VALIKKO

21 tapaa pilata avioliitto – 21 ways to ruin your marriage

21-tapaa-pilata-avioliitto-elokuva

Mikä on suhteenne onnellisin hetki? – Se on kun mä kävin risteilyllä, sulhanen muistelee.

21 tapaa pilata avioliitto -elokuvassa Sanna Manner (Armi Toivanen) yrittää selvittää tieteelliseen väitöskirjaansa miksi avioliitot eivät toimi ja eroaminen on aika suora seuraus rakkausavioliitosta. Sanna haastattelee aviopareja näiden hääpäivänä ja vuoden välein siitä eteenpäin. Ja kun Sanna ei itse usko avioliittoon, vaan määrittelee omat suhteensa ystävyys ja yhden illan juttuihin, hänellä ei ehkä ole kovin objektiivista näkökulmaa asioiden käsittelyyn.

Monet avioliitossa olevat naiset repsahtaa paljon pahemminkin.                                                                                                                                                                                                                           – Sitä kokee itsensä hirvittävän arvottomaksi, jos toinen repsahtaa ja leviää, mies pohtii suhteen ja puolisonsa nykytilaa. Monet avioliitossa olevat naiset repsahtaa paljon pahemminkin, ulkopuolisen silmin Marja voisi näyttää ihan viehättävältä, jos ei tuntisi, mies jatkaa.

Seurattavista pariskunnista nousee muutama esille erityisen hyvin. Sannan assistentti Jouni (Aku Hirviniemi) ei usko avioliittoon, koska hänen vaimonsa Elli (Pamela Tola) tekee Jounin mielestä hänen elämästään sietämätöntä. Haastateltava Aleksi (Riku Nieminen) koittaa elää sen kanssa, että hänen vaimonsa on pettänyt häntä ja löytänyt uuden rakkauden. Sannan isä Eero (Vesa Vierikko) puolestaan uskoo omaansa, vaikka hänen vaimonsa Eila (Hannele Lauri) haluaa eron ja suunnittelee naimisiin menoa omalla tahollaan. Ja Sanna hyvä ystävä Aino (Essi Hellén) uskoo kaikkeen, mitä radiokanavien kautta ennustaminen hänelle lupaa.

21+tapaa+pilata+avioliitto+Armi+Toivanen+Riku+Nieminen

Pikkureissut piristävät suhdetta – matkat tuovat eloa parisuhteeseen. Yhdessä tehdyt matkat ovat henkireikä suhteelle.
– Kyllä se tekee parisuhteelle ihan hyvää, mies kertoo reissujen vaikutuksesta.
On myös toisenlaisia ”reissuja”.
– Tässä voisi kertoa senkin, missä kaikkialla sä olet ollut ilman mua, ja mä uskon, että jotain suhdetta niilläkin matkoilla on voitu hoitaa, puoliso kuittaa.

Käsikirjoittaja-ohjaaja Ms. Johanna Vuoksenmaa yrittää tehdä erilaista komediaa, joka ei kuitenkaan ole komedia. Onneksi elokuvasta oli havaittavissa samaa viihteellisyyttä, verbaalista loanheittoa ja yllättäviä käänteitä mitä oli myös Ms. Vuoksenmaan tuottamassa Tahdon asia ja Klikkaa mua -televisiosarjoissa. Vaikka valkokankaalla esiintyvät hahmot ovat hieman kärjistettyjä, ne ovat kuitenkin tunnistettavia ja parhaimmillaan elokuvan aikana pääsee nauramaan omalle itselleen. Tässä kohtaa on sitten vaan todettava, että leffa ei ikävä kyllä kauheasti naurattanut. Toki se oli viihteellinen ja kevyesti eteenpäin rullaavaa, mutta rakkaus – häät – ero -rintamasta ei saatu ehkä sellaisia ääriarvoja irti kuin katsojana olisi toivonut.

safe_image.php

Väsynyt, mutta onneton. Uupumus. Jostain se vain hiipii. Väsymys kaikkeen.
– Mä en vain pysty enää. Puhun jumalauta nykyään unissakin, mies tuskailee.
– Puhuisit ite vähemmän ja menisit tekemään niitä hommia, kävisit kattoo meille jonkun kämpän, niin vois olla eri huoneissa, stna! Vaimo puhisee.

21 tapaa pilata avioliitto -elokuvan avioliiton pilaamiskeinot ovat suhteellisen realistisia. Voin hyvin kuvitella Ms. Vuoksenmaan istuneen muistiinpanoja tehden omassa lähipiirissään tai junassa matkalla Turun / Helsingin laivoilta kotiin matkaavien kanssa. Itse olen noilla reissuilla kuullut sukupuolesta riippumatta sitä, miten kortsut pitää poistaa tavaroista, kaivaa sormus sormeen ja ottaa tuliaiset esille, kun kotikaupunki ja oma ’virallinen’ rakas lähestyy. Tätä pohjaa vastaan soisinkin parisuhteessa olevien käyvän katsomassa rainan ja miettivän rehellisesti, että missä kohtaa heidän parisuhteensa on menossa. Näiden ’siistiytymis’rituaalien lisäksi Sannan listalta voi kyllä onnistuneesti bongailla piirteitä niin omassa kuin muidenkin parisuhteissa, olisi ehkä aika oikeasti ottaa suhdetta niskasta kiinni ja yrittää oikeasti uskaltaa rakastaa.

21_tapaa_pilata_800c

Oman puolison tunteminen voi olla vaikeata. Miten kaikki alkoi ja mitä toisessa arvostaa, siinä on hyviä kysymyksiä kaikille parisuhteessa eläville.
– Ai, niinku hyviä puolia?
– Ei helvetti, tää on aika vaikea, mies pohtii.
Milloin hän on parhaimmillaan?

– Ei se nyt mikään erityinen ole,
– Sanotaan nyt niin, että silloin kun se sukeltaa tai nukkuu. Silloin se on yleensä hiljaa, sulhanen morsiamestaan.

21 tapaa avioliitto – elokuva on kaikesta keveydestään huolimatta suhteellisen raikas ja ennen kaikkea tasaisen hauska. Alun räväkkyyden olisi suonut jatkua ja sitä kautta elokuvan ehkä päätyvän hieman erilaiseen loppuun kuin nyt. Nyt valkokankaalle on valittu esitettäväksi se tuttu ja turvallinen perusvaihtoehto, sen sijaan, että uskallettaisiin hieman revitellä katsojien iloksi. Kaikilla (tai no nyt ainakin melkein) on lopussa sitten niin hurjan kivaa ja onnellista.

21_tapaa_pilata_670

Eka vuosi on ihana. Avioliiton alku on lähes tulkoon aina auvoisa.
– Timpalla meni pikkasen överiksi, kun se juhli meidän naimisiinmeno pari viikkoa jätkäporukalla. No, se vi****i mua, vaimo muistelee.

Elokuvan ansioksi on luettava Ms. Armi Toivasen pääseminen yhä paremmin suomalaisten sydämiin. Ms. Toivanen osoittaa jälleen vahvoja komediannen taitoja, joten on mielenkiintoista nähdä, mitä saamme nähdä häneltä seuraavaksi. Nyt valkokankaalla pyörivien elokuvien ja niissä olevien pienten roolien lisäksi (Kaappari, Ella ja Kaverit) hänelle toivoisi lisää isompia rooleja. Daamin harteet kyllä jaksavat niitä kantaa.

1288535648979

21 tapaa pelastaa se avioliittowww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
tai katsahtaa sinne peilin suuntaan, että miten homma oikein etenee kotinurkissa. 21 tapaa avioliitto ei ota kantaa siihen, että miten parisuhteen saa onnelliseksi, toimivaksi tai muuten vaan hyväksi. Sen sijaan se kyllä osoittaa videoklippien ja Sannan ajattelumallin kautta, että miten se saadaan menemään rantakiville ja kovaa. Tästä lähtöpisteestä käsin on helppo ymmärtää, että kovasti naurattavan komedian tekeminen aiheesta osoittautui haasteelliseksi myös niinkin lahjakkaalle ihmiselle kuin Ms. Johanna Vuoksenmaalle. 21 tapaa pilata avioliitto tarjoaa satunnaista hymistelyä, muutaman pakollisen naurun ja helposti unohdettavan elokuvan, ellei jää miettimään karin varomista omassa suhteessaan. Aiheesta olisin odottanut enemmänkin syvällisyyttä kuin mitä nyt valkokankaalta tarjoiltiin ja noin taitavalla näyttelijäkaartilla sen olisin myös uskonut onnistuvan vähän vaativammankin dialogin parissa. Mutta tällä kertaa näin. Suosittelen leffaa kaikille parisuhteessa oleville - totta kai, mutta juuri sen elämänsä prinssin / prinsessan löytäneen ei leffasaliin varmaankaan kannata rynnätä, koska omien kehittämiskohteiden huomaaminen onnistuu paremmin parisuhteensa hyvin tuntevilta ihmisiltä. 21 tapaa pilata avioliitto tarjoaa hetkellistä hyvinvointia, mutta leffan syvällisemmän sanoman unohtaa tosiaan yhtä nopeasti kuin kävelee salista ulos ja tämä on todella sääli, sillä trailerin mukaan paljon muutakin olisi voinut odottaa.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Toisen tavat: ”Se oli se vessahomma”. Parisuhteessa toisen tavat saattavat ärsyttää. Toki sitä voi toivoa, että toinen muuttuisi. Useimmiten tämä on kuitenkin turhaa.
– Se oli se vessahomma, sulhanen muistelee.
– Älä nyt sitä vessahommaa, morsian nolostelee.

 

 

Osastot: Kevyttä katseltavaa, Kotimainen, Leffat
Henkilöt: , , , ,
Kommentit

Vastaa