VALIKKO

A Perfect Day – Täydellinen päivä

http://www.screenrelish.com/wp-content/uploads/2015/12/a-perfect-day-poster01.jpg

Ohjaaja Mr. Fernando León de Aranoan draamakomedia A Perfect Day on miehen ensimmäinen englanninkielinen elokuva. Se haukkaa ehkä suuremman palan kuin pystyy nielemään. Ohjaaja sekoittaa tässä taidokkaasti sosiaalista realismia ja yleisönkosiskelua, jotka vaikuttavat olevan keskeisiä teemoja myös muille hänen elokuvilleen. Elokuva perustuu Ms. Paula Fariasin novelliin Dejarse Llover. Ainakin eepoksen kirjoittajalla on kokemusta monikulttuurisesta työstä ja työryhmästä, sillä on veteraani työntekijä Lääkärit ilman rajoja – järjestössä ja siten on varmasti pystynyt tuomaan valkokankaalle jaettavaksi sitä tyypillistä arjen kuvausta kaiken auttamisen keskellä.

Elokuva keskittyy vuoteen 1995, jolloin Bosnian sota on virallisesti loppusuoralla ja rauhanneuvottelut ovat alkanet. Se ei kuitenkaan takaa ruohonjuuritasolla rauhallista menoa ja meininkiä. Tämä tulee hyvin esille, kun Aid Across Borders järjestössä työskentelevät kokenyt Mambrú ja uusi tulokas Sophie yrittävät nostaa kaivosta löytyneen miehen ruumiin pois huonolla menestyksellä. Heitä avustamaan tulee heidän kollegansa B. Ryhmä suuntaa hakemaan nostoapua YK:n tukikohdasta, missä he oppivat prioriteettien olevan erilaisia. Joten Aid Across Bordersin ryhmä päättää selvittää asian itse ja lähtee köyden etsintään. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Apua etsintäreissulle ryhmä saa paikalliselta pikkupojalta Nikolalta, jolla on omat syynsä roikkua ryhmän mukana, Mambrún entiseltä heilalta Katjalta sekä paikalliselta tulkilta Damirilta.

Elokuvan keskeiseksi elementiksi nousee huumori. Voiko siten muuten tuollaisessa tilanteessa oikein säilyttää mielenrauhaansa? Jokainen taho ajattelee omaa parastaan eikä siinä paljon yhteisöllinen etu paina. Jokaisella on myös omat keinonsa selvitä sodan runtelemassa ympäristössä. Elokuva yrittää olla hauskempi kuin se todellisuudessa on. Näyttelijät toki revittelevät parhaan kykynsä mukaan ja suurin kunnia tässä onnistumisessa kuuluu Mr. Robbinsille. Huumorinkukan viljelyn lisäksi elokuva on täynnä alajuonia, joista osa olisi saanut jäädä pois. Osa näistä tasapainoilee satiirisen laskemoinnin ja kulttuuristen kokemusten hienossa välimaastossa.

Kaiken köyden etsinnän keskellä A Perfect Day -elokuva ottaa hyvin kantaa siihen arkeen mitä monikansalliset kehitys- ja apuryhmät kohtaavat ulkomailla ollessaan. Eikä tästä näkökulmasta ole myöskään unohdettu sen vastaanottajapuolen näkökulmaa. Parhaimmillaan / pahimmillaan jokaiselle heistä on se oma intressinsä, joka ei välttämättä löydä yhteistä suuntaan vaan vie venettä edestakaisin. Elokuvassa ryhmä kuitenkin yrittää toimia oikein, olipa se sitten mitä tahansa eri osapuolten mielestä.

Köyttä etsimässäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
A Perfect Day on hauska ja traaginen tarina köyden etsimisestä, että sen avulla voisi nostaa miehen kaivosta pois. Se haarailee hieman liikaa sivujuonien parissa, mikä on sääli, sillä pelkkä köyden etsiminen kommelluksineen olisi ollut riittävän mielenkiintoista katsottavaa. Elokuva voi olla joidenkin mielestä suhteellisen realistinen, toisten mielestä ylitse ampuva ja joillakin ei varmaan ole siitä mitään mielipidettä. Mutta niin tylsältä kuin köyden haku reissu voi kuulostaakin, niin leffassa sai nauraa oikein kunnolla. Kunnia tästä menee Mr. Robbinsille, mutta Mr. Del Toro tekee myös parhaansa. Suosittelen elokuvaa kaikille avustustyön arjesta kiinnostuneille sekä heille, jotka haluavat nähdä miten kärpäsestä tehdään härkänen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Benicio Del Toro, Tim Robbins, Melanie Thierry, Fedja Stukan, Eldar Residovic, Sergi Lopez, Olga Kurylenko

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Kommentit

Vastaa