VALIKKO

X-Men: Days of Future Past – X-miehet: menneisyyden tulevat päivät

(Olipas nimi hirviö tällä elokuvalla). Joka tapauksessa X-miehistä Wolverinen täytyy matkustaa ajassa taaksepäin pystyäkseen vaikuttamaan merkittäviin asioihin, joilla on vaikutusta ihmisiin ja mutantteihin. Siinä seikkaillaan sujuvasti 1970-luvun ja nykyisyyden välillä. Ja tämä näkyy myös kaikissa niissä hahmoissa, joita elokuvaan tuodaan mukaan. Luvassa on mutantteja elokuvista X-men, X2 ja X-Men: First Class. Valkokankaalla nyt nähtävän juonen voi kuitenkin tiiviistää seuraavalla tavalla: Ahtaalle ajatut mutantit johtajineen professori Charles Xavierin (Patric Stewart) ja Magneton (Ian McKellen) johdolla joutuvat turvautumaan aikamatkailuun takaisin 1980-luvulle estääkseen Ravenin/Mystiquen (Jennifer Lawrence) suunitteleman Bolivar Taskin (Peter Dinklage) salamurhan. Kitty Pryde (Ellen Page) on tulevaisuudessa elävien mutanttien ainoa toivo, sillä hänen taitonsa pystyvät lähettämään Wolverinen (Hugh Jackman) takaisin kultaiselle 1970-luvulle estämään Mystiquen puuhia. 1980-luvulla vastassa onkin vastentahtoinen nuorempi Charles Xavier (James McAvoy) ja hänen uskollinen ystävänsä Hank McCoy/Beast (Nicholas Hoult), jotka kumpikin tarvitsevat hieman suostuttelua ennenkuin ryhtyvät yhteistyöhön Wolverinen kanssa Magneton (Michael Fassbender) vapauttamiseksi ja mutanttien pelastamiseksi tulevaisuuden kohtalolta.

Kunnon X-men -elokuvan tavoin jatkoa tietenkin tälle elokuvalle seuraa. Tulevaisuuden menneitä päiviä on seuraamassa X-Men: Apocalypse -elokuva, jonka pitäisi olla katselukunnossa vuonna 2016. Ohjaajan Mr. Bryan Singerin mukaan se elokuva on enemmän jatkoa X-Men: First Class -rainalle kuin tälle ja sijoittuu ajallisesti 1980-luvulle. Luvassa on ainakin toistaiseksi samaa porukkaa, sillä McAvoy, Fassbender, Hoult ja Lawrence ovat luvanneet esiintyä myös siinä elokuvassa. Luvassa on tietenkin myös uusia tuttavuuksia. Leffa kannattaakin istua myös ihan tappiin asti, jos haluaa vaihtoehtoisen rakennustavan pyramideille. Olettaa voi, että nähty tulee näyttelemään myös jotain osaa seuraavassa X-Men -leffassa.

Ohjaaja Mr. Bryan Singer jatkaa X-miesten parissa puuhastelua. Hänen elokuvallisesta CV:tään löytyy ennestään kaksi X-men elokuvaa: X-Men (2000), X-Men 2 (2003) joissa hän toimi myös pääkäsikirjoittajana tai jakaen vastuuta siitä muiden kanssa. Tuottajan pallille Mr. Singer malttoi siirtyä X-Men: First Class -elokuvassa antaen ohjausvastuun Mr. Matthew Vaughnille.Vanha suola kuitenkin ilmeisesti poltteli siinä määrin,että uusimmassa X-Men -elokuvassa Mr. Singer on vastannut jälleen kerran niin käsikirjoituksesta kuin ohjauksestakin. Ei siis ole mikään ihme, että miestä fanittavien elokuvafriikkien keskuudessa hän on erittäin tunnettu intohimostaan (sarjakuva)supersankareihin sekä sci-fiin. Mr. Singer kuitenkin itse on todennut aikoinaan, että hänen kasvamisensa vähemmistössä on vaikuttanut valkokankaan hahmoihin. Ja näin varmasti onkin, näitä supervoimia omaavia ihmisiä ei tuolla ulkona kovinkaan paljon liiku. Itse kuitenkin kallistun ajattelemaan, dyslektikoille (kuten Mr. Singerille) sarjakuvat ovat helpompi tie kirjallisuuden maailmaan ja sitä kautta voivat ohjata myös sitä kiinnostuksen kohdetta. Valkokankaalla Mr. Singerin edellinen ohjaus oli Jack and the Giant Slayer (2013), joka joidenkin mielestä oli totaalinen pommi, mutta itse pidän siitä suunnattomasti.

Omat osuutensa menneisyyden selvittämisessä tulevaisuuden turvaamiseksi ovat saaneet tässä mutanttien kokoontumisajoissa: Storm (Halle Berry), Rogue (Anna Paquin) Iceman (Shawn Ashmore), Bishop (Omar Sy), Colossus (Daniel Cudmore), Quicksilver (Evan Peters), Blink (Fan Bingbing), Sunspot (Adan Canto), Warpath (Booboo Stewart), Havok (Lucas Till), Toad (Evan Jonigkeit), Jean Grey (Famke Janssen) ja Cyclops (James Marsden). Fanipohjaa on siis turvattu useamman eri mutantin tavoin, joten pakkohan tässä on elokuvan jälkeen ruveta etsimään tämän DVD-versiota, jossa toivottavasti on runsaasti lisäaineistoa nautinnon maksimoiseksi. Tämä siitäkin huolimatta tai ehkä juuri sen vuoksi, että en omaa sarjakuviin perustuvaa fanipohjaa mutantteja kohtaan. Ne puolestaan, jotka fanittavat elokuvia juuri sarjakuvien pohjalta voivat joutua kiristelemään hampaitaan, sillä X-Men: Days of Future Past perustuu hyvin löysästi ja runsain taiteellisin vapauksin herrojen Chris Claremont ja John Byrne luomiin hahmoihin ja tarinoihin.

Tulevaisuuden ja menneisyyden muokkaustawww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Vaikka valkokankaalla on luvassa toimintaa, räiskimistä ja henkilö/mutanttimenetyksiä, niin ohjaaja on päättänyt pitää kaupungit suhteellisen ehjinä. Toki Magneto pääsee osoittelemaan voimiaan jalkapallokentän ja Valkoisen talon parissa, mutta siihen se suurin piirtein jääkin. Kaiken toiminnan keskeltä elokuvasta nousee esille myös sen perinteinen moraalinen sanoma ”We can show them a better path”, jota erityisesti professori Xavier julistaa erilaisten, sorrettujen ja väärinymmärrettyjen (mutanttien) puolesta. Elokuva etenee vauhdilla ja tarjoilee tyylilleen maukkaita hetkiä. Suosittelenkin leffaa kaikille X-men fanipohjaa omaaville, leffa ei varmasti petä ja onnistuu aina välillä meitä fanipohjattomiakin ihastuttamaan.
Overallwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.comwww.dyerware.com
Kokonaisarvosana.
Osastot: Kevyttä katseltavaa, Leffat, Toiminta/äksönpläjäys
Henkilöt: , , , , , , ,
Kommentit

Vastaa