VALIKKO

A Million Ways to Die In The West – Miljoona tapaa kuolla lännessä

Arizonassa vuonna 1882 lauhkea lammasfarmari Albert Stark (Seth MacFarlane) menettää hehkeän tyttöystävänsä Louisen (Amanda Seyfried), koska ei uskalla vetää kaksintaistelussa. Louisen siirtyessä kaupungin viiksiveikon Foyn (Neil Patric Harris) seuraan Albertia tulee auttamaan hänen uusi tuttavuutensa Anna (Charlize Theron). Ikävä kyllä edessä on mitan ottaminen Annan miehestä pyssyä paukuttelevasta lainsuojattomasta Clinch Leatherwoodista (Liam Neeson).

Tämän pakollisen lemmenlurituksen ja -kärsimyksen keskelle elokuvaan on myös ängetty huumoria lisäämään kaupungin prostitoidun (Sarah Silverman) ja hänen kosijansa suutarina toimivan (Giovanni Ribisi) yhteisiä hetkiä. Ikävä kyllä pariskunnalle ei ole vain annettu riittävästi materiaalia hyvän huumorin esille tuomiseen. Huumoria valkokankaalle on myös saatu (ainakin tekijöiden mielestä) sijoittamalla nykyaikainen dialogi 1882-vuoteen. Se voi tökätä korvaan todella raskaasti tai sitten vapauttaa kaikki naurulihakset uuteen uskoon. Katsoja päättököön, itse en asialle suoranaisesti lämmennyt.

Kaikki ne, joihin Ted (2012) upposi voivat odottaa samaa reaktiota myös tästä elokuvasta. Pääosan lisäksi Mr. MacFarlane on toiminut tässäkin elokuvassa ohjaajana ja käsikirjoittajana. Ja jos länkkäri ei tehoa, niin aina voi lohduttautua sillä, että Ted 2 on tulossa markkinoille vuonna 2015. Länkkäreissä täytyy kuitenkin olla jotain viehättävää. Vaikuttaakin siltä, että kaikki hyvin menestyneet ohjaajat haluavat sellaisen tehdä. Varsinkin jos taustalla on jo pari kassamenestystä ja ohjaaja saa vapaat kädet vastata kysymykseen, että mitä haluat tehdä seuraavaksi. Niin vastaus tähän vaikuttaa olevan ’western movie’. Hyviä esimerkkejä tästä ovat Men in Black (1997) -elokuvien ohjaaja Mr. Barry Sonnenfeld, jonka seuraava elokuva oli Wild Wild West (1999) ja sen jälkeen edessä oli paluu Men In Black -elokuvien (2002, 2012) pariin. Mr. John Favreau puolestaan sai vapaat kädet kahden Iron Man (2008, 2010) elokuvan jälkeen ja mitä siitä seurasi – Cowboys & Aliens (2012) länkkäri. Mr. Gore Verbinski sai kuvata rauhassa kolme Pirates of Caribbean (2003, 2006, 2007) elokuvaa ennen kuin pääsi toteuttamaan haavettaan elokuvan Rango (2011) ja Lone Ranger (2012) elokuvien parissa. Rango oli sentään jonkinlainen menestys, mutta Lone Ranger ei todellakaan ottanut kassamagneetin mainetta alleen (vaikka itse siitä pidinkin). Lännenelokuvarintamalla viime aikoina tässä ovat onnistuneet vain True Grit – Kova kuin kivi (2010) ja Django Unchained (2012) Rangon ohella. Joten ei voi kuin toivotella onnea tuleville länkkäreille, joista itse kuitenkin odottelen Tampereelle (ehkä turhaan) saapuvaksi ainakin Jane Got a Gun, Slow West ja The Homesman -elokuvia.

Tämä tyylilajin haasteellisuus ei kuitenkaan estä westernien tekoa, vaan niitä tulee valkokankaalle ihailtavaksi lähes koko ajan. Kuinka moni niistä sitten päätyy laajempaan levitykseen onkin ihan eri juttu. Hollywoodlandian kohdemaassa, Yhdysvalloissa, niillä voi olla laajempi fanipohja kuin rapakon tällä puolen, joskin se lienee laantunut jo länkkäreiden kulta-ajoista 1930 – 1960-lukujen välisestä ajasta. Mutta siitä huolimatta täytyy tunnustaa, että on aina kiva ottaa välillä elokuvien kautta yhteyttä tähän valloituksen kohteena olevaan villiin länteen.

Useiden eri kuolematapojen lisäksi A Million Ways to Die In The West -elokuva vaikuttaa suosivan hyvin perinteistä länkkärien perusjuonta. Pahiksen paikalle nousee perinteinen lainsuojaton pyssysankari, joka pitää kaupunkia enemmän tai vähemmän kauhun vallassa oman joukkonsa kanssa. Tämä hyvikset vastaan pahikset -teema ei ole sitten länkkärivuosien kuluessa muuttunut miksikään. Se vain on saanut säännöllisesti väriä luonteeseensa määrittelemällä hyviksiä ja pahiksia eri keinoin. Esimerksi uudisasukkaat >< vanhat konkarit, ihminen >< luonto, ihminen >< avaruusoliot ja siveys >< ilotalot. Tämän perinteisen arkkityypin lisäksi valkokankaalla usein vilahtelee karjaa, hevosia, junia, niiden ryöstäjä, nyrkkitappeluita ja kaksintaisteluja sekä tietenkin perinteisiä juominkeja. Pahiksia yleensä kuriin laittelevat sheriffi, cowboyt ja maatilalliset. Elokuva A Million Ways to Die In The West seuraa tyylilajia tässäkin kohtaa tosin pienten opetushetkien jälkeen ja keksimällä uusia keinoja omien heikkouksien korvaamiseen.

Höhwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Miljoona tapaa kuolla lännessä -elokuva esittelee kiitettävästi niitä eri tapoja päästä hengestään, joissa perinteisen pyssytappelun lisäksi markkinoille osallistuminen lisää tätä prosenttia huomattavasti. Mutta tämä kuolintapojen listaus jää elokuvan kevyen juonen ulkopuolelle, jossa Albertista koitetaan leipoa pyssysankaria ja siten menettämänsä naisen takaisin valloittavaa urosta. Jeps, tämä oli se juoni. Sori suurista paljastuksista. Juonta on sitten koristeltu pissa-, kakka- ja panohuumorilla niin paljon, että se alkaa tuntua alleviivaukselta jo elokuvan alkuvaiheissa. Siinä missä käsikirjoittaja-ohjaaja-näyttelijä Mr. Seth MacFarlane onnistui viljelemään roiseja ja suhteellisen mielenkiintoisia vitsejä Ted-elokuvassaan, niin ne loistavat nyt poissaolollaan. Parhaimmat naurut sain itse tämän pieru- ja panohuumorin ulkopuolelta. Miljoona tapaa kuolla lännessä kärsii epätasaisuudesta, alleviivaamisesta ja katsojan aliarvioimisesta. Muutamat hyvät näyttelijät (ei siis todellakaan Mr. MacFarlane) eivät yksin pysty pitämään sitä koossa vaikka parhaansa tekevätkin. Ne jotka haaveilevat satiirisen länkkärin näkemisestä voivat heittää toiveensa kakkulan kaivoon ja mennä saliin kehno-teinileffa-asenteella, tällöin ei voi tulla ainakaan kovin paljon petetyksi. Ne taas, jotka saavat kicksinsä alapään huumorista nauttivat varmasti minua enemmän miljoonasta tavasta kuolla lännessä. Leffa olisi varmasti toiminut paremmin tiivistettynä ja useammalla ERI vitsillä höystettynä. Tällä kertaa tyydyn suosittelemaan rainaa vain Mr. MacFarlanen faneille ja alapään huumorin ystäville.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , , , , , ,
1 Comment

Vastaa