VALIKKO

9 mois ferme – Raskautta ja anarkiaa / 9 kuukauden venyminen

Tiukkapipoinen Ariane Felder (Sandrine Kimberlain) on raskaana. Tämä on täysi yllätys naiselle itselleen, jonka mielestä lapset ovat vanhempien aikaansaamia tragedioita. Vielä suurempi yllätys on kuitenkin se, että DNA-testien mukaan lapsen isäksi osottautuu huonotapainen ja hidasälyinen taparikollinen Bob Nolan (Albert Dupontel). Miten tämä on mahdollista, siitä Arianelle ei ole aavistustakaan. Elokuva keskittyy tämän asian selvittämiseen, varsinkin kun Bobilla on Arianen suhteen myös omat toiveensa.

Ohjaaja Mr. Albert Dupontel on keskittynyt synkkäsävyisessä satiirissaan naurun irtirepimiseen sieltä mistä se on mahdollista. Mielenkiintoisesti hän myös onnistuu tässä ja siinä samalla ranskalaisen oikeusjärjestelmän hyväntahtoisessa mollaamisessa. Elokuva olisi voinut revitellä enemmänkin vatsalihaksia, mutta täyttää myös näin viihteellisen paikkansa valkokankaan valloittajissa.

Nopeatempoista isyyden selvitystäwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
9 mois ferme ei sinänsä tarjoa mitään uutta ja mullistavaa, mutta sen sijaan se esittelee kyllä hyvin sen, millaisia vaikutuksia on liiallisella alkoholin käytöllä. Muistiaan ei saisi koskaan menettää. Eloluva tarjoaa pakollisia hymähdyksiä, kunnon naurunpyrskähdyksiä ja oivallisia selityksiä puolin ja toisin. Teemaltaan se muistuttaa Mr. Jean-Pierre Jeunetin Micmacs-elokuvaa komedian omalaatuisessa käsittelyssään. Suosittelenkin elokuvaa kaikille, jotka haluavat laajentaa ranskalaisten elokuvien reviiriään Mr. Jeunetin elokuvien ulkopuolelle. 9 mois ferme on turvallinen tuttavuus tässä joukossa. Lisäksi se hellii niitä katsojia, jotka osaavat nauraa oudoille sattumuksille.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

9 Months Stretch on mielenkiintoinen lisä raskautta käsittelevien elokuvien parissa. Mikäli toisenlainen lähestysmistapa aiheeseen kiinnostaa suosittelen katsastamaan ainakin nämä raskautta ja vauva-aikaa käsittelevät elokuvat:

Raising Arizona (1987). Elokuva keskittyy hyvin Hunterin (Holly Hunter) haluun saada lapsi, joten hän määrää exänsä (Nicholas Gace) kidnappamaan sellaisen.

For Keeps (1988). Koulunpenkkiä yhä kuluttava Darcy (Molly Ringwald) tulee raskaaksi ja päättää pitää lapsen. Edessä onkin elämästä itsestään selviytyminen pienen vauvan kanssa. Elokuvalla on hyvin hollywoodlandiamainen loppu, mutta matka sinne on täynnä draamaa.

She’s Having a Baby (1988). Jake (Kevin Bacon) ja Kristy (Elizabeth McGovern) saavat vauvan. Raskauden aikana Jake kuitenkin alkaa epäillä asiaa, kunnes lapsen syntymä tekee hänestä isän. Elokuva esittelee hyvin myös suhteellisen realistisia kohtauksia pariskunnan elämästä, kun toinen heistä on raskaana.

Junior (1994). Kolme sanaa: Raskaus. Arnold. Schwarzenegger. Tiedemies Alex Hesse ( Schwarzenegger) päättää kokeilla uutta hedelmöittämislääkettä itseensä selvin lopputuloksin.

Nine Months (1995). Lapsia inhoava psykiatri (Hugh Grant) saa kuulla tulevansa isäksi, kun hänen pitkäaikainen tyttöystävänsä (Julianne Moore) on raskaana. Mies pelkää elämäntyylinsä muuttuvan ja edessä onkin 9 kuukautta kestävä valmistautuminen isyyteen.

Maybe Baby (2000). Vauvan aikaansaattaminen tähän maailmaan voi olla myös maailman epäromanttisin asia, kun siihen liitetään keinosiemmennys, ovolaatiokartta ja muita pakollisia laskutoimenpiteitä. Siitä huolimatta siitä on saatu aikaan hauska komedia.

Knocked Up (2007). Yhden illan juttua seurannut raskaus saa Alisonin (Katherine Heigl) ja Beninh (Seth Rogen) laittamaan asiansa uuteen järjestykseen. Prosessin aikana heidän pitää kasvaa aikuisiksi, eikä se aina ole kovin helppoa hormonimyrskyjen keskellä.

Baby Mama (2008). Uraorientoitunut Kate (Tina Fey) haluaa vauvan ja joutuu sitä varten vuokraamaan kohdun boheemilta Angielta (Amy Poehler). Edessä onkin kahden hyvin erilaisen naisen yhteisasuminen ja raskauteen liittyvien mielenkiintoista himojen seuraaminen.

Juno (2008). 16-vuotias Juno (Ellen Page) päättää ntaa lapsensa adoptioon viehättävälle pariskunnalle (Jennifer Garner ja Jason Bateman). Kaikki ei kuitenkaan mene ihan suunnitelmien mukaan ja Juno oppii siinä matkan varrella kodin merkityksen.

Away We Go (2009). Verona (Maya Rudolph) ja Burt (John Krasinski) yrittäävät päättää missä ja kenen vaikutuksia mukaillen he haluavat kasvattaa vielä syntymättömän lapsensa. Pari matkustaa ympäri Yhdysvaltoja sukulaisten ja ystävien luona etsimässä sitä oikeaa paikka ja merkitystä kodille.

Life As We Know It (2010). Toisiaan inhoavat kummit (Katherine Heigl ja Josh Duhamel) joutuvat kantamaan vastuun kummitytöstään hänen vanhempien kuollessa. Pienen lapsen hoito osottautuu yllättävän haastavaksi.

What to Expect When You’re Expecting (2012). Raskauden käsittelyä, äidiksi tulemisen kasvua usean eri naisen näkökulmasta. Elokuva perustuu samannimiseen teokseen, joten jotain oikeaakin siellä voi olettaa olevan mukana.

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt: ,
Kommentit

Vastaa