VALIKKO

A Most Violent Year – Väkivallan vuosi

New Yorkin historian väkivaltaisempana vuonna 1981 Standard Oil yhtiön johtaja Abel Morales (Oscar Isaac) yrittää laajentaa toimintaansa ostamalla satamaterminaalin. Mies saa aikaa 30 päivää rahoituksen keräämiseen ja alku näyttääkin lupaavalta, kunnes ongelmia alkaa kertymään kuin pilviä taivaalle kilpailijoiden puolelta. Näitä kaikkia ei pysty edes Abelin lakimies Andrew Walsh (Albert Brooks) ratkaisemaan. Kaiken tämän keskellä hänen yrityksensä toimia tutkii paikallinen apulaissyyttäjä Lawrence (David Oyelowo), joka haluaa päitä vadille. Abelin vaimo Anna (Jessica Chastain) haluaa miehensä vastaavan väkivaltaan väkivallalla, mutta Abel on eri mieltä ja luottaa puhumisen sekä luottamuksen voimaan.

Tässäpä tämä pääjuoni sitten olikin. Eli Abel halua palan satamamaata ja joutuu hankaluuksiin rahoitusta hankkiessaan. Mitä taas tulee elokuvan otsikkoon A Most Violent Year – Väkivallan vuosi on todettava elokuva sijoittuvan syys-talviaikaan, joten ihan koko vuotta leffassa ei käydä läpi. Ja liikaa väkivaltaa kammoksuvat voivat myös huokaista helpotuksesta, sillä trailerissa vaikuttaa olevan suurin osa leffan väkivallasta. Toki naamaan mätkimistä, korruptiota ja väkivallan uhkaa leijutellaan koko elokuvan yllä.

Ohjauspuikoissa Väkivallan vuotta on vienyt eteenpäin mr. J.C. Chandor, jonka kolme elokuva on jälleen vaikuttava. Dialogi on jälleen kerran loppuun asti mietittyä ja vaikka elokuva onkin suhteellisen hidastempoinen, väkivalta-trilleriksi, niin katsojan se pitää hyvin koukussaan sen loppuun asti. Elokuvaan ei jää avoimia loppuja, vaan ohjaaja on onnistuneesti tuonut kaikki jonkinlaiseen lopputulokseen sinisen filtterin läpi.

Pääosassa pyöriviä näyttelijöitä on myös kehuttava. Abel ja Anna ovat toistensa vastakohdat. Siinä missä Abel (Oscar Isaac) on hillitty ja puhumiseen uskova mieto versio Mr. Francis Ford Coppolan Kummisedän Michael Corleonesta, niin Anna (Jessica Chastain) antaa mennä vauhti päällä. Vaikuttaa siltä, että mr. Isaac on kerännyt Kummisedästä lähes kaikki vaikutteet mitä on ollut saatavilla ja tehnyt niistä sivistyneemmän / moraalisemman version. Ms. Chastain puolestaan ei ole sitoutunut moraaliseen ajatteluun, vaan pikemmin hyvin suoraviivaiseen toimintaan. Ja tämä näkyy myös daamin puhetavassa, joka poikkeaa pohdintaan / sovittelevaan puhumiseen taipuvasta miehestään paljon.

Hitaasti hyvä tuleewww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja näin se todellakin vaikuttaa olevan Väkivallan vuosi -elokuvan kohdalla. On helppo ymmärtää kaikki elokuvan saama suitsutus. Ja vaikki kaikki toimintaosuus vaikuttaakin olevan trailerissa, niin elokuva tarjoaa sen lisäksi paljon muutakin. Se etenee rauhalliseen tahtiin, luottaa tunnelman luomiseen ja pitää katsojan kiinni penkissään leffan loppuun asti. Näyttelijät tekevät vakuuttavaa työtä ja leffasta lähtiessä tuntuu todellakin siltä, että on saanut rahoilleen vastinetta. Suosittelen elokuvaa kaikille, jotka haluavat nähdä hyvän ja laadukkaan elokuvan ilman suurempaa toimitapläjäystä.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Draama, Väkivalta
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa