VALIKKO

A Cure for Wellness – Hoitokeino hyvinvointiin

Kuvahaun tulos haulle A Cure for Wellness

Finanssiyrityksen nuori kunnianhimoinen liikemies Lockhart lähetetään idylliseen mutta kaukana sijaitsevaan mysteeriseen “kuntouttamiskeskukseen” Sveitsiin hakemaan firman pomo takaisin New Yorkiin. Siellä häntä odottaisi syntipukin roolin vastaanottaminen. Pian Lockhartille kuitenkin selviää, etteivät ihmeitä tekevät hoidot tässä kylpylässä ole aivan sitä miltä ne aluksi näyttävät. Tämä siitäkin huolimatta, että paikka ja hoito on niin ihanaa, että sieltä ei kukaan halua pois.

Oma kokemukseni rainan ohjaajasta Mr. Gore Verbinski perustuu lähinnä kolmeen Pirates of the Caribbean -elokuvaan sekä Rango ja The Lone Ranger -rainoihin. Mies on kuitenkin ennen sitä menestyksekkäästi ohjannut muun muassa Ring-elokuvan, joten kauhun ja jännityksen pitäisi olla hallussa. Ja sitä se todellakin on. A Cure for Wellness on vakuuttava psykologinen trilleri, joka sai ainakin tämän katsojan pohtimaan sitä, että kuvitteleeko Lockhart kaiken, vai ovatko nämä asiat todellakin olemassa. Nyt kun leffaa muistelee taaksepäin, niin toki siellä annetaan vähän liiankin paljon alleviivaavia vinkkejä oikeisiin vastauksiin.

Visuaalisesti A Cure for Wellness on ihan omaa luokkaansa. Se on kauniin yksinkertainen, rehellisen oloinen, joka kuitenkin alleviivaa maisemavalinnoillaan ja yksinkertaisilla tiloillaan jännitystä entistä tiukempaan pakettiin. Leffan alku toimii näissä merkeissä selvästi sen loppua paremmin. Rainaa olisi voinut kepeästi tiivistää ainakin puoli tuntia ilman sen suurempaa kärsimistä. Mutta nyt ainakin sai rauhassa miettiä, että kuka teki oikein mitä ja tapahtuiko niin oikeasti. Joidenkin hahmojen kohtalo on lähes ensitapaamiselta selvää, samoin kuin syyt heidän käyttäytymiseensä. Tämä ei liene kuitenkaan ollut ohjaajan tarkoitus. Loppuratkaisu on toki vähän kuin seinän läpi isketty kirves, mutta samaan aikaan Lockhartia näyttelevä Mr. Dane DeHaan jätti ainakin tämän katsojan selkärankaan samanlaisen inho-järkytyksen-tunteen kuin Mr. Jack Nicholson aikoinaan Hohto-elokuvan loppukohtauksessa.

Pääosassa oleva Mr. DeHaan on tavattoman taitava ja ehdoton valinta tähän rooliin. En osaa kuvitella siihen ketään muuta. Mies on osoittanut osaamistaan jo elokuvissa Chronicle, Lawless, The Place Beyond The Pines, Kill Your Darlings, Life ja lisää elokuvia hänelle toivoisin. Hemmon naamavärkki vain on sen oloinen, että mitään valkokankaan suurta rakastajaa hänestä tuskin saa, mutta ura kauhu-trillereiden puolella on varmasti pedattu hyvin eteenpäin. Mutta siitä huolimatta odotan miehen seuraavia elokuvia Tulip Fever ja Valerian and the City of Thousand Planets -elokuvia myös Suomen valkokankaille saapuvaksi.

Siinä missä Mr. Dane DeHaan on mukana lähes jokaisessa kohtauksessa ja vakuuttaa katsojia osaamisellaan hänen vastinparinsa Ms. Mia Gothillen rooliksi jää lähinnä haahuileminen paikasta toiseen. Tämä ei varmasti ollut taitavan näyttelijän oma toive, mutta käsikirjoitus oli mitä oli. Toivottavasti Ms. Goth saa paremman roolin tulevassa elokuvassaan Suspiria, joka on uusinta vuodelta 1977. Kolmanteen pääosaan nousee parantolan johtajaa Heinreich Volmeria näyttelevä Mr. Jason Isaacs. Miehen rooli onkin sitten kaikkea kohteliaan konnan ja tohtori Frankensteinin yhdistelmää. Enempää ei voi kertoa leffajännityksen ylläpitämisen nimissä.

Mikäli elokuvan visuaalisen vaikutuksen ja Mr. DeHaanin suorituksen jättäisi talon ulkopuolelle voisi tiivistäen väittää leffalla olevan hyvin yksinkertainen. Sen etu on kuitenkin se, että se ei perustu mihinkään sarjakuvahahmoon, edelliseen osaan, tai muihin vaikuttaviin tekijöihin. Käsikirjoittaja Mr. Justin Haythe on iskenyt lapionsa (lähes) ainutlaatuiseen ideaan. Jotain yhdenmukaisuutta voi kehitellä Mr. Martin Scorsese’s Shutter Island -elokuvaan, mutta sekin jää hyvin pinnalliseksi tuttavuudeksi näiden elokuvien välillä. Käsikirjoittaja olisi kuitenkin saanut pitää ankeriaansa kurissa tiukemmin tai iskeä hakkunsa nopeammin kiveen sujuvamman tarinan turvaamiseksi.

Matka parantolaanwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ei ole aina tarpeen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Joskus olisi terveellistä lähteä sieltä poiskin. A Cure for Wellness on mielenkiintoinen elokuva, joka kosiskelee katsojaa psykologisen jännityksen turvin. Paljon annetaan ymmärtää, mutta katsojalle ei ymmärretä antaa tiiviimpää hoitopakettia. Sen sijaan Lockhart joutuu esittelemään katsojalle joitakin selviä asioita alleviivaamalla ennen sähköistä loppuratkaisua. Leffa on kuitenkin oikeasti jännä, vaikka sen paras osuus tapahtuukin ensimmäisen tunnin aikana. Se jaksaa kuitenkin kantaa myös mukanaan loppuun asti. Visuaalisesti se on todella vakuuttava ja antaa laitosmaisuuden puhua puolestaan erilaisten hoitomuotojen keskellä. Tarinallisesti siinä olisi voinut olla tiivistystä ja enemmän psykologista trillausta. Tosin en tiedä, miten hermoni olisivat sen kestäneet. Suosittelen rainaa kuitenkin kaikille psykologisista trillereistä pitäville. Kun osaa elää sen kanssa, että jotkut asiat paljastuvat liian aikaisin, pystyy rainasta nauttimaan enemmän.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Näyttelijät: Dane DeHaan, Mia Goth, Jason Isaacs

Osastot: Draama, Jännitys, Leffat, Sci-fi
Henkilöt: , ,
Kommentit

Vastaa