VALIKKO

World Science Day for Peace and Development – Maailman tiedepäivä 10.11.

Kuvahaun tulos haulle World Science Day for Peace and Development

Maailman tiedepäivän tarkoituksena on tuoda esille tieteen mahdollistamia asioita hyvinvoinnin onnistumiseksi. Päivää on vietetty vuodesta 1999, jolloin Budabestissa Maailman tiedekonferenssissa päätettiin juhlistaa tiedettä joka vuosi marraskuun 10. päivänä. Keskittämällä huomio tieteeseen päivä pyrkii myös osoittamaan sen vaikutuksen rauhan ja kehityksen edistäjänä. Tiedepäivän yleisenä tavoitteena voikin ajatella olevan ihmisten kannustaminen ympäri maailmaa pohtimaan asioita tieteellisestä näkökulmasta ja sitä kautta toivottavasti lisäämään heidän uteliaisuuttaan ja ehkäpä myös antaa heille uusia oivalluksia, joista koko maailma voi hyötyä. Tieteen merkeissä voi klikata itsensä myös tänne: Darwinin päivän tunnelmiin, jota vietetään vuosittain 12.2.

Outin leffaoppaan näkökulmasta tiedettä ja sen tekemistä on kaivettava esiin eri elokuvista. Hyvällä onnella mielenkiintoiset leffat lisäävät katsojansa uteliaisuutta, innostavat tieteellisen kokeiluun (lain sallimissa rajoissa) ja saavat aikaan uusia tiedetyttöjä ja -poikia. Elokuvien etu on myös se, että se tekee tieteestä ainakin tällaiselle tavalliselle tallaajalle myös ymmärrettävämpää ja siinä samalla myös viihteellisempää. Sitä melkein voi oppia jotain uutta tai ainakin laajentaa yleissivistystään leffasta nauttimisen ohella.

Joten kaikki tiedetytöt ja -pojat voivat sitten klikata itsensä tänne ihmettelemään, että mitä kaikkea sitä onkaan valkokankaalla esitelty sekä hakemaan sieltä kenties uutta inspiraatiota omiin kokeihinsa. Alla olevassa listassa on joitain mielenkiintoisia tieteellisiä / matemaattisia oivalluksia (ymmärrän jo, että matematiikka pyörittää lähes kaikkea), mutta paljon aiheeseen liittyviä leffoja jää tämänkin listan ulkopuolelle. Jostain on kuitenkin aloitettava ja se voi olla vaikka näistä elokuvista:

  • Hidden Figures – Varjoon jääneet (2016). Myös naiset ovat matemaattisesti päteviä ja pystyvät laskemaan laskuratoja rakettilennoille
  • The Imitation Game (2014). Matemaatikko Alan Turing yrittää ratkaista Enigman salaisuuden.
  • Her (2013). Sosiaalinen media ja tietokoneet ovat mullistaneet vuorovaikutuksen. Tässä mies rakastuu tietokoneensa tekoälyyn.
  • Temple Grandin (2010). Autistinen Temple Grandin selvittää eläinten kokemuksia niiden massakäsittelyssä.
  • An Inconvenient Truth (2006). Ilmaston lämpenemistä Al Goren esittelemänä.
  • March Of The Penguins (2005). Keisaripingviinin elämää Etelämantereella.
  • A Beautiful Mind – Kaunis mieli (2001). Matemaatikko John Nashin elämä salakirjoituksen parista.
  • October Sky (1999). Kaivosmiehen pojasta tulee NASA:n insinööri innostavan opettajan avulla.
  • Apollo 13 (1995). ”Houston we have a problem”, avaruusalus yrittää päästä takaisin maan pinnalle.
  • Lorenzon öljy (1992). Vanhemmat etsivät pojalleen hoitoa adrenoleukodystrofiaan (ALD) omin keinoin.
  • Awakening – Heräämisiä (1990). Uusi lääke L-Dopa tuota uutta toivoa tohtori Malcolm Sayerin potilaille.
  • Gorillas in the Mist – Sumuisten vuorten gorillat (1988). Diana Fossey haluaa pelastaa Afrikan gorillat.
  • Star Trek (1966 – 1969). Ei sinänsä suoraa tiedettä, mutta noin 10 % jaksoissa esitetyistä asiosta omaa tieteelliset perusteensa. Suosittelen myös klikkaamaan tänne: The Physics of Star Trek
Osastot: Elokuvia ja elämää
Kommentit

Vastaa