VALIKKO

A Monster Calls – Hirviö kutsuu

Kuvahaun tulos haulle a monster calls poster

Lähes teini-ikäisen Conor O’Malleyn äiti sairastaa syöpää. Tämä ei ole helppo pala nuorelle miehen alulle, vaan se heijastuu kaikkeen Connorin elämässä. Connor elää tunnekylmässä ilmapiirissä, missä perheen isä asuu ulkomailla ja Connorin isoäiti lähinnä huolehtii siitä, että mikään tavara hänen kotonaan ei mene rikki. Eräänä yönä kello 00.07 Connor saakin vieraakseen Monsterin massiivisen puun muodossa, joka kertoo Connorille tarinoita auttaakseen poikaa hänen onnettomassa elämässään. Vastapalvelus tälle on, että Connor kertoo monsterille oman tarinansa. “Tell me your nightmare and that will be your truth.” Monsterimaisen puu kertoo Connorille kolme erilaista tarinaa, joiden tapahtumat sijoittuvat toiseen ulottuvuuteen. Niiden avulla Connor pian oppiikin, että puun todellinen tehtävä ei ole tuhoaminen vaan Connorin opettaminen ja hänen tunne-elämänsä parantaminen. Tarinoissa hyvän ja pahan välinen raja on veteen piirretty ja siten vaikea määritellä.

Tämän fantasiafilmin ohjauksesta on vastannut Mr. J.A. Bayona (The Orphanage, The Impossible), joten synkkäsävyisyyden ja vanhempien menettämisen pelon kanssa työskentely oli miehelle ainakin tuttua. Mielenkiintoisesti elokuvan teema sopii hyvin myös ohjaajan edellisten elokuvien nimiin. Tässäkin ollaan tekemisessä kuoleman / toisen vanhemman menetyksen / osittain orvoksi jäämisen kanssa henkisellä tasolla sekä mahdottomalta tuntuvan asian kohtaamisessa. Onkohan ohjaaja itse huomannut tämän paradoksin aiempien elokuviensa nimiin. Menetystä ja surua on nyt nähtävissä koko rahan edestä valkokankaalla, joten nessupakkausta sai kaivaa riittävän ajoissa esiin ennen loppuhuipennusta. Joka tapauksessa elokuva perustuu Mr. Patrick Nessin samannimiseen novelliin vuodelta 2011. Mr. Ness puolestaan lainasi ideansa Ms. Siobhan Dowdilta, joka aloitti kirjan kirjoittamisen sairastaessaan terminaalivaiheen syöpää. Ms. Dowd kuoli ennen kirjansa valmistumista ja Mr. Ness vei sen loppuun.

Henkisen kasvutarinan lisäksi elokuva on kyllä myös henkeen ja vereen hirviö-tarina. Tosin tämä monsteri pakottaa meidät kohtaamaan Pelkokertoimen tavoin sen, mitä me oikeasti eniten pelkäämme. Ja tällä kertaa kyse ei ole mistään pikkujutuista. Ohjaaja J.A. Bayona on sekoittanut tyylikkäästi kauhufilmin elementtejä sekä inhimillisiä totuuksia, joten elokuva on varmasti oman alansa lempeä klassikko. Kauhun / pelon kohtaamisen kautta voi oppia paljon kasvukivuista ja aikuisena olemisen vaikeudesta. Tämä tulee erityisesti esille siinä, että ohjaaja vie elokuvaa eteenpäin Connorin näkökulmasta. Aikuiset ovat kyllä olemassa taustalla, suljettujen ovien takana ja emotionaalisesti saavuttamattomissa, joten Connor joutuu käymään läpi omaa taisteluaan yhdessä monsterimaisen puun kanssa.

Kirjan tavoin elokuva esittää hyvin sen, miten tulla sujuiksi kuoleman kohtaamisen kanssa. Tai ”sujuiksi tuleminen” voi olla vähän liian tiukka ilmaisu. Kyse lienee on enemmänkin siitä, miten hyväksyä kyseinen tilanne ja sen vaikutus omaan elämäämme. Elokuvan/kirjan lopputulos on siinä mielessä mielenkiintoinen, että leffoja kuolemasta, syövästä, jälkeen jääneistä on toki useita, mutta pohdinta miten hyväksyä tämä kaikki on jäänyt hieman takavasemmalle. Surun läpikäymisen lisäksi kuoleman kohtaamisella on kuitenkin paljon vaikutusta elämäämme.

Visuaalisesti The Monster Calls on kaunista katsottavaa. Se elää värimaailmansa kautta Connorin ajatuksia ja lähestyvän kuoleman kohtaamista. Alun värikkäistä maisemista siirrytään elokuvan aikana hitaasti, mutta varmasti, kohti sinisempää ja synkkäsävyisempää tunnelmaa. Samanlainen sujuva yhteensovittaminen on havaittavissa monsterimaisen puun kertomissa tarinoissa. Vaikka ne sijoittuvat täysin eri ulottuvuuksiin, niin niiden värimaailma sopii sujuvasti yhteen loppu elokuvan kanssa. Ihastuttavaa värimaailman ja tunne-elämän kanssa pelaamisessa oli se, että elokuva ei missään vaiheessa kuitenkaan menetä sen leikkisyyttä ja lapselle tyypillistä asioiden ihmettelyä. Näiden lisäksi Connorin ja hänen äitinsä piirustukset ovat omaa luokkaansa.

Näyttelijät tekevät hyvää työtä. Mutta kuten kirjoitettu elokuva on tehty lapsen näkökulmasta ja Connorin roolissa oleva Mr. Lewis MacDougall vie elokuvaa omilla harteillaan vahvasti eteenpäin. Mr. MacDougallin esittämä kuvaus surun kohtaamisesta keskeneräisen tunne-elämän keskellä on riipaistavaa katsottavaa. Tämä nuori mies tekee vielä paljon vakuuttavaa työtä valkokankaalla, jos hän päättää valita tämän tien. Toki aikuiset osaavat myös hommansa, mutta päärooliin on saatu todellakin juuri oikea ihminen. Samoin Mr. Liam Neeson jaksaa aina vaan ilahduttaa. Mies on esittänyt vaikka mitä rooleja, mutta jos hän nyt päättäisi lukea äänikirjan ihan mistä vaan, niin istuisin varmaankin tattina stereoiden vieressä sitä kuuntelemassa.

Nyyhkisköwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
osuu ja uppoaa nenäliinapaketin kanssa. A Monster Calls on inhimillinen kauhutarina, joka vahvistaa ohjaajan osaamista omalla alallaan, vaikka se ei ikävä kyllä massasta eroa kovinkaan paljon. Silti se on yhtä aikaa viihdyttävä, sydäntäsärkevä ja kammotuksia luova. Ikävä kyllä tämän kanssa tasapainoilu syö jollakin tavalla sen kohdeyleisöä. Lapsille se voi olla liian synkkämielinen ja aikuisille taas liian lapsellinen. Tasapaino tässä välillä on hienovaraista hommaa, joka jää nyt kunnolla saavuttamatta. Uskoisin elokuvasta tulevan parhaat fiilikset niille, jotka pitävät tukahdutettujen tunteiden käsittelystä matkalla kohti draaman kaaren loppua ja hollywoodlandian vaatimuksia. Ohjaaja Mr. Bayona tavoittelee monia asioita elokuvan aikana, osa niistä saavutetaan toisia paremmin. Mutta suurimmaksi anniksi leffasta nousee kuoleman kohtaamisen vaativuus ja siihen sisälle hyppääminen auttaa nauttimaan elokuvasta. Tässä kohtaa on tosin myönnettävä, että kaikki Monsterin tarinat päämäärineen eivät minulle ihan aueneet. Suosittelen elokuvaa kaikille tunneherkille ihmisille, jotka haluavat nähdä lapsen näkökulman kuoleman kohtaamiseen.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Lewis MacDougall, Sigourney Weaver, Felicity Jones, Toby Kebbell, Liam Neeson

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa