VALIKKO

A Hologram for the King – Hologrammi kuninkaalle

AHGFTK poster

Saudi-Arabian aavikolle on rakentumassa moderni King Abdullah Economic City (KAEC) ja Alan Clay haluaa myydä sinne amerikkalaisen Reliant-yhtiön holografiatekniikkaa hyödyntävän neuvottelujärjestelmän. Tekniikan myyminen kiireiselle kuninkaalle ei nyt kuitenkaan suju ihan strömsöön aikataulujen mukaan vaan elokuva muistuttaa jossain määrin kauppamatkustajan kuolemaa myyntimiesten tappaessa aikaa erilaisin keinoin ja pohtiessa olemassaolon tarkoitusta. Edessä kun on loputtomia matkoja kuljettajan Yousefin avulla sitä olematonta audienssia yrittämään ja itsestään siinä matkalla oppimaan.

Elokuva ei kuitenkaan ole vain yhtä myyntipuhetta vaan mukaan on saatu myös sitä kuuluisaa itsensä etsintää Alanin karistaessa Bostonin pölyjä itsestään aavikon reunalla. Tähän samaan kuvaukseen on saatu hyvin mukaan se yksinäisyyden, eristäytyneisyyden ja tylsyyden tunne, mitä Alan kokee audienssia odotellessa. Sekä tietenkin niitä kulttuurillisia eroja, mitä on Yhdysvaltojen ja Saudi-Arabian välillä. Tässä ei kuitenkaan kaunistella suuntaan tai toiseen, vaan näytetään sitä ihmisen kokemaa arkea ihan kiitettävän hyvin. Aina se ei ole ruusuilla tanssimista tai edes voikukkien päällä.

Siinä missä Mr. Michael Moore dokumentti Where To Invade Next pohti niitä asioita, mitä amerikkalaiset voivat oppia ulkomailta ja sitten todeta, että ne kaikki ovatkin jo amerikkalaisia asioita. Niin Hologrammin myynti -elokuva puolestaan esittelee sitä puolta, mikä on syntynyt markkinoille, kun kotimaan tuotantoa on myyty ulkomaalaisille (kiinalaisille tässä tapauksessa) ja miten kotimaassa ihmetystä aiheuttaa se, että työpaikkoja mennään tekemään ulkomaille, eikä kotimaahan. Vaikka elokuva on fiktiota, tämä on ihan ajattelemisen arvoinen asia. Kotimassa olisi kiva tukea kotimaista työtä.

Ohjauksesta ja käsikirjoituksesta on vastannut Mr. Tom Tykwer, jonka ohjaamat elokuvat eivät välttämättä tavoita massayleisöä. Ne ovat kuitenkin omalla tavallaan mielenkiintoisia ja koskettavia, vaikka poikkeavat valtavirrasta totaalisesti (mm. Heaven, The International, Cloud Atlas). Ja tällä kertaa hemmo on ainakin oppinut, että ihan kaikkea ei kannata tunkea samaan elokuvaan. Ehkä syvimmiltään niin elokuva kuin esikuvana toiminut samanniminen Mr. Dave Eggersin kirja kertovat menetyksestä eri tahoilla ja eri ihmisten kokemana. Ja ennen kaikkea nämä kokemukset tulevat matti- ja maija meikäläisten kokemusmaailmasta. Tämän elokuva voikin koskettaa paremmin sitä elämänkokemusta itselleen jo hankkinutta katsojistoa kuin nuorempaa väkeä. Tätä ajattelupohjaa vastaan ajattelin leffan olevan todella, todella, todella tylsä. Ja onhan toki myönnettävä, että ei siinä suurempia toiminnallisia kohtauksia ole, mutta siitä huolimatta raina vei mukavasti mukanaan. Onko tässä sitten kiittäminen vuosia biologisessa mittarissa vai tarinan hyvin haltuun ottavaa Mr. Tom Hanksia.

Pääosassa vaikuttava Mr. Tom Hanks todellakin tekee parhaansa matti-meikäläisenä, jolla on keski-iän kriisi tai joku muu yleinen itsensä pohdinnan tarve. Mr. Hanksin suoritukseen on helppo samaistua (ilman aavikollakin seisomista) ja hänen suorituksensa on uskottava, vakuuttava ja kaiken mahdollisen hehkutuksen ansaitseva. Rooli ei ole mitenkään massasta erottuva, erityisesti mieleen jäävä, muta sitäkin paremmin osoittava, että Mr. Hanks todellakin on ansainnut tittelinsä hyvänä näyttelijänä. Ja mitä enemmän miehelle tulee ikää, sitä uskottavampi on hän tavallisen tallaajan roolissa.

Fatalismista oivallusten massa-aleeseenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
jotka alkavat jossain vaiheessa pöllytä kunnolla katsojan päälle. Alanin itsetutkistelua on mielenkiintoista seurata aina siihen asti, kunnes päätetään edetä hollywoodlandian tyyliin, jossa sitten yritetään lähes saavuttaa kaikki pakolliset kliseet. Tätä kautta elokuvan esittelemä charmi mielenkiintoisesta itsetutkistelusta alkaa hävitä kuin pieru Saharaan. Yritän toki ymmärtää, että leffa vaatii hollywoodlandialaista toimistaa kotimaan katsojien kosiskelemiseksi, mutta olisiko se nyt ollut niin kamalaa olla muutama askel lähempänä arkea. Joka tapauksessa suosittelen elokuvaa kaikille hitaan elokuvan ystäville, jotka haluavat heittäytyä rauhalliseen pohdintaan mukaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Tom Hanks, Alexander Black, Sarita Choudhury

 

Osastot: Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa