VALIKKO

127 hours – 127 tuntia

127 tuntia kertoo Aron Ralstonin (James Franco) eloonjäämistarinan, tai niistä 127 tunnista (siis lähes viisi päivää), joiden aikana hän päätyi kehnon linkkuveitsen (älä koskaan luota liikaa niihin sivutuotteisiin, joita oikeiden asioiden liitteenä tyrkytetään) avulla amputoimaan toisen kätensä päästäkseen ihmisten ilmoille kallionkolosta, jonne hän oli tipahtanut samoillessaan vuorilla. Tietenkin ilman kännykkää, tai kertomatta kenelläkään mihin oli matkalla. Että kukaan ei vain vahingossakaan tietäisi missä hän on (superhero selviää aina itse – asenteella).

http://www.youtube.com/watch?v=l0GycqTaXwQ

Buried elokuvan tavoin 127 tuntia lepää yhden näyttelijän harteilla, tässä tapauksessa James Francon. Ja se pakottaa ajattelemaan, että mitä vielä näyttelijöiltä voi vaatia. Laatikossa makaamista viikkotolkulla, kallion kolossa jumissa olemista viikko tolkulla. Onhan nämä yksinäiset tarinat omalla tavallaan mielenkiintoisia ja eloonjäämiset aina ihastuttavia, mutta missä menee raja. Elokuvan teon aikana Mr. Francon seurana tässä rainassa oli kuulemma vain se kameramies, joka juuri ja juuri mahtui onkaloon häntä kuvaamaan. Tunnustuksena ahtaan paikan ja tosielämän yhdistämisellä tässä elokuvassa on kuitenkin annattava siitä, että vaikka katsoja tietää mitä tulee tapahtumaan, se ei todellakaan haittaa elokuvaan sitoutumista. Samaan hengenvetoon tunnustusta on myös annettava Mr. Francolle. Ei tule mieleen montakaan näyttelijää, joka pystyisi uskottavasti esittämään moisia tunneskaaloja uskottavasti. Tämä tuli varsin hyvin esille siinä elokuvan siinä vaiheessa, missä vieressäni istuneiden kanssakatsojien alkukikatus muuttui kauhun nielaisuiksi.

Danny Boyle on palannut ohjaajan pallille Slumdog Millionaire elokuvan jälkeen ja tehnyt sen hyvin. Omasta mielestään hän on kuvannut toimintaelokuvan kaverista, joka ei pysty liikkumaan. Toisaalta hän on myös kuvannut rainaa seuraavasti: se on elokuva, jossa Franco leikkaa kätensä irti. Yhdyn tähän käsitykseen täysin rinnoin, joten filmi ei todellakaan sovi heikkovatsaisille, tai niille, joiden tekee pahaa nähdä verta ja luunpätkiä valkokankaalla, vaikka näiden asioiden ympärillä ei ajallisesti vietetä runsasti aikaa. Raina meinaan seuraa suhteellisen kiitettävästi Aron Ralstonin kirjaa: Between a Rock and a Hard Place.

Elokuvan sanoman kannalta on oleellista huomata, että se ei ole raina miehestä, joka on ahtaassa paikassa – sananmukaisesti. Tai tarina miehestä, joka leikkaa kätensä irti. Vaan ennen kaikkea se on tarina miehestä, joka löytää sisältään vahvuuden ja halun jatkaa omaa elämäänsä – elävien kirjoissa ja toimii sen mukaan. Ja ainakin Oscar-raadin mukaan kokemus on sen verran vaikuttava, että raina on tavoittelemassa parhaan elokuvan ja parhaan miespääosan pystejä.

Keinot eivät todellakaan lopu keskenwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
irrottautumisyritysten seurataessa hyvin kirjan juonta. Uskoisin leffan koskettavan jokaista katsojaa jollakin tavalla ja se ei kyllä välttämättä ole kehnolla. Siitä huolimatta en suosittele rainaa kovinkaan heikkovatsaisille. Leffa jaksoi kuitenkin yllättää siinä mielessä, että vaikka lopun tietää ja sen miten leffa etenee, sitä jaksoi oikeasti katsoa, jännittää ja tuntea myötä tuskaa yhdessä Mr. Francon roolihahmon kanssa sekä jännittää hänen kohtaloaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.

Tosielämä ja sen koettelemukset tuntuvat houkuttavan hollywoodlandiaa mitä suurimmassa määrin. Viimeisten kymmenen aikana on tuotettu suuri määrä yksittäisten ihmisten rohkeuteen ja omaan itseensä uskomiseen perustuvia elokuvia. Seuraavassa listassa muutamia mainitaksenia niistä, mitä muistan joskus katselleeni. Kai se on vaan loppujen lopuksi niin, että se pieni ihminen, sinä – tai minä, ratkaisemme valinnoillamme suuria päätöksiä ja ennen kaikkea sitä, mitä meistä tulee ja miten me vaikutamme ympäristöömme.

Erin Brockovich (2000)

Frida (2002)

Monsters (2003)

The Changeling (2008)

Milk (2008)

Yes Man (2008)

The Blind Side (2009)

Bright Star (2009)

Invictus (2009)

Osastot: Draama, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt:
Kommentit

Vastaa