Toimittaja Walter ”Robby” Robinson yhdessä tiiminsä Michael Rezendesin, Sacha Pfeifferin ja Matty Carrollin kanssa tekee paikallisuutisia Bostonin arjesta. Uusi päätoimittaja ja Bostonin ulkopuolelta tuleva Marty Baronin kuitenkin ehdottaa heille katolisen kirkon mahdollisten väärinkäyttötapausten käsittelyä lehdessä. Se kun on hänen mielestään olennainen tarina paikallislehteen siitäkin huolimatta, että Robby on epäluuloinen aiheesta, koska lehden lukijat ovat pääasiallisesti katolilaisia. Asian tekeekin aiheen lisäksi mielenkiintoiseksi se, että jokaisella toimittajalla on omanlaisensa suhde katoliseen kirkoon. Päätoimittaja joutuukin muistuttamaan heitä, että tarina on suurempi kuin yksi mätä omena ja keskeiseksi nouseekin kysymys siitä, että tietääkö kardinaali Lew asiasta?
Spotlight on kertomus tästä tutkimuksesta ja sen lopputuloksesta. Se on ”vanhan kunnon ajan” perinteinen sanomalehti-elokuva. Ja näistä elokuvista pitävät kaivat varmasti muistoistaan sellaisia leffoja kuin All the President’s Men, Zodiac ja Truth. Ne ovat esimerkkejä asialleen omistautuneista reporttereista ja heidän yrityksestään kaivaa tietoa esille. Spotlight on täynnä suuria tunteita ja ihan syyllä. Pitkään piiloteltu totuus tulee julki ja vaikka se vahingoittaa toisia, niin samalla se vapauttaa muita häpeän kierteestä.
Ohjaaja Mr. Tom McCarthy (The Station Agent, Win Win, The Visitor) on tehnyt hyvää ja rehellistä työtä kaukana hollywoodlandian pullamössö tavoitteista. Tosin tämä oli oletettavaa, koska miehen elokuvallisesti repertuaarista löytyy myös käsikirjoitus elokuvaan The Fifth Estate yhdessä Mr. Josh Singerin kanssa, jossa ei myöskään liikaa kumarreltu vallankahvan suuntaan. Ohjaaja Mr. McCarthy on onnistunut tekemään tasalaatuisen ja sujuvasti etenevän rainan, jossa ei tunnu olevan ylimääräisiä kohtauksia tai mitään liikaa.
Syvemmän totuuden lisäksi Spotlight ottaa hyvin kantaa niin uhrin kokemaan psykologiseen traumaan kuin myös muiden ihmisten asenteeseen katolista kirkkoa kohtaan. Asian hyväksyminen ja sen ääneen sanominen on vaatinut paljon eri tahoilta. Spotlight ottaakin uskon ja uskonnon hyvin vakavasti. Se pohtii myös uskonsa tässä prosessissa menettäneiden ihmisten kohtaloa rehellisen tuntuisesti ja osana tutkimustyötä. Toimittajan työn voi kuvitella muuttuneen paljonkin vuodesta 2002. Mutta se ei tee elokuvasta yhtään vähemmän vaikuttavaa. Sen sijaan se osoittaa, miksi hyvä ja rehellinen toimittajan työ on edelleen arvossaan. Se on toki täynnä kipuilua niin itsensä kuin tutkittavan aiheen kanssa, mutta onnistuessaan herättälee lukijoita toimimaan paremman yhteiskunnan puolesta. Kirkon asenteen ja käyttäytymisen kanssa kipuilevia suosittelen klikkaamaan itsensä tänne Kotimaa-lehden verkkojulkaisuun missä pohditaan sitä, että voiko kirkkoa muuttaa.
Oikeassa elämässä vuonna 2002 tammikuun 6. päivä muutti monen The Boston Globe paikallislehden tilaajan aamukeskustelun aiheet. Lehden pääotsikko julisti: Church Allowed Abuse by Priest for Years. Artikkelin kirjoittaja tutkiva reportteri Mr. Michael Rezendes sysäsi liikkelle kansainvälisesti vaikuttavan aallon, jota katolinen kirkko kaikkine keinoineen ei voinut pysäyttää. Vuoden 2002 aikana Boston Globe julkaisi lähes 600 artikkelia aiheesta, missä katolinen kirkko oli peittänyt lasten seksuaalisen hyväksikäytön vuosia. Joulukuussa 2002 Bostonin arkkipiispa kardinaali Bernard Law irtisanoutui virastaan (pääsi Paavin turvin Roomaan, missä hän yhä harjoittaa papin virkaa) ja pyysi anteeksi virheitään. Reportteri Mr. Rezendes tiimeineen sai jutusta Pulitzer-palkinnon vuonna 2003.
Boston Globe vastaan katolinen kirkko | |
---|---|
Spotlight etenee tasaisen rauhallisesti kohti vääjäämätöntä lopputulosta, joka muuttaa matkan aikana siihen osallistuneiden ihmisten tunteet ja tuntemukset monista asioista. Se on hyvä ja tasaisesti laadukas elokuva tutkivan toimittajan työstä ja sen vaatimasta rehellisyydestä sekä taistelutahdosta asioiden julkaisukuntoon saattamisessa. Elokuva on siinä mielessä ihastuttava, että se ei tee toimittajista mitään kansallissankareita, vaan pikemmin osoittaa heitä vain tekemässä heidän työtään. Suosittelen rainaa kaikille hyvä veli verkostoja ylläpitäville, niihin kuuluville ja niille, jotka eivät pidä niistä. Spotlight osoittaa hyvin, miksi totuus on hyvä tuoda julki, olipa se kuinka inhottavaa tahansa. |
Overall | |
---|---|
Kokonaisarvosana. |
Näyttelijät: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Brian d’Arcy James, Liev Schreiber, Len Cariou, Billy Crudup, Stanley Tucci
Osastot: Draama, LeffatHenkilöt: billy crudup, brian d'darcy james, len cariou, liev schreiber, mark ruffalo, michael keaton, rachel mcadams, stanley tucci