VALIKKO

2 Days in New York – Kaksi päivää New Yorkissa

Vuonna 2007 Marion (Julie Delpy) kävi Pariisissa tapaamassa vanhempiaan silloisen miesystävänsä Jackin (Adam Goldberg) kanssa. Elokuva 2 Days in Paris osoitti tuolloin amerikkalaisen näkökulmasta vanhan mantereen (tai ainakin ranskalaisten) outoudet mielenkiintoisella tavalla. Nyt lentokone on käännetty kohti Yhdysvaltoja ja Marionin isä Jeannot (Albert Delpy), sisar Rose (Aleksia Landeua) yhdessä nimellisen poikaystävänsä Manun (Alexandre Nahon) ovat tulossa tarkastelemaan Marionin nykyistä elämäntilannetta ja tutustumaan uusiin sukulaisiin.

Elokuva 2 Days in New York esittelee samanlaista turismista ihmettelyä uuden mantereen tavoista, mitä oli tarjolla Ms. Delbyn aiemmassa elokuvassa. Onko jotain siis muuttunut makuunhuoneen jakavan miehen lisäksi, sillä nyt sängystä löytyy Mingus (Chris Rock). Parin päivän kestoisen vierailun aikana käydään mielenkiintoisella tavalla läpi eroja erilaisessa suhtautumisessa stereotypioihin, huumeisiin, alastomuuteen ja muihin elämäntapoihin. Tämän eri kulttuurien törmäyskurssien lisäksi 2 Days in New York esittelee tarinaa arkisesta parisuhteesta ja siitä, miten fyysisesti läsnä olevat sukulaiset voivat saada kenet tahansa sekoamaan. Kolmantena tarinana elokuvaan on koitettu myös ämpätä syvällisempää ajatusta sielun myymisestä. Itselleni olisi roimasti riittänyt noissa kahdessa ensimmäisessä pysyminen, koska itse en ainakaan tuosta sielun myymisestä saanut paljonkaan kiinni.

Ms. Delpyn neuroottista lähestymistapaa arjen kuvaamiseen on verrattu Mr. Woody Alleniin ja täytyy tunnustaa, että yhtäläisyyksiä kyllä löytyy. Joskin matkaa Mr. Allenin neuroottisuuden ja pälpättävän puheliaisuuden tasolle on vielä jonkin verran. Arjen arkisen ja romantisoimattoman kuvauksen sekä elämän neuroottisen pohdinnan lisäksi jatko-osailu vaikuttaa olevan tyypillistä elokuvan ohjaajalle Ms. Delpylle. Sillä hänen elokuvansa Rakkautta ennen aamua – Before Sunrise (1995) sai aikoinaan jatkoa leffasta Rakkautta ennen auringonlaskua – Before Sunset (2004) ja nyt elokuvaan vielä tulossa kolmas osa Before Midnight (olisikohan se Rakkautta ennen keskiyötä), missä Celine ja Jesse kuulemma tapaavat tällä kertaa Kreikassa.

Mutta takaisin New Yorkiin. Kahden päivän ajalta leffa antaa myös oivallista malliesimerkkiä siitä, miten se oma suku on perinteisesti kaikista pahin, mutta samalla myös kaikista rakkain. Toivon kovasti, että omat rakkaat sisarukseni jaksavat aiheuttaa minulle suuressa rakkaudessaan säännöllisesti harmaita hiuksia, sillä itse ainakin tiedän tekeväni parhaani siinä omalla tavallaan vieraillessani heidän luonaan. Ja tätä kautta on kyllä sanottava, että 2 Days in New York parhaimmasta annista vastaavat herrat Delpy ja Rock. Appiukon ja vävypojan välinen kommunikointi on omaa luokkansa selvitellessä kulttuurisia eroja ja sopivia käyttäytymistapoja.

Romanttinen, ainutlaatuinen www.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
ja ennen kaikkea nykyaikaisen moderni rakkaustarina uusioperheen arjesta, jossa kulttuurit todella törmäävät toisiinsa kovalla rytinällä ja missä presidentti Obamalla on suurempi rooli, kuin hän itse uskookaan. Elokuva arvioinnin näkökulmastasta 2 Days in New York-rainassa ei juuri suuremmin ole mitään varsinaista juonta, vaan tarjolla on pikemminkin pikakurssi kulttuurien ja eri tapojen törmäämiseen pienessä tilassa. Mikäli neuroottisuuden puolelle kallistuva huumorintaju ei tunnu omalta, elokuva voi helposti jättää hengästyttävän ja loppuunkulutetun tunteen. Me muut sen sijaan saamme siitä ilmeisestikin pieniä elonpilkahduksia sateiseen ja pimenevään syksyyn. Tästä huolimatta suosittelen suhteellisen avoimen mielialan omaamista elokuvasaliin suunnatessa, silloin leffa voisi varmaankin tarjota ne makeimmat naurut myötähäpeän sijasta.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Osastot: Kevyttä katseltavaa
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa