Tinker, Tailor,
Soldier, Sailor,
Rich Man, Poor Man,
Beggar Man, Thief.
Rich man, poor man,
Beggar man, thief.
Doctor, lawyer,
Indian chief!
Tai sitten ihan suomalaisittain:
Pappi, lukkari, talonpoika, kuppari
rikas, rakas, köyhä, varas
keppikerjäläinen!
Tinker, Taylor, Soldier, Spy vuonna 1974 julkaistun kirjan takaa löytyy brittiläinen Mr. David John Moore Cornwell, joka kirjailee vakoojatuotoksia nimellä John le Carré. Kokemusta miehellä ainakin näiden vakoojakirjojen tuottamiseen on, sillä hän työskenteli brittiläisessä tiedustelussa MI6:ssa 1950 ja 1960-luvuilla. Kirjoittaminen kuitenkin osoittautui kansainvälistä vakoamista paremmaksi keinoksi ansaita särvintä leivän päälle, joten Mr. Cornwell siirtyi täysiaikaiseksi kirjailijaksi kolmannen menestysromaaninsa, The Spy Who Came in from the Gold, jälkeen. Ja tähän on varmaankin uskottava, sillä miehen kirjallisesta tuotannosta on myös kiinnostuttu valkokankaalla. 2000-luvulla elokuvasovituksiksi ovat kääntyneet seuraavat kirjat: The Tailor of Panama (2001), The Constant Gardener (2005) ja nyt Tinker, Taylor, Soldier, Spy (2011).
’There is a mole at the top of the Circus’
Elokuvassa (ja kirjassa) Tinker, Taylor, Soldier, Spy etsitään venäläistäkaksoisagenttia MI6:sta 1970-luvun alkupuolella. Myyrän etsintä saa alkunsa Unkarissa tapahtuvasta Jim Prideauxin (Mark Strong) myttyyn menneestä operaatiosta, jonka johdosta järjestön johdossa olevalle Controllille (John Hurt) ja hänen lähimmälle uskotulleen George Smileylle (Gary Oldman) osoitetaan ovea eläköitymisen merkeissä. Myyrän olemassaolo jää kuitenkinvaivaamaan MI6:n johtoa ja se hakee Smileyn takaisin eläkkeeltä aloittaakseen omat tutkimuksensa aiheesta. Asiaa ei tee helpoksi se, että Smiley on yksi viidestä myyräehdokkaasta, jotka on nimetty lastenlorun mukaan: Percy Alleline ’Tinker’ (Toby Jones), Bill Haydon ’Tailor’ (Colin Firth), Roy Bland ’Soldier’ (Ciarán Hinds), Toby Esterhase ’Poorman’ (David Dencik) ja George Smiley ’Beggerman’ (Gary Oldman). Smiley yrittää hoitaa hommaansa olematta läsnä yhdessä nuoremman agentin Peter Cuillamin (Benedict Cumberbatch) kanssa. Soppaan kuitenkin heitetään vielä sivujuonesta selitystä tuova Ricky Tarr (Tom Hardy) ja vastapuolen venäläinen vaimo. Joten, jos vielä olet kartalla, suuntaa elokuviin.
Rainan on ohjannut ruotsalainen Mr. Tomas Alfredson, jonka edellinen tuotos kosketti (ja yhä vaan vaikuttaa) ainakin meikäläistä syvällä tasolla. Vuonna 2008 valkokankaita valloittanut vampyyrielokuva Låt den rätte komma in, osoitti miehen lahjakkuuden ohjauspuikoissa ja asetti sitä kautta valtavati paineet (ainakin tästä suunnasta) elokuvan esitykseen. Eikä tässä varsinaisesti tarvinnut pettyä. Mr. Alfredson osoitti jälleen pystyvänsä pitämään jännityksen hallussa ja sopivasti pinnan alla. Hän on onnistunut luomaan paranoidisen kontekstin, missä kehenkään ei voi oikeasti luottaa. Kaikki tuntuvat pelaavan omaan pussiinsa ja juuri, kun olet varma syyllisestä, joudut kääntämään kelkkaasi. Tälläista kiinnipitävää otetta oli viimeksi tarjolla Låt den rätte komma in myötä. Joten toivottavasti miehelle satelee uusia tarjouksia hyvistä elokuvista tämänkin jälkeen.
Näyttelijöiden puolesta oli mielenkiintoista nähdä heidän sujahtavan hyvin 1970-luvun tyyliin. Osa jäi varmasti kirjassa esille tulluttu aikaa vähemmälle valkokankaalla, mutta se ei lopputulosta haittaa eikä myöskään liikaa alleviivaa myyrän oleskelupaikkaa. Elokuva kuuluu totaalisesti Mr. Oldmanille, joka vähäeleisenä agenttina tekee loistavaa työtä. Sitä ei voikaan tajuta ennen tätä elokuvaa, miten hyvin ajatustyötä voi näytellä. Toiminnallisempaa heilumista ja paikasta toiseen liikkumista oli tarjottu tässäkin blogissa jo aiemmin taitojaan hyvin esitelleille herroille: Mr. Firthille (A Single Man, King’s Speech), Mr. Strongille (Sherlock Holmes, Green Lantern, Robin Hood, Kick-Ass), Mr. Hardylle ( Inception) ja Mr. Cumberbatchille ( Four Lions). Tinker, Taylor, Soldier, Spy elokuvassa heidän roolinsa vaan eroavat suhteellisen hyvin aiemmista suorituksistaan. Ja ennen kaikkea miesten mukana tarjottu paluu kultaiselle 1970-luvulle, sai olemaan todella tyytyväinen siitä, että elää tätä aikaa. Puvustus ja autenttiset ympäristöt tekivät tästä näkökulmasta, myös, lähtemättömän vaikutuksen.
Vakuuttavaa vakoilua | |
---|---|
joka piti mukana otteessaan elokuvan alusta asti. Katsojapuolella saattoi kuulla nuppineulan putoavan, sillä niin hyvin Tinker, Taylor, Soldier, Spy nappasi mukaansa. Se ei jäänyt märehtimään liian pitkiksi aikoihin tapahtumien keskipisteisiin, vaan kuljetti katsojaansa eteenpäin. Elokuvaa voisi melkein verrata Sherlock Holmesin ajattelutapaan - muut saavat hoitaa fyysisen toiminnan ja Smiley vastasi ajatustyöstä. Tuon ajatustyön tarjoamia palasia tarjoiltiin myös katsojille, joilla oli oma mahdollisuutensa löytää myyrä ennen ammattivakoojaa. Itse en siinä ainakaan onnistunut ja loppu onnistui yllättämään täysin. Käsittääkseni Smileyn toiminnasta on pari muutakin Mr. le Carren kirjoittamaa kirjaa. Toivottavasti ne löytävät tiensä valkokankaalle, tai minä ainakin löydän sitten tieni kirjastoon niitä etsimään. Älä anna trailerin yksitoikkoisuuden hämätä, vaan suuntaa reippaasti leffateatteriin. Tinker, Taylor, Soldier, Spy ansaitsee oikeutetusti kaikki viiisi tähteään. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Osastot: Jännitys
Henkilöt: benedict cumberbatch, colin firth, gary oldman, john hurt, tom hardy
Maailman parhaaksi vakoilujännäriksikin tituleerattu leffa etenee uuden trendin mukaan rauhalisesti, kuten Driven.
Pääsit sitten juonesta perille. Itse olen tyytyväinen, että ensin katsoin leffan ja sitten luin kirjan, muuten en kyllä olisi ymmärtänyt asiasta mitään. Hyvä leffa kuitenkin, se on myönnettävä.