkaustarinaan liitettyinä ne syövät elokuvaa väärästä kohtaa.

AUnited Kingdom – Yhdistynyt kuningaskunta on kauniisti kerrottu ja hyviäkin kohtia sisältävä rakkausdraama niin parisuhteen, perheen kuin oman maan puolesta. Tätä olisi halunnut nähdä lisää valkokankaalla poukkoilevien sivujuonteiden sijasta. Toki ymmärrän hallitusten edustajien ja rotusyrjinnän läsnäolon vaikutuksen vuosisadan rakkaustarinaan, mutta silti, ei ne ainakaan leffaa parantaneet. Tästä marinasta huolimatta leffa on ihan säädyllistä katsottavaa.

Pääosassa pyörivät Mr. David Oyelowo (mm. The Paperboy, Jack Reacher; The Butler; Selma; A Most Violent Year) ja Ms. Rosamund Pike (mm. Jack Reacher; A Long Way Down; Gone Girl) vakuuttavat ainakin elokuvan alussa. Mr. Oyelowo tekee hyvää työtä edelleen ja Ms. Pike on välillä itselleen tyypillisesti pystyyn suolattu muikku. Elokuvan alun keskinäinen innostus ja kemia ei kanna koko leffaan, mutta niin sitä kai käy normaaleissakin parisuhteissa. Kummassakin näyttelijässä on kuitenkin havaittavissa sitä sisäista vahvuutta, mikä varmasti on pitänyt oikeassa elämässä Botwanan hallitsijaparia yhdessä.

Oikeassa elämässä Mr. Seretse Goitsebeng Maphiri Khama (1921 – 1980) toimi Botswanan presidenttinä vuodesta 1966 vuoteen 1980. Miestä koulutettiin Etelä-Afrikassa ja Yhdistyneessä kuningaskunnassa sopivaksi tulevaan virkaansa. Ulkomailla oleskelun aikana Khama tapasi elämänsä naisen brittiläisen Ruth Williamsin (1923 – 2002), jonka kanssa meni naimisiin. Avioliitto sai runsaasti vastusta vaimon syntyperän ja rodun vuoksi. Poliittisesti Khama tuli tunnetuksi erityisesti siitä, että hän johti maan itsenäistymisliikettä perustamalla Botswanan demokraattisen puolueen vuonna 1962. Isänsä jalanjälkiä paikallisessa politiikassa seuraa kaksi hänen poikaansa Tshekedi ja Ian Khama, joka myös valittiin Botswanan presidentiksi vuonna 2008.

Vastoinkäymisten kautta voittoonwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Tai jotain tosirakkaus voittaa kaikki juttuja. Tositapahtumiin perustuva AUnited Kingdom on tasalaatuinen, asiallisesti näytelty elokuva rakkaudesta, jota vastaan löytyi useampia vastaanhangoittelija. Rakastunut pari saa kokea omat vaikeutensa, mutta lopussa seisoo se perinteinen kiitos. Leffassa olisi saanut olla enemmän tunteenpaloa ja vähemmän alleviivausta ollakseen katsojaystävällisempi. Raina menee kyllä nyt näinkin, mutta enemmänkin siitä olisi saanut irti. Mutta jos pidit esimerkiksi Grace-elokuvasta, saat varmasti myös omat innostuksesi tästäkin rainasta. Suosittelenkin rainaa kaikille onnellisten loppujen ystäville, rakkaustarinoista innostuville ja lämpimistä maista haaveileville. Rakkaustarinoista oman osuutensa saaneet voivat sen sijaan keskittyä seuraamaan sitä, miten yksittäiset ihmiset ovat hallitusten pelinappuloita osana maailmanvalloituksen yritelmiä. Ei sitä uskoisi yhdellä avioliitolla olevan näin paljon vaikutusta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: David Oyelowo, Rosamund Pike, Vusi Kunene, Nicholas Lyndhurst, Jack Davenport, Tom Felton, Terry Pheto, Laura Carmichael, Charlotte Hope

Kesto: 1 tunti 51 minuuttia

Kuvahaun tulos haulle a united kingdom film

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa