Shōya Ishida aikoo päättää päivänsä hyppäämällä jokeen, mutta muuttaa viime hetkillä mielensä. Tämä mielenmuutos johtaa menneisyyden kanssa sujuksi tulemiseen. Menneisyydestä löytyykin nuori poika, joka kiusasi muita koulussa erityisesti uutta kuuroa koulutoveriaan Shōko Nishimiya. Kupit kaatuvat pian kumolleen ja Shōya löytää itsensä kiusattuna olemisesta. Ylökouluun siirtyessä Shōya on jo eristänyt itsensä yhteisöstä, kunnes saa uuden tuttavuuden toisesta altavastaajasta Tomohiro Nagatsukasta. Shōya myös etsii Shōkon käsiinsä anteeksi pyytämisen merkeissä. Kaikki vaikuttaa lupaavalta, mutta menneisyyden haamut eivät ole näin helposti pois pyyhittävissä.
Kyoto Animation studio on tehnyt vakuuttavan elokuvan mobbauksesta, erilaisuuden hyväksymisestä ja itselleen anteeksi antamisesta. Näitä aiheita ei juuri valkokankaalla vilise, joten leffa oli jo sinänsä mielenkiintoinen ja mukava tuttavuus. Ohjauksesta on vastannut Ms. Naoko Yamada ja käsikirjoituksesta Ms. Reiko Yoshida. Elokuva perustuu Ms. Yoshitoki Ōiman luomaan samannimiseen magnaan. Ja heidän suuntaan saa suunnata kauniin kiitoksen. Vaikka kiusaaminen itsessään on jo haastava teema elokuvassa, niin Hiljainen ääni käsittelee sitä kiusaajan ja kiusatun näkökulmista tasapuolisesti. Ohjaaja taiteilee tässä veteen piirretyssä viivassa hyvin syyllistämättä kumpaakaan osapuolta, mutta jaksaa samalla koko ajan kärsivällisesti muistuttaa, että kolikolla on aina kaksi puolta.
Leffa jättää pohtimaan vastuuta omasta käytöstä ja siitä, miten hyvin tyhmyys tiivistyy joukossa. Sitten kun olisi aikaa ottaa vastuuta ja myöntää tekonsa väki pakenee lammasmaisesti yhden syntipukin taakse. Kuuron Shōkon kiusaamiseen osallistui useampi ihminen, mutta vain yksi joutui kantamaan vastuun. Toki Shōya hoiti oman osuutensa vakuuttavasti, mutta tämä ”en se minä ollut” -asenne on vähän liiankin tuttua. Raukkamaisen pakenemisen kanssa on hyvä ryhtyä kiusaamaan kiusattua. Sitä saa olla aikamoinen ihminen tästä kaikesta selviytyäkseen. Valkokankaalla sentään pysytään pääasiallisesti fyyisesti nälvimisessä, mutta nykyään mobbaus on sosiaalisessa mediassa. On helppo olla ilkeä, kun tölvimiseen riittää läppärin / puhelimen naputttelu.
Mutta takaisin elokuvaan, A Silent Voice on kaunista, mutta ei välttämättä kovin helppoa katsottavaa. Omalla tavallaan jokainen sen pääosassa oleva hahmo on arkisen tavallinen, supersankaruuden loistaessa poissaolollaan. Ja oman typeröisen käyttäytymisen vastuun kantaminen on kaikilla enemmän tai vähemmän hankalaa. Sitä ei osata elää menneisyytensä kanssa, mutta ei myöskään ilman sitä. Samalla se onnistuu korostamaan sitä miten julmia lapset / nuoret voivat olla toisilleen lähes lainkaan ymmärtämättä tätä itse. Toisen erilaisuuden hyväksyminen voi olla vaikeaa, eikä sitä ainakaan helpota se, että kohde pyytelee koko ajan anteeksi olemassaoloaan. Leffa alleviivaakin yliviivauskynien kanssa Shōkon yrityksiä sopeutua massaan olemalla mieliksi muille. Tämä ei toimi lasten, nuorten eikä aikuisten kanssa. Tai toimii, mutta sitten voi sanoa sille omalle persoonallisuudelleen heipat.
Kiusaamisen monet kasvot | |
---|---|
ja tällä kertaa ainakin kerrottuna niin kiusaajan kuin kiusatun näkökullmasta. A Silent Voice on mielenkiintoinen, koskettava ja hyvin kerrottu anime, joka jättää vakavan aiheen pinnalliseksi kokemukseksi. Toki se käsittelee sitä hyvin eri näkökulmista, mutta raadollisempaan elementtiin ei päästä viihdyttävyyden vuoksi. Leffa kerää varmasti omat faninsa japanilaisista animaatioista kiinnostuneiden joukossa ja katsoja saa varmasti rahansa takaisin. Ja hyvä niin, vaikka leffaa on mielenkiintoista seurata, se oli jossain määrin raskassoutuista kaikkine uusine naamoineen. Suosittelen sitä kuitenkin kaikille kiusatuille ja kiusaajille, valkokankaalta voi helposti tunnistaa itsensä ja sen jälkeen mietti sitä, että mitä oikein tuli tehtyä ja miksi, ja ennen kaikkea voisiko sitä menneisyyttään puhdistaa jollakin tavoin. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Ääninäyttelijät: Miyu Irino, Saori Hayami
Kesto: 2 tuntia 10 minuuttia
Osastot: Animaatio, Draama, Kevyttä katseltavaa, Leffat