VALIKKO

A Most Wanted Man – Etsityin mies

Elokuvassa laiton pakolainen Issa Karpov (Grigoriy Dobrygin) Tsetseniasta saapuu Hampuriin ja herättää saksalaisen vakoiluagentin Günther Bachmannin (Philip Seymour Hoffman) ja hänen alaistensa Maxin (Daniel Brühl) ja Ernan (Nina Hoss) mielenkiinnon. He pitävät Karpovia vaarallisena terroristina ja päätyvätkin seuraamaan miehen edesottamuksia haluten selvittää miksi Karpov saapui maahan. Samaan soppaan mahtuu myös paikallisen muslimi hyväntekijän Abdullahdin (Homayoun Ershadi) seuraaminen, jonka Bachmann uskoo rahoittavan kansainvälistä terrorismia, vaikka tästä ei näyttöä olekaan. Bachmannin lisäksi misten toiminnasta kiinnostuvat saksalainen turvallisuuspoliisi Mohr (Rainer Bock) ja amerikkalainen CIA-diplomaatti Martha Sullivan (Robin Wright). Kaikkien vakoillessa toisiaan soppaa hämmentävät lisää Karpovin lakimies Annabel Richter (Rachel McAdams) ja hänen perheensä kanssa aiemmin asioita selvitellyt pankkiiri Tommy Brue (Willem Dafoe).

Mr. John le Carrén  kirjasta tehdyisä elokuvassa ”Tinker Tailor Soldier Spy” jokaisella hahmolla oli oma suurempi merkityksensä lopputuloksen kannalta. Samoin elokuvassa Tinker Tailor Soldier Spy jännitystä on rakennettu tavalla, joka ei paljon väkivaltaa esittele, mutta tekee katsojan sitäkin tietoisemmaksi sen olemassaolosta. Samaa on jollakin asteella havaittavissa A Most Wanted Man -elokuvassa. Siinä jokaisella päätöksellä on oma merkittävä merkityksensä, joilla on vaikutusta Bachmannin toimintaan hänen yrittäessä pysäyttää uutta terroristihyökkäystä. Tinker Tailor Soldier Spy -elokuvasta poiketen A Most Wanted Man -leffan hahmot jäävät kuitenkin etäisiksi, joihin katsoja ei saa samanlaista otetta. Vaikuttaakin siltä, että ohjaaja pitää välillä toiminnan ytimen käsivarren verran liian kaukana katsojasta menettäen näin paljon elokuvan arvosta. Ohjaajana Mr. Anton Corbijn on kuitenkin tarkkarajainen mies. Hänen työnsä (mm. The American) on mietitty viimeistä yksityiskohtaa myöten. Miehellä pitäisi riittää taitoa tiiviin tunnelman rakentamisessa, joten tämä etäisyys oikeasti on yllättävää. Kun siitä pääsee yliltse, elokuva on kuitenkin nauttimisen arvoinen hitaasti lämpenevä trillerinä jossa eri osapuolilla on eri etenemistahdit.

Tiukkaa toimintaa ilman toimintaawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
A Most Wanted Man ei ole mikään perinteinen vakoilu-toiminta-trilleri, vaan pikemmin hitaasti kehittyvä jännitysnäytelmä, jonka eri tekijöillä on eri intressit. Potentiaalisia terroristeja jahtaavat tahot ovat toiminnassaan hyvinkin erilaisia, mistä elokuva antaa monta hyvää esimerkkiä. Hitaasti etenevästä juonesta ja pohdinnasta huolimatta elokuva ei junnaa paikoillaan. Elokuva herättää ajatuksia, esittää kai suhteellisen realisen kuvan terroristinvastaisesta työstä ja muistuttaa katsojia siitä menetyksestä, joka valkokankaita kohtasi Mr. Philip Seymour Hoffmanin kuoleman myötä. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka pitivät Tinker Tailor Soldier Spy -elokuvasta ja Mr. Hoffmanin näyttelijätyöstä. Tämän lisäksi leffa sopii hyvin vakoilujännäreistä pitäville, joille naamaan mätkimistä ja pyssyjen paukuttelua tärkeämpää on kulissien takana tapahtuva työ.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

P.s. Lopuksi on tietenkin vielä hehkutettava Muumi-mukin puolesta,joka saa oman valkokangasaikansa ja on selvästi tunnistettavissa. Hyvä Suomi! Hyvä Muumi-mukit!

Osastot: Draama
Henkilöt: , , , , , ,
Kommentit

Vastaa