Tekoäly ja robotit itsessään ovat kiinnostanut elokuvan tekijöitä varmaan elokuvan alkuajoista lähtien. Ja koska aiemmin tässä blogissa olen pohtinut lempirobottejani, nyt oli aika tosiaan sukeltaa vielä syvemmälle – tekoälyn pariin. Niitä on markkinoilla varmasti vaikka muille jakaa, mutta tässäpä näitä omia harvoja suosikkejani, jotka ovat tehneet jollakin tavalla lähtemättömän vaikutuksen omaan cinefiiliseen sydämeeni.
Ohjaaja Mr. Stanley Kubrick tiesi varmasti tarkkaan mitä hän meille oikein esitteli elokuvassaa 2001: A Space Odyssey (1968) HAL:n myötä. Elokuva herättää edelleen useita kysymyksiä siitä, mitä siinä oikein tapahtui – siis älyllisellä tasolla. Toki tämä avaruusseikkailu on ihan selvää pässinlihaa, mutta mitä ihmettä tapahtui neuroottiselle HAL 9000:lle ja miksi? Miten elokuva oikein oikeasti loppuu? Neuroottisen ja itsepäisen tietokoneen lisäksi elokuva on saanut tunnustusta erikoistehosteistaan ja avoittikin Oscarin parhaista visuaalista tehoisteista.
Dave Bowman: Open the pod bay doors
HAL: I’m sorry, Dave. I can’t do that. – – – Dave, this conversation can serve no purpose anymore. Goodbye.
Ohjaaja Mr. John Badham teki mielenkiintoisen elokuvan tietokoneen ja ihmisen välisestä pelistä. WarGames (1983) -elokuvassa tietokone nimeltä Joshua osoittautui hankalaksi pelipariksi, varsinkin kun sillä oli tapana voittaa kaikki pelit. Edessä olikin tiukka pohdinta sellaisen pelin löytämisestä, mitä tietokone ei voittaa. Ja kuka muistaa mikä se oli? Ja millä tavalla David sai Joshua ”luovuttamaan”?
Joshua: Shall we play a game?
David Lightman: Love to. How about Global Thermonuclear War?
https://www.youtube.com/watch?v=ecPeSmF_ikc
Ohjaaja Mr. Steven Spielberg teki itselleen hyvin tyypillisen elokuvan: A.I. Artificial Intelligence (2001). Elokuvan suhteen on toki annettava tunnustusta myös Mr. Stanley Kubrickille, joka työsti leffaa yhdessä Mr. Spielbergin kanssa. Elokuva on vaikuttava, mutta minulla kesti pitkään oppia pitämään David-androidista, joka oli suunniteltu rakastamaan.
Ohjaaja Mr. Duncan Jonesin elokuva Moon (2009) on myös omalla tavallaan mielenkiintoinen. Siinä yksi mies lähetetään sadonkorjuuseen kuuhun vain seuranaan hyvin viksu ja vilmaattinen tietokone Gerty. Työrupeaman lopulla työmies Sam Bell kuitenkin törmää toiseen Sam Belliin, eikä mikään ole enää ennallaan.
Sam: Am I a f—in’ clone?
GERTY: Are you hungry?
Ohjaaja Mr. Spike Jonze elokuva Her (2013) kertoo puolestaan miehestä, joka rakastuu tietokoneensa käyttöjärjestelmäänsä. Tällä kertaa tekoäly ei ohjaile miestä, tee klooneja, hae yhteyttä vaan ryhtyy romanttiseen bittiavaruudelliseen suhteeseen omistajansa kanssa. Elokuva on mielnekiintoinen, mutta se on varmasti myös herättänyt tätä vastakkaisia mielipiteitä.
Thepdore: It’s not just an operating system.
Näiden elokuvien ulkopuolelle jää jälleen kerran monta hyvää leffaa kuten Chappie, Transdence, Age of Ultron ja niin edelleen ja niin edelleen. Niille taas, jotka puolestaan pelkäävät tekoälyä suosittelen piipahtamista täällä. Sivustolla pääsee preppaamaan itseään oikein kunnon kriisiajatteluun ja robottien kanssa selviytymiseen.
Osastot: Elokuvia ja elämää